Početna » Slajder » Filipović: Potvrdili smo kvalitet, Manda je budućnost našeg vaterpola

Filipović: Potvrdili smo kvalitet, Manda je budućnost našeg vaterpola

Uzdanica vaterpolo reprezentacije Srbije i aktulenog šampiona Evrope, ekipe Pro Reka, Filip Filipović, u intervjuu za portal HotSport odgovorio je na simboličnih 10 pitanja, pošto, kako navode na ovom portalu, nosi broj 10 i igra za desetku. Najbolji igrač sveta pričao je o Pro Reku i Partizanu, uspesima reprezentacije, Igoru Milanoviću, Vladi Vujasinoviću, Dejanu Saviću, ali i mnogim drugim zanimljivim stvarima.

Minula sezona, završena sa pet trofeja, klupskih i reprezentativnih, uz nova proglašenja za najboljeg vaterpolistu sveta i Evrope, bila je izuzetno uspešna. Nedostaje li možda nesto da bi dobila prefiks savršene?

Ne nedostaje ništa. Priznanja su bila individualna, ali zasluga je timska, tako da je osećaj kada osvojim nešto ili kada osvojimo zajedno – isti. Osvojili smo sve što se moglo osvojiti u jednoj godini, ne žalim ni za čim. Smatram da je ovo sve, pa tako i zlato došlo u pravom trenutku za našu generaciju, da još jednom potvrdimo svoj kvalitet, ali i da prikažemo neki novi poredak u svetskom vaterpolu. Smatram da možemo mnogo mirnije ući u olimpisku godinu, jer znamo šta nam je činiti i nismo više nesigurni da li je to to i da li treba sačekati još neko vreme da sazrimo. Ova ekipa će biti spremna za Rio – poćinje priču za HotSport Filipović.

Kako je izgledala saradnja sa Igorom Milanovićem i po čemu se sve i koliko njegov rad razlikuje u odnosu na druge trenere?

Sa Igorom je prošlo sve kako je i najavio na početku sezone. Uzeli smo tri od tri titule, jako krvavo i teško smo došli do njih. Pokušao je nešto što niko nije imao hrabrosti da uradi u prošlosti – da nametne naš, srpski mentalitet u ekipu. Nije to naišlo na odobravanje svih, ali rezultat stoji iza njega, to je činjenica. Iskreno i meni lično je bilo teško u pojedinim trenucima, ali Igor je bio trener i imao je potpunu slobodu da radi onako kako on misli da je najbolje za ekipu, za postizanje rezultata…

filip filipovic

I u novu sezonu ulazite kao favoriti za sve trofeje i u prilici ste da treći put osvojite takozvani ‘Gren slem’ u vaterpolu.

Ambicije Pro Reka su uvek iste kada na okupu imate najjača imena svetskog vaterpola. Od toga ne bežimo. I ove godine jasno i glasno na samom startu smo postavili sebi ciljeve. Znam da to može biti mač sa dve oštrice, pogotovo što kod većine izaziva osećaj da smo i suviše arogantni, ali smatram da se uložena sredstva moraju opravdati, pogotovo što smo ove godine jači i u organizacionom smislu. Mauricio Felugo je postao generalni direktor i njegov rad u klubu je već vidan i opipljiv.

Pridružio vam se Dušan Mandic. Možete li kao iskusniji kolega i saigrac da prokomentarišete njegov razvojni put o koliko može još da napreduje?

Manda sada postavlja sam sebi limite, ne bih voleo da prognoziram u njegovo ime. Rekao sam za njega u trenutku kada se pojavio na treningu reprezentacije na Tašu da će taj dečko biti budućnost srpskog vaterpola. Smatram da nisam pogrešio ni najmanje, a koliko će njegovo vreme potrajati, sada zavisi samo od njega.

Nedostajaće Manda Partizanu, protiv koga ćete igrati u LŠ. Koji su dometi crno-belih u narednoj sezoni? Kao velikog Partizanovca, potresa li Vas stanje u VK I KK Partizan?

Žao mi jeste, a o ciljevima i jedne i druge ekipe mislim da nisam kompetentna osoba da pričam. Definitivno da mlada ekipa VK Partizana koju predvodi Vlada ima samo za cilj da napreduje, tehnički, fizički ali i mentalno. Pored Vlade ako ne napredujete i mentalno, to je kao da vas nije ni trenirao… Jako mi se svidja njegov pristup ekipi, mislim da iz ovih momaka koje danas ima na raspolaganju izvlači maksimum u datom trenutku.

Reprezentacija je i ove sezone nadmoćno osvojila sve trofeje. Za koliko lestvica je Srbija trenutno iznad drugih reprezentacija i koliko još moze da napreduje, ako može bolje od ovoga?

Uvek može bolje i drago mi je da smo i mi toga svesni. Nekad rezultat nije pravi pokazatelj, nekad jeste. Naša vodilja smo mi sami i ono što nam Dejan Savić kaže da želi da postigne. U mnogome smo uspešno izveli njegove zamisli, ali ima još dosta mesta za napredak i boljitak.

filip-filipovic-ep-bud

Ima li neke pozitivne treme napomisao da se EP igra u Beogradu, pred punom Arenom i činjenicu da branite ‘duplo’ zlato?

Iskreno veoma sam uzbuđen pred ovo Evropsko prvenstvo. Nemam nikakvu tremu, želim što pre da počne. Mislim da će to biti pravi spektakl, bazen u Areni i zaista se nadam da će ljudi u Srbiji doći da nas poguraju do još jedne zlatne medalje.

EP i SL su priprema za OI. Zlato bi bila krunaove generacije, osećate li svi vi da ste sada sazreli i da je pravo vreme za ‘ispunjenje sna’?

Kao što sam rekao, nema više vremena za sanjarenje i za pitanja da li smo spremni, sazreli ili nismo. Smatram da je to to, sada je sve na nama, da radimo i uradimo što i do sada i uspeh neće izostati. Za olimpijsko zlato potrebno je mnogo toga da se poklopi šas u odlučujućem trenutku. Nadam se da ćemo taj trenutak svi spremno dočekati.

Kako izgleda idealan odmor nekog ko leto dočeka satoliko uspeha kao Vi?

Idealan odmor posle naporne sezone i istog takvog leta mogao sam da zamislim samo u društvu svoje porodice, supruge, sina i mojih najbližih. To mi je falilo cele godine, da budem sa njima i da pritom ne gledam u sat i razmišljam kada opet odlazim. Dan proveden sa njima danas cenim više nego bilo kakav drugi odmor.

Koji uspeh ili trenutak u životu može da se uporedi sa onim “Fićo kralju, uzeo si medalju?

Mogu ga uporediti samo sa momentom kada smo se Sanja i ja uzeli i za sada sa još jednim. To je moment kada je na svet došao Vuk. Daće Bog, biće ih još….. Za njih živimo – zaključio je Filipović za HotSport.

Foto: waterpoloworld.com, vaterpolovesti.com

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.