Početna » Slajder » Total waterpolo: Gergo Zalanki je igrač godine, Jakšić i Rašović u TOP 10

Total waterpolo: Gergo Zalanki je igrač godine, Jakšić i Rašović u TOP 10

Zalanki Krac Total Player 2023
(Foto: Total waterpolo)

U tradicionalnoj anketi portala Total waterpolo, u kojoj je učestvovalo gotovo 60 trenera, igrača i predstavnika medija, za najboljeg igrača u 2023. godini izabran je mađarski reprezentativac i vaterpolista Pro Reka, Gergo Zalanki, dok je Holanđanka Simon Van De Krac proglašena za najbolju vaterpolistkinju.

Kapiten reprezentacije Srbije, Nikola Jakšić, našao se u idealnoj postavi, u kojoj su još Emanuil Zerdevas i Aleksandros Papanastasiju iz Grčke, Španci Alvaro Granados i Felipe Perone, Amerikanac Ben Halok i Mađar Gergo Zalanki.

Jakšić je u ukupnom zbiru sakupio 21 poen, te je tako podelio petu poziciju sa Konstantinosom Kakarisom. Ispred su Ben Halok (49), Alvaro Granados (68), Felipe Perone (70) i na prvom mestu Gergo Zalanki, koji je osvojio čak 179 poena. U TOP 10 je još jedan srpski vaterpolista, Strahinja Rašović, koji je osvojio 13 poena i nalazi se na desetom mestu.

Kapiten Srbije je 10 poena osvojio kroz glasove publike, pošto je anketi učestvovalo i više od 5000 navijača, a Jakšić je osvojio najveći procenat glasova (43.71%). Zalanki je na drugom mestu sa 26.38%, Soma Vogel ima 11.35%, Alvaro Granados 5.09%, a Ben Halok 4.61%.

Srbiju su u ovom izboru, kao članovi žirija, predstavljali selektor Srbije, Uroš Stevanović, potom Igor Milanović, Vladimir Vujasinović, Dejan Udovičić, Živko Gocić, Dušan Mandić, Nikola Jakšić, portal Vaterpolo vesti i uredništvo podkasta “Pod Kapicom”. Svi su se složili u tome da je Gergo Zalanki najbolji igrač u 2023. godini, a za svetskog šampiona iz Fukuoke i evropskog klupskog prvaka sa Pro Rekom glasalo je 90% žirija. Interesantno je da samo trener Breše, Alesandro Bovo, nije uvrstio Zalankija u prvih pet.

Mnogo neizvesnije je bilo u izboru za najbolju igračicu. Na kraju je Van de Krac sa 86 poena bila ispred reprezentativke Španije Judit Force (72) i Mađarice Rite Keštelji (54).

Total player 2023 - Total 7-min
(Foto: Total waterpolo)

Za uredništvo portala Vaterpolo vesti, uz Zalankija su najbolji bili Nikola Jakšić, Ben Halok, Alvaro Granados i Felipe Perone. Dušan Mandić je pored Zalankija, u prvih pet imao i Alvara Granadosa, Somu Vogela, Stilijanosa Argiropulosa i Aleksandra Ivović.

Uredništvo popularnog podkasta “Pod kapicom” glasalo je Felipea Peronea, Silarda Janšika, Stilijanosa Argiropulosa i Bena Jakšić u svojih pet ima i Arona Jangera, Somu Vogela i saigrače iz Novog Beograda, Alvara Granadosa i Dimitriosa Skumpakisa.

Vujasinović je takođe u svojih pet uvrstio Vogela i Granadosa, a tu su još Aleksandar Ivović, Aleksandros Papanastasiju i, naravno Gergo Zalanki. U izboru Igora Milanovića našli su se još Dušan Mandić, Nikola Jakšić, Aleksandros Papanastasiju i Emanuil Zerdevas.

Selektor Srbije, Uroš Stevanović, u svoj tim je uvrstio i Frančeska Di Fulvija, Bena Haloka, Felipea Peronea i Deneša Vargu. Gotovo identičan izbor imao je i selektor SAD, Dejan Udovičić, s tim da je umesto Deneša Varge u tim stavio Lorena Fatovića. Kod Živka Gocića su pored Mađara još Alvaro Granados, Felipe Perone, Silard Janšik i Ben Halok.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.