Početna » Nacionalna selekcija » Srbija poklekla u završnici, Hrvatska na krilima Bijača do polufinala Svetskog prvenstva

Srbija poklekla u završnici, Hrvatska na krilima Bijača do polufinala Svetskog prvenstva

Hrvatska EP Split 2022
(Foto: facebook.com/leneuropeanaquatics)

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva u Dohi, pošto je poražena od Hrvatske rezultatom 15:13. Velika borba se vodila u još jednom vaterpolo klasiku, a Hrvatska je slomila otpor Srbije u završnici kada je prvi put stekla tri gola prednosti. Hrvatska će u polufinalu u četvrtak igrati sa Mađarskom ili Francuskom, dok će Srbija u razigravanju za plasman od petog do osmog mesta igrati sa poraženim iz duela te dve selekcije.

Hrvati su bolje otvorili meč, poveli su sa 3:1, ali su se potom razigrali i srpski vaterpolisti, koji su poravnali na 3:3, a zatim se igralo gol za gol do sredine druge četvrtine. Tada je na scenu stupio Nikola Jakšić, koji je sa dva brza gola sa distance povisio na 7:5. Međutim, odbrana Srbije na čelu sa Radoslavom Filipovićem, koji je imao svega tri odbrane, nije dobro funkcionisala i Hrvati su brzo došli do izjednačenja. Tako je bilo i u nastavku prvog poluvremena, Srbija je stizala do vođstva, a Hrvatska odmah do izjednačenja, pa je na odmoru bilo 9:9.

Međutim, u trećoj četvrtini Srbija je imala pet, šest prilika sa igračem više, a iskoristila je samo jednu takvu situaciju, što je Hrvatska iskoristila da dođe do preokreta. Velika borba se vodila i u poslednjih osam minuta. Razbranio se Marko Bijač, koji je zaustavio dva peterca i tako ulio dodatno samopouzdanje svojim saigračima, koji su dva minuta pre kraja poveli sa 14:12. Kada je Dušanu Mandiću dosuđen brutaliti, a potom Hrvati iskoristili peterac za 15:12, sve je bilo jasno.

Srbija je morala mnogo bolje u ovom meču, iskoristila je svega šest situacija sa igračem više, a imala ih je tri puta više. Filipović je blistao na golu u grupnoj fazi takmičenja, ali je u četvrtfinalu totalno podbacio i upisao je samo tri odbrane. Branislav Mitrović je i ovu utakmicu gledao sa klupe od početka do kraja, iako je bilo za očekivati da u nekom trenutku zameni Filipovića i pokuša da podigne odbranu.

Strahinja Rašović, Srbija - Španija, Fukoka 2023.
(Foto: Albert ten Hove / Orange Pictures / Vaterpolo savez Srbije)

Posle osam minuta bilo je 4:4. Hrvati su poveli 3:1, Srbija izjednačila i do kraja prvog perioda su obe selekcije po još jednom pogodile. Druga četvrtina je počela sjajno za Srbiju. Najpre je Loren Fatović propustio priliku iz kontre, da bi potom Dušan Mandić iznudio novo isključenje, a Đorđe Vučinić je na asistenciju Viktora Rašovića doneo prvo vođstvo Srbiji. Međutim, Hrvatska je već u narednom napadu na isti način, sa igračem više, došla do gola preko Luke Lončara i poravnala na 5:5.

Na isteku trećeg minuta druge četvrtine na scenu je stupio kapiten Srbije, Nikola Jakšić, koji je sa dva vezana gola povisio na 7:5. Jakšić je prvo iz faula šutirao i matirao Marka Bijača sa šest, sedam metara, a potom je u narednoj akciji na isteku napada sa igračem više još jednom na isti način zatresao mrežu. Imao je u tom napadu i Nemanja Ubović sjajnu priliku, ali je pogodio prečku.  Ipak, Hrvatska je u narednim minutima uspela da se vrati i izjednači na 7:7, golovima Lorena Fatovića i Rina Burića sa igračem više.

Ono što nije uspeo da realizuje nekoliko minuta ranije, iskusni Ubović je realizovao iz mnogo teže situacije i tako je doneo novu prednost. Hrvatska je još jednom brzo došla do izjednačenja, kada je Franko Lazić uz dosta sreće sa krila matirao Radoslava Filipovića, koji je morao bolje da reaguje u ovoj situaciji. Minut pre kraja prvog poluvremena, Srbija je dobila peterac, a siguran realizator bio je Dušan Mandić – 9:8. Međutim, na odmor se otišlo sa rezultatom 9:9, pošto je Hrvatska dobila novi napad sa igračem više, a Burić je bio precizan za 9:9.

Nikola Jaksic, Srbija Francuska EP
(Foto: Slobodan Sandić, waterpoloserbia.org)

Srbija se dobro branila na startu drugog poluvremena, ali napad nije funkcionisao. Tri puta je Srbija imala igrača više u prvom delu treće četvrtine, ali nije bilo veće pretnje po gol Bijača. Na drugoj strani, Hrvatska je jednu takvu situaciju iskoristila i vratila vođstvo (10:9). U četvrtom napadu sa igračem više Srbija je iznudila peterac, ali Mandić ovog puta nije bio precizan. Novu priliku sa igračem više Srbija je, konačno, iskoristila. Odigrana je ista akcija kao i u napadu kada je iznuđen peterac, Vico je na drugoj stativi dobio asistenciju sa zgodnog krila, sačekao je malo iako je glavom bio ispod vode i pogodio je za 10:10. Ponovo je Hrvatska uzvratila golom, imala je igrača više a Fatović je u samoj završnici zatresao mrežu.

Do kraja trećeg perioda obe selekcije su imale po još jednu priliku sa igračem više. Bijač je sjajno reagovao ispred svog gola, dok su na drugoj strani Hrvati imali malo vremena da organizuju akciju posle Ubovićevog isključenja i Lončar je šutirao pored gola – 11:10.

Marko Bijač, Hrvatska, EP 2024
(Foto: Istvan Derencsenyi / European Aquatics)

Obostranim isključenjem Radomira Drašovića i Lončara je počela odlučujuća, četvrta četvrtina. Dobila je Srbija potom igrača više, a Strahinja Rašović je sa krila “probio” Bijača. Kao i tokom celog meča, Hrvatskoj nije trebalo puno vremena da dođe do novog pogotka, a precizan je bio Žuvela. Srbija se uz dosta sreće odbranila u situaciji kada je Hrvatska mogla do “+2”, a na drugoj strani je, ponovo u napadu sa igračem više, Strahinja na Viktorovu asistenciju još jednom pogodio za 12:12.

Na drugoj strani ništa novo – Treće isključenje Ranđelovića i gol Fatovića za 13:12. Srbija nije uspela da dođe do izjednačenja iz dve sjajne prilike Strahinje Rašovića. Najpre je Bijač zaustavio još jedan šut iz peterca, a potom je Rašovićev šut izblokiran. Hrvatska je to kaznila pogotkom Rina Burića za 14:12, dva minuta pre kraja i tada je stigla na korak od plasmana u polufinale. Usledio je potom detalj koji je i definitivno stavio tačku na utakmicu. Posle video pregleda jedne situacije, Dušan Mandić je dobio crveni karton, a Hrvati peterac, koji su pretvorili u gol za 15:12. Srbija je smanjila do kraja na 15:13 i meč je završen tim rezultatom.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.