Početna » Zanimljivosti » ZVANIČNO: Olimpijske igre odložene, Japan domaćin 2021. godine?

ZVANIČNO: Olimpijske igre odložene, Japan domaćin 2021. godine?

Olimpijske igre u Tokiju 2021
(Foto: Vaterpolo vesti)

Olimpijske igre u Tokiju su i zvanično odložene.

Šinzo Abe, premijer Japana, i Tomas Bah, prvi čovek MOK-a, dogovorili su se da se Olimpijske igre pomere za 2021. godinu. Kako je preno zvaničan profil japanskog premijera na Tviteru, Bah i Abe su razgovarali telefonom i doneta je odluka da se Igre ne otkažu, već pomere, a ovo je prvi put u istoriji da se pomera termin održavanja najvećeg sportskog događaja.

Nakon što je razgovarao sa predsednikom MOK-a, premijer Abe je u razgovoru za medije objasnio kako su se njih dvojica dogovorili da se Olimpijske igre ne otkažu, već pomere za leto 2021 – piše na zvaničnom profilu japanskog premijera.

Dugo se čekalo na ovakvu odluku, Bah i ljudi iz Međunarodnog olimpijskog komiteta su odbijali mogućnost odlaganja Igara, međutim usled pandemije koronavirusa nisu imali drugog izbora. Tačan datum odigravanja Igara biće naknadno saopšten, ali izvesno da se radi o letu 2021.

Poznato je devet muških reprezentacija, koje su obezbedile plasman na Olimpijske igre. To su: Srbija, Italija, Španija, SAD, Australija, Mađarska, Južna Afrika, Kazahstan i Japan, dok će se za preostala tri mesta u Roterdamu boriti još 12 selekcija, a među njima su i Grčka, Crna Gora i Hrvatska.

Što se ženskih selekcija tiče, plasman su obezbedile SAD, Španija, Rusija, Kanada, Australija, Južna Afrika, Kina, Japan, a za preostala dva mesta u Trstu će se boriti Italija, Holandija, Mađarska, Grčka i još šest selekcija.

Svoj stav o odluci Japana i MOK-a saopštio je i Olimpijski komitet Srbije. Njegov predsednik, Božidar Maljković, u kratkoj izjavi podržava donetu odluku.

– Mišljenja smo da je Međunarodni olimpijski komitet doneo pravu odluku time što je odložio Olimpijske igre. Kako sam govorio i svaki put do sada, zdravlje sportista mora biti na prvom mestu. Ovo je pokazatelj da je MOK ozbiljna organizacija koja čuje i poštuje glas komiteta i sportista – naveo je Maljković i dodao:

– Ova odluka sigurno nije bila laka za MOK, nije bila laka ni za japansku stranu, ali pokazuje da olimpizam prevazilazi sport i radi u korist čoveka i čovečanstva. Svima nama predstoji poduhvat da se izborimo sa ovim podmuklim virusom, a da nakon toga prilagodimo planove novoj situaciji. Siguran sam da će sportisti, kad sve ovo prođe, uspeti da se pripreme za najveći sportski događaj na našoj planeti – reči su predsednika OKS.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.