Početna » Zanimljivosti » Keel Kup narednog vikenda na Bledu obeležava veliki jubilej, u septembru turniri u Herceg Novom u Valjevu

Keel Kup narednog vikenda na Bledu obeležava veliki jubilej, u septembru turniri u Herceg Novom u Valjevu

Keel Kup Bela Crkva 2021
Keel Kup, Bela Crkva

Narednog vikenda, 28. i 29. avgusta, na jezeru Bled u Sloveniji biće održan dugo iščekivani Keel Kup. Interesantno je da će turnir biti održan na veliki jubilej, odnosno tačno 100 godina od prvog državnog šampionata Kraljevine SHS na ovim prostorima. Promoter će biti poznati svetski vaterpolo sudija, Boris Margeta, koji je ujedno i član predsedništva Vaterpolo saveza Slovenije. Keel Kup će do kraja leta biti odigran i u Herceg Novom, 4. i 5. septembra, a potom i u Valjevu nedelju dana kasnije, gde će igrati igrači do 18 godina.

Uz proslavu važnog i velikog jubileja, organizatori će turnir iskoristiti i za promociju stručne literature, knjigu Đorđa Makuljevića Make, „Moje trenersko iskustvo“. Uz ove važne sportsko istorijske motive, turneja ima i humanitarni karakter, pošto će Keel Kup, koji se ovog leta održava u tri države, omogućiti i svim ljudima dobre volje i velikog srca da se priključe humanitarnoj akciji prikupljanja sredstava za bolesnu tromesečnu bebu Vanju, za čije lečenje je neophodno sakupiti dva i po miliona evra.

Bled Keel Kup
Bled

JUBILEJ

Ove godine navršava se tačno 100 godina od prvog državnog šampionata Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Tačnije, 28. avgusta 1921. godine se na jezeru Bled u Sloveniji, odigrano je prvo prvenstvo i to po turnirskom, kup sistemu. Pobednik je bio somborski Polet.

Tim povodom, ovog leta je „Keel Cup Tour“ posvećen ovom velikom jubileju. Glavni spektakl turneje je rezervisan za jezero Bled, gde će se tačno nakon 100 godina u dan od prvog šampionata Kraljevine SHS, dakle 28. avgusta 2021. godine, odigrati „Keel Kup #100“. Turnir će trajati dva dana, a svi posetioci će dobiti priliku da vide i upoznaju sa vaterpolom modernog doba, bič vaterpolom.

Promoter turnira na Bledu, Boris Margeta, rekao je:

Pozivamo sve ekipe da se priključe i gledaoce da ih podrže sa tribina. Zahvaljujemo se organizatoru za obeleževanje važnog jubileja, 100 godina od prve vateropolo utakmice na ovim prostorima.

Keel Kup 2019
(Foto: Keel)

Direktor Keel Kup Slovenija, Srđan Todorović, istakao je da je na Bledu sve spremno za važan jubilej.

Teren je rezervisan, voda na jezeru je kristalno čista, sve je spremno, uključujući i vatrogasce… Slovenija je zemlja koja je proglašena za ekološki najčistiju u Evropi. Tako da smo prezadovoljni što upravo Keel Kup dolazi da svojim renomeom i konceptom uzdizanja ekološke svesti populacije akcijama čišćenja voda u kojima se turnir organizuje.

Sve ekipe mogu da se prijave na email srdjan.tlite@gmail.com ili broj telefona +386 68 174 333, a u prijavi treba napisati naziv ekipe, imena i prezimena igrača i neka zanimljivost o samoj ekipi.

Već me je kontaktiralo dosta ekipa i evo najlakšeg načina da se prijavite. Kotizacija za učešće je 10 evra po igraču za dva dana turnira – dodao je Todorović.

