Početna » Zanimljivosti » SA IVICE BAZENA: Tri decenije od Atine 1991 (1)

SA IVICE BAZENA: Tri decenije od Atine 1991 (1)

Sa ivice bazena - Tri decenije od Atine
(Foto: Dejan Stevović)

Dugogodišnji novinar Sportskog Žurnala i PR Vaterpolo reprezentacije Srbije, Dejan Stevović, pokrenuo je na sajtu Vaterpolo saveza seriju tekstova pod nazivom „Sa ivice bazena“, a u prvom tekstu, koji prenosimo u celosti, pisao je o Evropskom prvenstvu održanom u Atini daleke 1991. godine

Do Evropskog prvenstva u Atini, kraj avgusta 1991, Jugoslavija je imala tri olimpijska i dva svetska zlata ali ni jedno evropsko. U januaru 1991. naslov najboljeg na svetu osvojen je u Pertu. U finalu je pala Španija 8:7.

Tadašnji selektor Nikola Stamenić je imao na raspolaganju sjajan sastav: Šoštar, Posinković, Milanović, Popović, Jelenić, Rađenović, Vičević, Vasović, Subotić, Bukić, Šimenc, Bezmalinović i Padovana.

Takav sastav je bio predodređen da u Atini osvoji i prvi evropski tron. Ali taj sastav nije stigao do Atine. Politička klima je činila svoje, hteli ili ne, vaterpolisti su bili žrtve previranja i posle srebrnih medalja na SK u Barseloni i Mediteranskim igrama u Atini definitvno je puklo. Hrvatski igrači nisu nastavili rad, posle turnira u Duizbrgu, posle konsultacija sa čelniicima svoje republike, izašli su iz aviona u Zagrebu.

Ostatak reprezentacije je došao u Beograd gde su svi bili uzbuđeni osim Stamenića i igrača. Trebalo je nadoknaditi asove kao što su bili Bukić, Šimenc, Posinković, Bezmalinović i Vasović. Na jednoj strani, veran reprezenatciji je ostaoi Padovan, igrač Partizana čija porodica bila u Beogradu a sa druge strane Anto Vasović čija je familija bila u Splitu potšo je igrao za Jadran. I Mirko Vičević je kao Hrvat iz Crne Gore bio u dilemi ali je sve to prekinuo njegov otac, poznati stručnjak Pavle Vičević. Stamenić je mogao da računa i na Mirka i Željka Vičevića.

Pozvaćemo Tadića, Gočanina, Uskokovića, Zimonjića, Ribiča, Ćirkovića i mlađeg Vičevića. Neće to biti loše – širio je optimizam veliki stručnjak.

Pozvani su stizali sa raznih strana, svo su bili na odmoru. Nastavljene su pripreme u Slovačkoj na kojima se reprezentacija uhodala za susrete u Atini.

Nikola, žao mi je šta se događa ali ovaj sastav… – kao saučestvovao je u našem problemu veliki trener Sovjetskog saveza Boris Popov.

Nemoj da misliš da je to loš tim – nije se dao Stamenić.

Grupa je bila za zagrevanje ali ne baš i za ohrabrenje. Bugarska 11:7 sa 0:0 u poslednjoj četvrtini, Holandija već bolje 15:6 pa mučenje sa Poljacima na nekom bazenu u predgrađu Atine 11:6 sa 7:5 posle tri dela. Stamenić tada nije hteo ni da drži sastanak koliko je bio ljut.

Novinarska ekipa baš kvalitetna. Koliko se sećam legendarni Alimipjević iz Sporta i Djurković i Korać iz RTS, Jordan Ivanović iz Radio Beograda, Krstović iz Novosti, Cvetković iz Politike, Marić za sve druge listove. Uveče bi sedeli u kafani preko puta našeg hotela i danima tražili „kefalo“ ili teleću glavu.

Stizali su dani odluke ali o tome za neki dan.

Piše: Dejan Stevović, dugogodišnji novinar Sportskog Žurnala i PR Vaterpolo reprezentacije Srbije

Jedan komentar

  • Godine dominacije jugoslovenskog vaterpola, kako reprezentativnog, tako i klupskog. Olimpijsko zlato u Seulu, zlato sa SK u Berlinu ’89, trijumf Mladosti u Kupu sampiona, pa leta ’90 osvojene Igre dobre volje u Sijetlu i Kup nacija igran tokom leta kao „zamena“ za SP koje je odrzano u januaru ’91. Zatim Mladost i Partizan osvajaju Kup sampiona i Kup Kupova, a u januaru je odbranjena svetska titula u Pertu. Samo je nedostajalo zlato sa EP, koje je nesrecno izgubljeno u Bonu, zlatnim golom domacina u produzetku, iako su nasi vodili 9-6 nakon trece cetvrtine.

    Zlato u Atini je jednostavno bilo sudjeno, burno leto i sve sto se desavalo u zemlji se na zalost preslikalo i na reprezentaciju, nista nasim momcima i selektoru Stamenicu nije islo u prilog, bili su otpisani cak i od ponekih bivsih saigraca, ostali bez najboljeg svetskog golmana uoci finala, no kao da ih je sve to samo jos vise skupilo i izvuklo najbolje iz svih njih i onima koji su ih pratili ostavilo neizbrisivo secanje na avgustovske dane u Atini ’91 i prvo evropsko zlato nase reprezentacije.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.