Početna » Slajder » Goran Rađenović: U vodi se telo razvija na najpravilniji mogući način, to je važno za decu

Goran Rađenović: U vodi se telo razvija na najpravilniji mogući način, to je važno za decu

(Foto: http://novibeogradklub.rs/)
(Foto: novibeogradklub.rs)

Goran Rađenović je bivši, proslavljeni vaterpolo reprezentativac SFR Jugoslavije iz najtrofejnijeg perioda za ovaj sport u bivšoj državi. Tada, tokom 80-ih godina prošlog veka, osvojena su dva olimpijska zlata i dva svetska prvenstva. Vladavina Jugoslovena trajala je punih sedam godina, a završila se raspadom zemlje. U ovom kratkom intervjuu za zvanični sajt Kluba plivačkih sportova „Novi Beograd“, Goran govori o svom novom poslu sportskog direktora kluba, svojim počecima i razlici između Italije i Srbije u pogledu sporta.

Kako je došlo do toga da počneš da treniraš vaterpolo?

Odrastao sam u bloku 37, tu na Novom Beogradu. U prvom razredu osnovne škole drug iz klupe Goran Kasum, pozvao me je da mu pravim društvo i da zajedno treniramo vaterpolo na Banjici. Kako sam poreklom iz Budve, tamo sam u najranijem detinjstvu naučio da plivam i plivao sam odlično pa sam odmah upao u grupu iznad njegove. Goran se trudio da me stigne, ali bih ja opet otišao u grupu iznad i posle nekih godinu dana on je prestao da trenira – kazao je Rađenović na početku intervjua i dodao:

Goran je kasnije prešao na rvanje i postao višestruki prvak države, prvak Evrope i drugi u svetu u svojoj kategoriji. Goran Kasum je danas profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Univerziteta u Beogradu, na Katedri borenja. Ono što je najinteresantnije u celoj priči, nas dvojica smo se kasnije našli u Olimpijskom selu na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine. Obojica kao reprezentativci Jugoslavije, on u rvanju, ja u vaterpolu. Krenuli smo iz istog bloka i sreli se na Olimpijskim igrama.

Tvoja igračka i trenerska karijera vezana je za dve zemlje, Jugoslaviju i Italiju u kojoj si proveo skoro 20 godina. Da li možeš odgovoriti kakva je razlika u odnosu prema vaterpolu i sportu uopšte, tamo i ovde?

Razlike postoje! U Italiji sam igrao četiri godine i bio sam trener 15 godina. Upoznao sam dobro Italijane i mogu reći da i oni imaju tu sportsku žicu kao i mi. Uspešni su u sportu, vole sport, ulažu dosta u sport. Rekao bih da mi imamo bolje fizičke predispozicije od njih, gledajući celokupnu naciju. Ima i tamo visokih i krupnih, ali mi smo nacija koja je pored toga što je talentovana za sport, takođe ima dobre fizičke predispozicije i sportski bezobrazluk – kazao je Goran i nastavio:

Izuzetno mi je drago što su i u individualnim sportovima počeli da se pojavljuju vrhunski sportisti. Na kraju krajeva, naš najbolji sportista i jeste iz individualnog sporta, Novak Đoković. Ali pored toga mi nastavljamo da držimo primat u kolektivnim sportovima, u vaterpolu možda više nego ikada. Desilo se čak da naša mlada reprezentacija u fudbalu osvoji svetsko prvenstvo. Za malo nam je izmakla medalja u košarci, odbojka nam je takođe odlična. Možda smo slabiji u rukometu, ali verujem da ćemo se i tu uskoro vratiti u vrh. Dakle razlika u našu korist su fizičke predispozicije, a u njihovu korist je što oni imaju mnogo više novčanih sredstava, više se ulaže u sport. Čak i ako izuzmemo fudbal, koji je apsolutno broj jedan u Italiji i u ostalim sportovima se mnogo više ulaže nego kod nas, što je naravno povezano sa ekonomskom moći jedne države.

(Foto: facebook.com/novibeogradklub)
(Foto: facebook.com/novibeogradklub)

Vratio si se u Beograd pre oko godinu dana i sada si na novom poslu, u potpuno novom klubu, Klubu plivačkih sportova „Novi Beograd“, koji je zvanično počeo da radi pre nepunih mesec dana. Kakvi su prvi utisci vezani za klub?

