Vraćeni svi dugovi Vaterpolo saveza Srbije!

Vaterpolo Evropsko prvenstvo, Srbija - Mađarska

(Foto: VSS / Marcel ter Bals)

Vaterpolo savez Srbije od ponedeljka je bez dugovanja.

Godinama je VSS bio u velikim finansijskim problemima. Pre nekoliko meseci, novi predsednik, Viktor Jelenić, rekao je da je dug 1.300.000 evra, ali taj dug više ne postoji. To je najavljeno još posle završetka Evropskog prvenstva na prijemu kod Predsednika Srbije, a sada je to obećanje i ispunjeno. Na današnjoj konferenciji za novinare to su saopštili Jelenić, generalni sekretar Nemanja Marijan i selektor Dejan Savić.

Više ne postoji dug saveza! Kada sam govorio na Skupštini u aprilu dug je iznosio 1,3 miliona evra. Sada smo na nuli. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji nam je pomogao da rešimo tešku situaciju i da krenemo od nule – rekao je prvi čovek VSS.

Time je rešen veliki problem ali Jelenić je naglasio:

Pokušaćemo da u narednom periodu problem klubova rešimo na najbolji mogući način. Kontinuitet medalja postoji decenijama. Da bi tako bilo i ubuduće moramo da podignemo klubove pre svega Partizan i Crvenu zvezdu koji su najprepoznatljiviji ali naravno i ostale u Srbiji. Oni su baza stvaranja igrača. Bata uspeha nacionalnih selekcija. Tako možemo da budemo konkurentni rivalima u Evropi.

Partizanu će biti pružena pomoć oko bazena.

Bez Partizana ne bi bilo jugoslovenskog i srpskog vaterpola. Imali su odlične uslove, vrhunske trenere… sada je to palo. Moramo da ga podignemo, da Zvezdi omogućimo bolje uslove , više termina za trening. Kroz razgovore sa lokalnom samoupravom pokušaćemo da dođemo u situaciju da se što više dece bavi vaterpolom. Da ne budu na ulici i time bi izvršili svoju društvenu odgovornost.

Viktor Jelenić

(Foto: Dimitrije Gol, Tanjug)

Konkretno rešenje je:

Na lokalu gotovo svi klubovi imaju besplatne termine. U Beogradu je najteže. Malo je bazena za ovoliki broj klubova. Potrebna je kategorizacija, da se vidi ko stvara vrhunske igrače, ko postiže rezultate a ko postoji samo da tako kažem rekreativno ili komercijalno.

I dalje je velika želja Nacionalni centar:

Ponavljam, Beogradu nedostaju dva bazena. Na Novom Beogradu sa 700.000 stanovnika samo jedan bazen. Deo Palilule, Ovča, Borča ni jedan. Sada imamo puno dece, ali nemamo prostora gde mogu da uče. To važi za sve vodene sportove.

Bez dugova je ipak lakše:

Sada smo na novim projektima. Hoćemo da uložimo u trenere, želimo bolju infrastrukturu, pojačamo klubove. Ideje su tu, želja za radom je tu i verujem da ćemo bar 80 posto da uradimo. Jer prepoznati smo, predstavljamo brend Srbije a sa situacijom bez dugova mnogo se lakše diše.

Generalni sekretar nemanja Marijan se takođe zahvalio predsedniku Vučiću:

Do sada smo stalno radili po strategiji koja je obuhvatala problem sa dugovima. Hvala Bogu, pala je u vodu. Bila je dramatična situacija. Krećemo od nule , imao prostor da se posvetimo klubovima i to je za nas ogromna pobeda.

Beograd će od 27. avgusta do 2.septembra biti domaćin SP za vaterpolistkinje generacija 2000. Marjan je rekao:

Pozivam ljubitelje vaterpola da podrže našu žensku selekciju na bazenu Milan Gale Muškatirović na Dorćolu.

I kao poslastica:

Želimo organizaciju Svetskog prvenstva 2025. godine. Ogromno takmičenje u pet olimpijskih sportova. Za sada je početak projekta a videćemo dokle ćemo stići.

Dejan Savić posle EP 2018.

(Foto: Tanjug)

Dejan Savić je počeo na svoj način:

Ne znam kako ćemo sada. Do sada smo uspešno plivali kroz probleme, a kako ćemo bez problema… Da krećemo od nule, to je novina za nas. Ranije bi počinjali na misus 40 kao u Sibiru.

Zatim je u ozbiljnijem tonu dodao:

Imamo neverovatan niz medalja. Veći broj od Jugoslavije. Moram da izrazim zahvalnost predsedniku Vučiću, ministru sporta Udovičiću i čelniku saveza jeleniću. Prepoznati smo kao brend i više nismo sport trenutka. Uložili su ogroman napor da nam pomognu i to treba da se kaže.

Savić je najavio još dobrih vesti:

Imamo neka obećanja, novi bazeni bi bilo zalog za budućnost. Sada imamo momenat da je neko prema nama pokazao ogromnu pažnju i to treba da iskoristimo. Što se reprezentacije tiče osvojili smo zlato na Mediteranu kao usputnoj stanici za Barselonu. Tamo smo ispunili cilj a u narednoj godini glavni zadatak je što pre obezbeđivanje vize za Olimpijske igre u Tokiju. Najvažnije je da imamo sada ovakvu situaciju i da možemo da slobodno da radimo pre svega na jačanju klubova, poboljšanju infrastrukture, trenerskog kadra.

You may also like...

1 Response

  1. ilke kaže:

    zna da nema podršku vaterpolista,što je doživeo u Beogradu(nikolić,Udovičić)…a ja ne verujem ništa onom ko se javno zahvaljuje VODJI.ušla je politika i u ovaj sport.posle ove trofejne generacije kaži laku noć vaterpolu…!!!!!!ti si jedno VELIKO RAZOČARENJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.