HERCEG NOVI

Herceg Novi će 4. i 5. septembra imati tu čast da bude domaćin turnira i tako „Keel Kup“ premesti u morske vode, na plažu „Boka“. Posle dogovorenog turnira prošle godine, koji je sprečila epidemija korona virusa, Darko Klasić ispred domaćina iz Herceg Novog najavljuje turnir:

Naravno da i ove godine dobra volja postoji za domaćinstvom. Za sada vam mogu reći da su ljubitelji vaterpola iz Herceg Novog spremni za organizaciju, kao i da se raduju svim gostima i ekipama učesnicima.

Keel Kup, Bela Crkva

VALJEVO

Turneja se završava u srcu Srbije, u Valjevu, trećim po redu turnirom u bič vaterpolu za igrače do 18 godina – „Junior Keel Kup #3“, koji se održava 11. i 12. septembra. Promoter ovog turnira je osvajač zlatne olimpijske medalje za Srbiju, vaterpolista Novog Beograda, Strahinja Rašović.

Podržavam koncept vaterpola 4 na 4 od početka. S obzirom da poznajem Nenada Tomića, osnivača Keel Kupa, već dugi niz godina, upoznat sam sa njegovom vizijom i razumem važnost ovog kratkog vaterpola za sport vaterpolo u celini. Uvek hoću da budem uz njega i da podržim turnir. Ove godine me posebno raduje što promovišem turnir za igrače do 18 godina, kakav je Junior Keel Kup.

Za sport u Valjevu zadužen je Vladimir Mišković:

U ovom mestu u srcu Srbije funkcionišu čak dva veoma dobra vaterpolo kluba, VK Valis i VK Valjevo Osiguranje, koji se takmiče u Prvoj A, odnosno Super Ligi Srbije i mi smo veoma ponosni zbog toga.

Gradonačelnik Valjeva, Lazar Gojković, izjavio je da će ovo postati tradicija.

Veoma smo uzbuđeni što će se turnir kakav je „Junior Keel Kup“ od ove godine igrati upravo u našem gradu. Sjajna sportska manifestacija u prelepom ambijentu reke Gradac za grad sporta kakav je Valjevo. Junior Keel Kup će biti još jedna tradicionalna manifestacija u našem gradu, posebno ove godine kada nam Strahinja donese zlatnu medalju iz Tokija – rekao je Gojković.

Knjiga Moje trenersko iskustvo Djordje Makuljevic Maka (1)
(Foto: Fakultet za sport)

Autor knjige „Moje trenersko iskustvo“, Đorđe Makuljević Maka, izrazio je veliko zadovoljstvo što će promocija knjige biti poseban dodatak na proslavu jubileja na Bledu.

Zahvalio bih se Dejanu Saviću, profesoru Koprivici i svima sa Fakulteta za sport Union, kao i uvaženoj profesorki Ani Gavrilović, što su mi svesrdno pomogli da u moje delo utkam deo tajne srpskog vaterpola. Kažem deo, jer kada bi smo sve objavili, onda bi dali šansu nekim protivnicima da, čitajući knjigu tokom utakmica, nas i pobede, možda… – našalio se u svom maniru Makuljević, koji je najavio nekoliko gostovanja na TV stanicama tokom sledeće nedelje, povodom Keel Kup i promocije knjige „Moje trenersko iskustvo“:

Osnivač Keel Kup projekta, Nenad Tomić, kratko nam je rekao da sve teče onako kako je planirano i pozvao sve ljude dobre volje da se priključe, zajedno sa tunirom, akciji prikupljanja sredstava za lečenje tromesečne bebe Vanje Malović.

Vanji su su sredstva potrebna za terapiju Zolgensma i za putne troškove i smeštaj. Dva i po miliona evra je neophopdno sakupiti i zaista želim da učinim sve što je u mojoj moći, da se za ovo čuje i prikupe sredstva. Za Vanjinu pobedu. Budimo humani.

Vanji možete pomoći slanjem sms poruke sa sadržajem 1077, na broj 3030. Iz Švajcarske se može polati poruka na 455, sa sadržajem human1077.

Oznake

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.