Jelenić: Bez klubova vaterpolo nema budućnost

Viktor Jelenić

(Foto: Ivan Milutinović)

Na sajtu Novosti objavljen je intervju sa predsednikom Vaterpolo saveza Srbije.

Viktor Jelenić je pre šest meseci na mestu predsednika Vaterpolo saveza Srbije zamenio Milorada Krivokapića. Od tada su srpski vaterpolisti osvojili Mediteranske igre i Evropsko prvenstvo, dok je podmlađen sastav bio treći u Svetskom kupu. Pre dva meseca stigla je još jedna lepa vest, a to je da je država pomogla i vratila sve dugove VSS.

Međutim, klubovi su i dalje u problemu, a bez njih, kako kaže Jelenić, nema ni reprezentacije.

Bez klubova vaterpolo nema budućnosti. Počeli smo da obilazimo lokalne samouprave kako bi povećale budžet klubovima. Za nas je to važno, jer je vaterpolo jedan od brendova Srbije – ističe Jelenić na početku razgovora za Novosti.

U vaterpolu je sve manje sportskih radnika, a Jelenić objašnjava:

Volontorinje je demagogija. Svako treba da bude plaćen za svoj rad. Kada si plaćen za neki posao, ti imaš i odgovornost. Kada si volonter nemaš odgovornost. Možeš da pomažeš, ali nemaš odgovornost.

Klubovi su pre nekoliko godina bili u samom vrhu Evrope, 2013. Crvena zvezda je osvojila Ligu šampiona, Partizan je igrao u F4, a Radnički je trijumfovao u Kupu Evrope. Danas su samo statisti.

Želimo da klubovi igraju značajnu ulogu u Evropi. Mada, teško je nositi se sa vrhunskim ekipama u Ligi šampiona, jer imaju budžet oko 800.000-900.000 evra. Sada Hrvati imaju tri kluba u eliti, a mi jedan, Zvezdu – priča Jelenić.

Najveći problem osim besparice su i bazeni…

Beogradski klubovi se najviše muče. Termina je malo i preskupi su, a nedostaju još dva bazena kako bi se zadovoljile potrebe klubova i ostalih korisnika. Bez toga nema šanse da bilo šta uradimo. Tako gubimo bazu, jer sa više termina možemo da privučemo i više dece. Srećom, u unutrašnjosti je bolja situacija, spremni su još više da pomažu klubovima.

Jelenić smatra da je sudbina vaterpola u rukama klubova.

Ako uspemo, imaćemo širu bazu, iz koje će dolaziti reprezentativci. U suprotnom, imaćemo velikih problema. Savez može da pomogne, ali ne i da finansira klubove.

Viktor Jelenić

(Foto: Dimitrije Gol, Tanjug)

Već se pali crvena lampica zbog mlađih selekcija…

Na to sam upozoravao pre nego što sam postao predsednik. U Savezu se vodilo računa samo o reprezantacijama, a one imaju obaveze samo tri meseca. A klubovi žive 12 meseci i oni stvaraju reprezentativce. Polako se oseća blagi pad i moramo to da zaustavimo.

I vrapci na grani znaju da vaterpolo nije profitabilan sport, tako da ambiciozni klubovi lako upadnu u velike dugove, kao godinama Partizan.

Vaterpolo je društvena odgovornost. Iskreno to je bacanje para u bunar želja. Koristi od njega su što sklanja decu sa ulice, što je zdrav sport, što promoviše Srbiju – jasan je Jelenić.

Vaterpolisti su osuđeni na večitu borbu za opstanak.

Sport je kao život, nekad padneš, nekad si na vrhu. Bitno je da kada padneš da opet ustaneš. Ako neko može da ti da ruku, lakše ćeš ustati. Ako uspe da se reši problem finansiranja klubova, bazena, pogotovo u Beogradu, to će lako i brzo da se preokrene. To ne zavisi samo od VSS.

Zato je, iz želje da pomogne sportu koji ga je proslavio, seo u predsedničku fotelju:

Moj najveći motiv je da probamo da sredimo situaciju u srpskom vaterpolu. To je moj sport, moj život i u sve to ulazim maksimalno. Kao kada sam bio igrač, vodio klub, sada ću ovde sa reprezentacijom isto da radim. Da li ću uspeti ne znam, to će vreme da pokaže.

Vaterpolo savez od avgusta posluju sa pozitivnom nulom.

Najveću zahvalnost dugujem predsedniku Aleksandru Vučiću, koji nam je pomogao da vratimo dugove i krenemo od pozitivne nule. Deset godina nas je mučio taj dug i super je što smo sada skinuli taj teret sa leđa – ističe Jelenić.

Izvor: Novosti

You may also like...

3 Responses

  1. Maria kaže:

    🍀

  2. Oliver kaže:

    Bravo samo napred

  3. ilke kaže:

    AVAV je kupio i vatrerpolo…!!!! laku noc.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.