Početna » Zanimljivosti » Jelenić: Partizan dobio duplo više nego što je tražio, zahvalili se i drugi klubovi

Jelenić: Partizan dobio duplo više nego što je tražio, zahvalili se i drugi klubovi

Bazen Košutnjak
(Foto: Stefan Stojanović / Mondo)

Glavna vaterpolo tema već nekoliko dana je pomoć države domaćim klubovima.

Naime, posle sastanka Predsednika Srbije i Predsednika Vaterpolo saveza Srbije, Vlada Srbije je prihvatila predlog da finansijski pomogne rad 29 klubova, što se dugo nije desilo, pa je veliki broj klubova u teškoj situaciji svake sezone. Nije poznato koliko novca će klubovi dobiti, ali se već dosta njih zahvalilo na pomoći i svi se nadaju da će ovo biti praksa i u narednim godinama.

U intervjuu na TV Prva Viktor Jelenić je rekao da je VSS pitao najznačajnije klubove koliko im novca treba.

Prioritet su oni koji igraju na međunarodnoj sceni. Svi ti klubovi dobili su pitanje od Saveza koliko im sredstava treba. Svi su odgovorili pismeno i od devet, šest je dobilo više nego što je tražilo. Partizan je dobio duplo više nego što je tražio – istakao je Jelenić.

Crno-beli nisu bili u dobrim odnosima sa prvim čovekom VSS, ali se direktorka kluba, Tatjana Rakas, sada zahvalila.

Najzad nas je sunce ogrejalo, dobili smo značajna sredstva za sva takmičenja. Ja sam nedavno u intervjuu „Novostima“ rekla da će nam predsednik Vučić, kada mu se ukaže na značaj Partizana, pomoći. I upravo se to desilo, čak van svih naših očekivanja, jer smo dobili duplo više nego što smo tražili. Veoma smo zahvalni predsedniku, državi i Jeleniću i obećavamo da ćemo se ponašati domaćinski i truditi da uštedimo kako bi nam taj novac što duže trajao – rekla je Rakas.

Skupština Vaterpolo kluba Partizan 2018
(Foto: waterpolopartizan.rs)

Mnogo se u prethodnim danima razgovaralo i članu ugovora, koji obavezuje klubove da se zahvale na pomoći. U razgovoru za Insajder, Jelenić je rekao da je on to stavio u ugovor, a da se klubovi nisu bunili.

U svim ugovorima postoje prava i obaveze ugovornih strana, a ovo je jedna od obaveza. Kad vam neko da čašu vode, vi mu se zahvalite. Prvo sam im rekao da ga pročitaju, da vide da li je u redu. Svi su pročitali ugovor, svi su bili zadovoljni – rekao je predsednik VSS.

Veći broj klubova je ispuno tu obavezu. Najpre su se oglasili Partizan i Stari Grad, a potom i drugi klubovi, Nais, Šabac, Vojvodina, Radnički. Oduševljen je bio i predsednik Vaterpolo saveza Beograda, Petar Đukić, koji vodi i VK Zemun.

Ono što je do sada radio Gradski sekretarijat za sport u vidu finansiranja termina za rad beogradskih klubova, pomoći za igranje na međunarodnoj sceni, to će sada u velikoj meri da radi država preko VSS… Ova finansijska pomoć je dobrodošla klubovima da se relaksiraju bar kada je reč o takmičenjima, naročito međunarodnim. U ime klubova zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kancelariji VSS na čelu sa Viktorom Jelenićem, kao i Gradskom sekretarijatu za sport i omladini i sekretarki Dragani Pešić Belojević, koja je učinila veliki napor da se povećaju budžeti granskih saveza.

Finansijska pomoć i te kako će dobri doći i prvaku Srbije, Šapcu, koji je u ovom trenutku najstabilniji klub u našoj zemlji.

I mi imamo finansijskih problema. Lane nismo ni igrali evropska takmičenja. To je i te kako značajna pomoć kako nama, tako i ostalim klubovima na kojoj smo zahvalni i Vladi Srbije i VSS. Vaterpolo je sport koj nije profitabilan i ne može bez pomoći lokalne samouprave i države. Uostalom, vaterpolo je najtrofejniji sport u zemlji i zato ga treba sačuvati – naglašava predsednik Šapca Nenad Živanović.

Šabac - Crvena zvezda
(Foto: VK Šabac)

Novosadska Vojvodina takođe ceni finansijsku pomoć države.

Jako je bitno za sve klubove, normalno i Vojvodini, koji se godinama suočavaju sa finansijskim problemima. Na tome smo veoma zahvalni. Ovo će nam i te kako pomoći da dišemo normalno. Ovo je prvi veliki korak da se nađe sistemsko rešenje za klubove u sportu koji zemlji decenijama donosi medalje. I ovo će pomoći da nastavimo tim putem – kaže generalni direktor Vojvodine Marko Ćuk.

Direktor Radničkog, Jugoslav Vasović, rekao je

Ovo je fantastična stvar za srpske klubove. Prvi put će svi dobiti onoliko koliko zaslužuju. Za Radnički su to značajna sredstva i pomoći će nam da lakše pregrmimo takmičenja. Sigurno je da će finansijska injekcija značiti svakom klubu u Srbiji. Važno je i što će se kontrolisati svaki utrošeni dinar.

U saopštenju Naisa navodi se:

Zahvaljujemo se novom rukovodstvu Vaterpolo saveza Srbije i njenom predsedniku što su pažnju preusmerili na klubove, a posebno se zahvaljujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi koji su prepoznali značaj ulaganja u vaterpolo bazu i odobrili sredstva za pomoć klubovima – piše, između ostalog, u saopštenju Nišlija.

Valjevo Gorenje se takođe zahvalilo putem društvenih mreža:

Zahvaljujemo se rukovodstvu Vaterpolo saveza Srbije i predsedniku Viktoru Jeleniću na odobrenim sredstvima za pomoć klubovima koja je bila preko potrebna. Posebnu zahvalnost upućujemo predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije koji su prepoznali ulaganje u sport.

Međutim, član ugovora treba da bude u drugom planu, a u prvom da klubovi opravdaju uložen novac i da država i u narednim godinama pomogne razvoj trofejnog sporta.

Jedan komentar

  • Nigde nikada nisam cuo da se u ugovor stavlja tj. ucenjuje pomoc tako sto se trazi da se javno zahvali. Severna Koreja mozda. Svakako dobro za pomoc, koja je davno trebala da bude data. Ovo oko javne zahvalnice ce ostati u prilog vremena u kome zivimo.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Zinzino

Proizvodi

Svetsko prvenstvo u Mađarskoj

Grupa A
SelekcijaUPNIGRB
Mađarska3300+226
Crna Gora3201+124
Gruzija3102-12
Brazil3001-330
Grupa B
SelekcijaUPNIGRB
Grčka3210+195
Hrvatska3210+125
Japan3102-182
Nemačka3003-130
Grupa C
SelekcijaUPNIGRB
Španija3300+456
Italija3201+214
Južna Afrika3102-392
Kanada3003-270
Grupa D
SelekcijaUPNIGRB
Srbija3300+246
SAD320104
Australija3102+42
Kazahstan3003-380