Početna » Zanimljivosti » VELIKE VATERPOLO PROMENE: 15 igrača, Evropa kup, EP za 15-godišnjake…

VELIKE VATERPOLO PROMENE: 15 igrača, Evropa kup, EP za 15-godišnjake…

Bazen, Alfred Hajoš, Svetsko prvenstvo 2017
(Foto: facebook.com/pg/vizesvb)

Vaterpolo u skorijoj budućnosti očekuju pozitivne promene.

Za razliku od nekih prethodnih najava, kada selektori i igrači uglavnom nisu bili zadovoljni, sada je drugačije. Sa redovnog godišnjeg sastanka Tehničkog vaterpolo komiteta (TVPC) LEN, koji je održan u Barseloni, stižu odlične vesti za trenere i vaterpoliste. Još uvek ništa nije definitivno, ali, kako za Sportski Žurnal kaže sekretar TVPC, Dejan Perišić, izvesno je da će sve biti potvrđeno naredne subote.

Najvažnija promena je da bi u budućnosti selektori, odnosno treneri, na velikim takmičenjima imali na raspolaganju dva igrača više, odnosno ukupno 15 sa golmanima.

Predlog je da sva LEN reprezentativna i klupska takmičenja budu igrana sa 15 prijavljenih igrača. Dva sata pred utakmicu dostavljaće se lista od 13 igrača. Sastav može da se menja za svaki susret – kaže Perišić, na početku razgovora za Sportski Žurnal.

To bi moglo da se primeni već na Evropskom prvenstvu u Barseloni ove godine.

Do kraja klupske sezone F8 Lige šampiona i F4 ženskih takmičenja biće održana sa kapicama od 1 do 13, a od EP u Barseloni će u programu biti kapice od 1 do 15, mada će golmani uvek biti 1 i 13. Što se klubova tiče oni će i dalje biti sa kapicama od 1 do 13. Cilj je naravno da se zbog napornog kalendara, napora, povreda vaterpolo učinimo rasterećenijim posebno kada se zna da 85 posto kvalitetnog vaterpola predstavlja Evropa.

Duško Pijetlović, Srbija - Grčka
(Foto: VSS/UNIQA)

Druga bitna novina je Evropa kup, takmičenje koje se ove godina organizuje prvi put.

I iduće godine biće organizvane F8 za muškarce i F6 za žene. U kvalifikacijama će biti četiri grupe za muškarce i tri za žene.

Sistem takmičenja je poznat:

Najboljih osam muških ekipa sa EP u Barseloni biće direktni učesnici takmičenja u grupama. Preostalih osam će se dobiti kroz kvalifikacione turnire koji će biti otvoreni – kaže Perišić i dodaje:

U godinama pred naredna Svetska prvenstva, dakle 2019. i 2021, najbolje četiri ekipe sa Evropa kupa koje na prethodnom EP nisu ostvarile direktan plasman na sledeće EP učiniće to kroz novo takmičenje. Dakle, dobija na značaju jer je i kvaifikaciono. Tako ćemo recimo na EP u Budimpešti 2020. od 16 učesnika imati osam koji stižu direktno iz Barselone, četiri kroz Evropa kup i preostale četiri ekipe će biti dobijene kroz završnu fazu kvalifikacija.

Vaterpolo Evropa kup
(Foto: waterpoloserbia.org)

Slično će biti i u konkurenciji vaterpolistkinja.

Isti je princip samo je broj učesnika različit. Dakle šest najbolje plasiranih ekipa na EP u Barseloni su direktni učesnici preliminarne faze. Još šest ekipa dolazi kroz kvalifikacione turnire i tako se dolazi do 12 učesnika Evropa kupa koji se po plasmanu dele u tri grupe po četiri ekipe. Po prve dve ekipe se plasiraju na finalni turnir (F6). Takođe najbolje plasirane tri ekipe u Evropa Kupu, koje nisu na prethodnom EP ostvarile direktan plasman na sledeće EP, biće plasirane kroz Evropa Kup. Kroz konačnu fazu kvalifikacija dobijaće se samo poslednje tri učesnice EP.

Od ranije je poznato da bi Evropa kup mogao da bude kvalifikacioni deo za finalni turnir Svetske lige.

Tehnički vaterpolo komiteti evropske i svetske organizacije su postigli načelni dogovor o vezi Evropa kupa i Svetske lige. Ako sve bude po dosadašnjim predlozima finalni turniri Evropa kupa biće kvalifikacioni za finale Svetske lige. Evropa daje četiri muška i ženska sastava. Ostaje da dve organizacije utvrde način igranja i usklade obaveze prema sponzorima.

A ako konačnog dogovora ne bude…

U tom slučaju Evropa kup bi bilo posebno takmičenje u ovkviru LEN a učesnici Svetske lige bi se dobili kroz jedan turnir po principu Interkontinentalnog kupa koji se sada u primenjuje u vaneevropskim kvalifkacijama. Sa tog takmičenja bi po četiri najbolje muške i ženske ekipe stekle pravo igranja na finalnom turniru Svetske lige.

Sve ovo Biro LEN mora da potvrdi na sledećem sastanku, koji je u subotu:

Da, da sačekamo još nekoliko dana i odmah posle toga može da počne primena – rekao je Perišić.

Srbija - Argentina, juniorsko SP
(Foto: VSS / Ivica Veselinov)

Naredne godine verovatno će biti organizovano Evropsko prvenstvo za 15-godišnjake. To je predlog sa sastanka u Ostiji, gde su se u januaru sastali predstavnici Evropskih federacija,

Prve godine će sve prijavljene ekipe biti u januaru u kvalifikacijama. Najboljih 16 ekipa igraće na EP čiji bi termin trebalo da bude u vreme Uskršnjih praznika – zaključio je Perišić u razgovoru za Sportski Žurnal.

Oznake

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.