Početna » Slajder » Dogovorena regionalna liga Srbije, Hrvatske i Crne Gore !

Dogovorena regionalna liga Srbije, Hrvatske i Crne Gore !

waterpoloVinylWallArtSticker_zpsc59cb6ec

 

U nedelju je u Beogradu održan sastanak predstavnika vaterpolo federacija Hrvatske, Crne Gore i Srbije na kome je razmatrana organizacija zajedničke lige za klubove. Posle preliminarnih razgovora koji su trajali mesecima unazad i sastanka u Zagrebu krajem prošle godine, konačno je izvesno da će regionalna liga početi u septembru. Format takmičenja je delimično utvrđen, i u prvoj sezoni 2014/2015 nadmetaće se najmanje 12, najviše 16 timova. Već naredne sezone 10 najboljih biće sigurni učesnici, a još dve ekipe moraće da prođu kroz kvalifikacije. Na sastanku je potvrđeno da je zajednička liga opšti interes, i da je potrebno unaprediti marketinške aktivnosti kako bi kvalitet takmičenja bio dobro predstavljen, praćen od strane medija i podržan sponzorima. Učesnici su uzeli u obzir i mlađe kategorije, pa će se i za uzraste od 14 i 16 godina igrati turnir 8 najboljih ekipa iz regiona, što je od velikog značaja za razvoj lige i njenu perspektivu.

Novo takmičenje imaće i svoj vladajuće telo – Upravni odbor, koje će činiti po tri predstavnika iz srpske i hrvatske federacije, dva iz Crne Gore i eventualni predstavnici sponzora. Federacije će zajednički osnovati novo preduzeće pod kojim će se odvijati organizacija takmičenja. Takođe, dogovoreno je da se federacija obavežu da će u ime promocije lige angažovati marketinške agencije kako bi se postigao što bolji publicitet.

U pogledu učesnika, pored najboljih timova iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske jednog predstavnika bi mogla da ima i Slovenija, kao što je to slučaj u Jadranskoj ligi. Srbija je insistirala da u ligu uđe i Vojvodina, pa je verovatno i da će se Novosađani naći u odabranom društvu.

Veliko pitanje regionane lige je i nastavak domaćih takmičenja u zemljama učesnicama, a prisutni na sastanku usaglasili su se da ona zadrže svoju važnost i odvijaju se paralelno sa novom ligom.

 

Zvanične odluke sa sastanka u Beogradu objavljene su na Internet stranici VSS-a:

1. Dogovor je da se krajem septembra 2014. definitivno igra nova regionalna liga sa klubovima koji nastupaju u JVL proširena za srpske najkvalitetnije klubove

2. Broj klubova za prvu sezonu ce se definisati u odnosu na ukupan broj  zainteresovanih klubova koji žele da učestvuju (min 12, max 16 klubova).

3. Za sledeću sezonu 2015-16 se već sada određuje da će tu ligu igrati 10 najbolje

plasiranih klubova iz prve sezone + 2 kluba koja će se dobiti kroz kvalifikacije

(liga 12).

4. Obrazovaće se Upravni odbor Lige po principu 3 člana iz Hr, 3 iz Srb, 2 iz CG, kao i predstavnici mogućeg sponzora.

5. Osnovaće se novo preduzeće i to sa ravnopravnim udelima sva tri saveza.

6. Posebna pažnja će se posvetiti marketingu i odnosima s javnošću u kom smislu svaki od saveza mora angažovati profesionalnu PR i marketing agenciju.

7. Svi tehnički detalji biće razrađeni kroz radnu grupu obrazovanu od predstavnika sva tri saveza.

8. Svake će se godine organizovati turniri Final 8 najboljih klubova učesnika te nove lige u mlađim selekcijama (U-14 i U-16).

Prisutni:

HVS – Perica Bukić

VPSCG – Petar Porobić, Aleksandar Tičić, Đuro Marić

VSS – Nemanja Marijan

VK Crvena Zvezda – Viktor Jelenić

VK Radnički – Marko Bogdanović

VK Vojvodina – Kolja Lazor

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.