Početna » Zanimljivosti » Bazen na Banjici prazan već dva i po meseca: Ugrožena budućnost crno-belih, ali i plivača sa Novog Beograda

Bazen na Banjici prazan već dva i po meseca: Ugrožena budućnost crno-belih, ali i plivača sa Novog Beograda

Prazan bazen SC "Banjica"
Stanje u septembru 2023. godine (Foto: VK Partizan)

Bazen Sportskog centra „Banjica“, dom Vaterpolo kluba Partizan, nije u funkciji već dva i po meseca, zbog čega su vaterpolisti crno-belih, ali i svi drugi sportisti koji su koristili taj bazen, prinuđeni da potraže termine na drugim bazenima, kojih u Beogradu nema mnogo.

Direktor Vatrerpolo kluba Partizan, Nikola Kuljača, izjavio je za Tanjug da je zatvaranjem bazena ugrožena budućnost crno-belih. Međutim, nije samo Partizan ugrožen, jer je cela situacija direktno pogodila i Plivački klub „11. april“, čiji termini su ustupeni Partizanu, pa sada blizu 300 plivača nema gde da trenira.

Filteri na bazenu su u kvaru od 26. jula, kada je bazen ispražnjen. Crno-beli su u letnjem periodu trenirali na otvorenom plivalištu, a prvi put o celoj situaciji oglasili su se 22. septembra saopštenjem na društvenim mrežama.

Bazen SRC “Banjica”, koji je godinama bio stečište evropskih, svetskih i olimpijskih šampiona, trenutno je prazan i njegova budućnost ostaje neizvesna. Nažalost od 26.07.2023. godine, ovaj zatvoreni bazen je van funkcije zbog kvara na filterima, prema izjavi nadležnih organa. Ovakva situacija nije prihvatljiva za klub kao što je VK Partizan, bilo da se radi o mlađim kategorijama ili prvom timu.

VK Partizan je čak i tokom ratnih vremena proizvodio naše vaterpolo igrače koji su donosili ponos naciji osvajajući sjajna odličja, kako u juniorskim, tako i u seniorskim selekcijama. Sada, dok je prvenstvo već u toku i sa prvim domaćim mečom zakazanim za 01.10, hitno molimo nadležne organe ili sve one koji mogu pomoći da bazen bude popravljen i napunjen što je pre moguće.

Ovo je ključno kako bismo osigurali da naša deca i prvi tim budu spremni za tekuću sezonu i da klub može neometano nastaviti sa proizvodnjom naših budućih olimpijskih šampiona. Vreme je da zajedno radimo na ponovnom usklađivanju sa našom vaterpolo tradicijom i radosti koju donosimo naciji!”, stoji u saopštenju Vaterpolo kluba Partizan, koje je objavljeno na Instagramu 22. septembra.

Bazen Banjica
Situacija iz 2018. godine (Foto: Internet)

Sigurno je da su crno-beli i tokom ta dva meseca pokušavali da reše problem, koji je u nadležnosti Opštine Voždovac. Podsetimo, pre nešto više od tri godine Partizan je dobio novu Upravu, a godinu dana kasnije, u avgustu 2021. godine, klub je sa Gradom Beogradom i Opštinom “Voždovac” potpisao ugovor o korišćenju bazena u narednih pedeset godina bez nadoknade.

Tom prilikom, tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, izjavio je da su se na taj način stekli uslovi da se ovaj bazen konačno renovira.

– Sada kada se zna ko je vlasnik sportskog centra i kada je trajno rešeno pitanje prisustva VK Partizan stekli su se uslovi da se renovira sportski centar – napisao je Vesić, koji je, kako je napisao, još tog dana dao nalog da se počne sa izradom projekta rekonstrukcije sportskog centra.

Svi koji me znaju mogu da budu sigurni da će Grad naredne godine početi rekonstrukciju Sportskog centra Voždovac – poručio je tada Vesić.

Kuljaca saradnja bazen Banjica Vozdovac
(Foto: VK Partizan)

Osam meseci kasnije, na mesto gradonačelnika glavnog grada došao je proslavljeni srpski vaterpolista, Aleksandar Šapić. Možda se moglo očekivati da upravo najbolji strelac svih vremena ponovo pokrene tu temu i da bazen na Banjici dobije novi sjaj, kao što je uostalom dobio i bazen Sportskog centra na Novom Beogradu u vreme kada je Šapić bio predsednik te Opštine. Međutim, ovo pitanje još uvek nije pokrenuto, situacija je bila sve gora i gora.

Međutim, direktor Partizana, Nikola Kuljača, rekao je za Tanjug da je Šapić pomogao klubu i da su crno-beli dobili termine na SC „11. april“ i SRC „Tašmajdan“.

Imao sam sastanak sa direktorima svih sportskih cenatara u Beogradu, čiji je i vlasnik grad. Problem sportskog centra Voždovac je što je u vlasništvu opštine Voždovac, što znači da grad još ne raspolaže njim. Ja lično smatram da svi sportski centri u Beogradu, posebno bazeni koji su skupi za održavanje, treba da budu u vlasništvu grada. Svi direktori su izašli u susret koliko su mogli – poručio je Kuljača.

Međutim, termini na bazenu SC “11. april” koji su ustupljeni Partizanu, u isto vreme su oduzeti plivačkom klubu “11. april”, koji je sada u velikom problemu, što je potvrdio i sportski direktor tog kluba, Srđan Petrović.

– Trenutno ne znamo tačan broj dece koliko će odustati, ali veliki broj dece, između 150 i 200, nije više u mogućnosti. Nama su dodeljeni neki drugi termini, od 15 časova, što je nemoguće za decu koja su mlađa od 10, 11 godina koja moraju da dolaze u pratnji roditelja. Njima je to potpuno neizvodljivo što zbog školskih obaveza, što zbog obaveza roditelja, tako da neki termin pre 18 časova je neizvodljiv za tu decu – rekao je Petrović za Tanjug.

Jedno je sigurno, ovaj problem mora hitno da se reši, kako bi svi sportisti mogli nesmetano da treniraju.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.