Pre svega bih hteo da se još jednom zahvalim Aci Šapiću na poverenju koje mi je ukazao. Dogovorili smo se da budem sportski direktor kluba, sa zadatkom i odgovornošću za sav rad sa trenerima i organizaciju. Veoma mi je drago što sam se posle 20 godina vratio u srpski vaterpolo i što mi je on to omogućio. Daću sve od sebe što je u mojoj moći da na najbolji način obavim posao, da opravdam poverenje time što ću kvalitetno raditi i organizovati klub, kako bi deca imala što kvalitetnije treninge i samim tim se klub što brže podigao na viši nivo koji svi priželjkujemo. Normalno je da je svaki početak težak, ali generalno sam zadovoljan sa prvih mesec dana rada. Bitno je da imamo dobru volju, da postoji energija, da napravimo dobru i zdravu atmosferu u klubu. Svi problemi kroz koje moramo proći lakše će se prebroditi na taj način.

Kakve su ambicije i kratkoročni planovi kluba za prvih godinu dana, a kakve za narednih pet godina?

Klub je zamišljen, odnosno sportko društvo vodenih sportova, da sve počinje od široke baze škole plivanja. Upisujemo decu od 4 do 15 godina. Ta baza je podeljena u četiri grupe, neplivači, poluplivači, plivači i predtakmičarska grupa. Za svaku grupu imamo odgovarajući bazen, što je jako bitno kako bi svaka grupa mogla da radi u odgovarajućim uslovima i na taj način dobije najbolju moguću obuku. Cilj je da deca savladaju sva četiri stila plivanja i da se onda samoinicijativno opredele šta žele da treniraju, vaterpolo ili plivanje. Cilj je da kasnije formiramo sve takmičarske grupe i u muškom i ženskom vaterpolu i plivanju. Trenutno imamo prvi tim u ženskom vaterpolu, a nadam se da ćemo uskoro imati i muški prvi tim, a imaćemo i takmičare u plivanju – rekao je Rađenović, koji je dodao će klub imati i rekreativne grupe, ali i profesionalnog trenera za plivanje.

– Kao što sam rekao, zamišljeno je da se deca sama opredele za sport koji žele, a imaćemo takođe i rekreativne grupe. Možda smo po tome jedini u Srbiji, ali sva deca koja ne budu želela da se takmičarski bave sportom, moćiće rekreativno da treniraju u svojoj grupi. Ciljevi ove godine su da idemo stepenik po stepenik. Za sada smo kao što sam rekao formirali prvi tim u ženskom vaterpolu, koji je prijavljen za takmičenja, a postepeno ćemo formirati i mlađe kategorije. U muškom vaterpolu je cilj da formiramo ove godine sve mlađe kategorije i to dosta dobro ide za sada. Najverovatnije ćemo posle Evropskog prvenstva imati i prvi tim u muškoj konkurenciji. Uporedo s tim imamo i profesionalnog trenera za plivanje, koji radi na obuci plivača, za decu koja su se opredelila za taj sport. Njegov zadatak je da ih dovede na takmičarski nivo i da počnu sa takmičenjem.

Za kraj imate li neku poruku za svu decu koja žele da treniraju vaterpolo ili plivanje?

Nama je želja da ovde napravimo zdravu atmosferu i klub u kome će svakome biti prijatno da dolazi i da trenira. Pozivam svu decu i roditelje, da dođu na SC „11. April“ u našu kancelariju, svakog radnog dana od 18 do 22h i informišu se oko upisa i proba. Istakao bih da nudimo tri besplatna probna treninga, gde svako dete može da proba i vidi da li mu se dopada da trenira i kasnije se, ako želi, upiše u naš klub. Ne mogu svi biti vrhunski sportisti ali sigurno da svi mogu i da treba da se bave sportom. Opšte je poznato da su vaterpolo i plivanje najzdraviji sportovi koje možete izabrati. U vodi se telo razvija na najpravilniji mogući način, jer tu nema nabijanja zglobova, mišića ili kostiju. To je posebno važno za decu koja rastu i razvijaju se. Zato svima mogu da preporučim da izaberu sport koji im se sviđa, vaterpolo ili plivanje.

Izvor: www.novibeogradklub.rs

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.