Saradnja VSS i Vaterpolo federacije Kine

Saradnja VSS i Vaterpolo federacije Kine

(Foto: Vaterpolo vesti)

U Kući vaterpola danas je održana konferencija za novinare povodom saradnje Srbije i Kine.

Vaterpolo savez Srbije potpisao je sporazum o saradnji sa Vaterpolo federacijom Kine u trajanju od četiri godine. Novinarima su se na konferenciji obratili predsednik i generalni sekretar VSS, Viktor Jelenić i Nemanja Marjan, odnosno selektor Kine Petar Porobić i direktor federacije za vaterpolo i tim menadžer, Lei Ming i Ki Zao. Jelenić je kratko istakao da VSS želi da pomogne prijateljima iz Kine da poboljšaju uslove i veruje da će se ta saradnja produžiti.

Ming je rekao da mu je zadovoljstvo što je u Srbiji.

Srbija je jak i šampionski tim, imali smo dobru saradnju i naš je interes da sarađujemo. Ovde u sali ima mnogo trofeja, dok kod nas ima dosta prostora, ali nemamo trofeje.

Selektor Kine, Petar Porobić, rekao je:

Zadovoljstvo je da smo u Kući vaterpola. Ovo je prilika da se stvori dugoročna saradnja, koja će obuhvatiti juniorske reprezentacije, trenere, sudije i gostovanja mlađih kategorija, što će pomoći Kini da vaterpolo podigne na viši nivo – rekao je Porobić i nastavio:

Mislim da vaterpolo u Kini može da bude na većem nivou, ali potrebno je da se neke stvari urade. Prvi uslov da bi se stvari promenile je da se izgradi sistem takmičenja, pošto Kina sada ima četiri muška i sedam ženskih klubova. Možemo razgovarati i sa drugim savezima, ali ovo je prvi korak. Kina ima mnogo bazena i centara, a to su uslovi na kojima mi možemo samo da im zavidimo. Ipak, to nije povezano u jednu celinu tako da deca koja mogu da budu dobri vaterpolisti imaju benefite od toga – istakao je Porobić i dodao:

Prvi korak će direktno zavisiti i od mog rada. Imaju koncepciju da se odvoji jedna selekcija koja radi i u inostranstvu. Ja nisam baš pristalica tog koncepta, ako to ne prati rad i u zemlji. Mi možemo da imamo dobru reprezentaciju, vrhunske igrače, oni će igrati u drugim zemljama, ali ako klubovi ne funkcionišu ta baza će se brzo ugasiti. Kina može da bude budućnost i respektabilna zemlja u vaterpolu.

Postoji mogućnost da Kina zaigra u Regionalnoj ligi, a baza bi im u tom slučaju bila negde u Srbiji.

You may also like...

3 Responses

 1. ilke kaže:

  pomozi Srpskom vaterpolu a ne Kineskom.oni imaju sedam klubova a na stotine bazena…u skolama ,na zgradama na akademijama…a sta imamo mi.najtrofejniji klub u zemlji nema za grejanje. da li si mu to rekao ili samo sta ti je rekao VELIKI SEF.stidite se.trenutno se u Srbiji igra banana vaterpolo.doci ce i to na naplatu.ne zivi se od stare slave.

 2. mira kaže:

  Sa radošću se sećam perioda kada je naš selektor bio Petar Porobić ! Mislim da se radi o čoveku za koga se postideti nećemo , bilo gde da se zadesi u svetu . Jeste Crnogorac , ali ona posebna i sve malobrojnija vrsta . Sigurna sam da je i on značajno kumovao ovoj saradnji .
  Lepo je što se događaju pozitivne stvari u ime sporta !

 3. Erich Mielke kaže:

  Moram da priznam da je drug Ilke do sada, sta god je napisao, bio u pravu. Za par godina totalni raspad kupskog vaterpola. Pa ljudi, da li vi gledate nase timove u regionalnim ligama?! Meni se cini da samo jedan lek postoji – primena MADJARSKOG sistema podsticaja sportova od nacionalnog znacaja. Ostalo je sve presipanje iz supljeg u prazno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.