Početna » Slajder » Gak demantovao navode VSS, Partizana i Crvene zvezde

Gak demantovao navode VSS, Partizana i Crvene zvezde

(Foto: blic.rs)
(Foto: blic.rs)

Jutros je u prostorijama Vaterpolo saveza Srbije održana konferencija, na kojoj su se novinarima obratili Milorad Krivokapić, Aleksandar Šoštar i Viktor Jelenić. Oni su kazali da večiti rivali imaju velika dugovanja i zatražili su pomoć od grada Beograda. Međutim, ubrzo je stigao odgovor, pošto je sekretar za sport i omladinu Beograda Slavko Gak izdao je saopštenje povodom konferencije.

Saopštenje prenosimo u celini:

„Kada je u pitanju VK „Partizan” podsećam javnost da od 1992. godine sportskim centrom Banjica upravlja VK „Partizan”

VK „Partizan” ne dobija finansijska sredstva za termine zbog činjenice da je u sporu, već isključivo zbog činjenice da Sekretarijat za sport i omladinu primenjuje i poštuje Zakon o sportu. Članom 137. Stav 1. tačka 15 jasno je definisano na koji način jedinica lokalne samouprave vrši dodelu termina za korišćenje sportskih objekata u državnoj svojini, čiji je korisnik jedinica lokalne samouprave, čime je onemogućeno da Sekretarijat za sport i omladinu termine daje VK „Partizan” koji upravlja objektom i isti koristi u komercijalne svrhe.

I pored toga što VK „Partizan” upravlja sportskim centrom Banjica i na taj način ima mogućnost da deci koja treniraju u klubu omogući besplatno bavljenje sportom, klub to ne čini, već naplaćuje članarine, a drugim sportskim klubovima termine.

Kada se govori o navodima VK „Crvena Zvezda” obaveštavam javnost da Grad Beograd nije učestvovao u potpisivanju, niti je imao uvid u sadržaj pomenutih Ugovora zaključenih između VK „Crvena Zvezda” i sportskih centara, pa samim tim ne može da bude odgovoran za fakture koje su isporučene VK „Crvena Zvezda”. Puna odgovornost je na rukovodstvu kluba koje je zakupilo toliki broj termina i napravilo ogromne finansijske gubitke.

Koristim ovu priliku da pozovem Ministarstvo omladine i sporta, da izvršu kontrolu kolike su visine članarina u ova dva kluba, odnosno da li su u skladu sa Članom 38. stav 3. tačka 7 Zakona o sportu, koji predviđa da visina članarine na mesečnom nivou ne može biti veća od 10 procenata prosečne zarade u Republici Srbiji.

S obzirom na zabrinutost koju su iskazali na današnjoj konferenciji, predlažem čelnicima Vaterpolo saveza Srbije da pomognu razvoju beogradskih vaterpolo klubova i doprinesu obezbeđivanju osnovnih uslova za rad, na isti način na koji to čini Grad Beograd. Grad je u 2014. godini izdvojio 22.000.000 dinara za zakup termina u sportskim centrima za 11 vaterpolo klubova. U ovih 11 klubova trenira preko 1500 dece. U istoj godini rukovodstvo VS Srbije je na bruto plate 10 zaposlenih potrošilo 22.000.000,00 dinara, odnosno isti iznos koji je Grad izdvojio za termine. Pozivam ih da u narednom periodu taj iznos od 22.000.000, 00 dinara umesto za plate, izdvoje za termine klubovima.

Grad Beograd će i pored ograničenih finansijskih sredstava, a u saradnji sa Republikom Srbijom izdvojiti značajna finansijska sredstva za potrebe Evropskog prvenstva u vaterpolu koje će se održati u Beogradu 2016. godine, i na taj način doprineti razvoju vaterpola.“

Oznake

2 komentara

  • Lako je praviti se nevest. Uopste se ne radi o placanju basnoslovno skupih termina , nego , ako je grad vlasnik sportskih centatara, onda reba da se odredi popularna cena koriscenja sportskim klubovima koji su neprofitabilne organizacije , a vaterpolo kao sport u svetskom vrhu. Ovako , grad odreze maksimalnu cenu termina , pa cak i kad bi je platio klubovima , pare opet idu nazad u istu kasu.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.