Početna » Slajder » Zajednička liga Srbije, Hrvatske i Crne Gore ?

Zajednička liga Srbije, Hrvatske i Crne Gore ?

Vtarepolo

Tokom finalnog turnira hrvatskog kupa proteklog vikenda u Zagrebu čelnici srpskog, crnogorskog i hrvatskog saveza održali su sastanak kako bi razmatrali mogućnost o organizovanju zajedničke lige. Ideja je da se najbolji srpski klubovi pridruže takmičenju koje već niz godina zajedno igraju Crnogorci i Hrvati, a tačna forma lige još uvek nije precizirana, ali je osnovni prioritet podizanje kvaliteta, jači marketing i sponzorstvo. Liga bi, ako se dogovor postigne, počela u oktobru 2014. a nosila bi ime sponzora. Pronalazak sponzora ujedno je i jedan od najvažnijih zadataka za ljude koji učetvuju u organizaciji. Uz to, izvesna je mogućnost da se zbog kvaliteta i interesovanja postigne dogovor sa televizijskim stanicama pa bi publika u svakom kolu imala prilike da uživa u najmanje jednom TV prenosu što bi sigurno pomoglo da se pobudi interesovanje sponzora. Sigurno je da bi učećem Juga, Partizana, Crvene zvezde, Jadrana iz Herceg Novog, Radničkog, Primorja, Budve i Mladosti to bilo najkvalitetnije klupsko takmičenje na svetu.

Dogovori su još u preliminarnoj fazi, a više bi moglo da se zna nakon finala Kupa Srbije 25. i 26. janura kada će se predsavnici saveza ponovo sastati. Ispred Vaterpolo saveza Srbije u Zagreb su putovali generalni sekretar Nemanja Marijan i sportski direktor Darko Udovičić. Za Vaterpolo vesti neke detalje iz dosadašnjeg toka pregovora izneo je generalni sekretar VSS.

“ Svima je u interesu da se dođe do jednog veoma kvalitetnog takmičenja. Tu se svi slažu, ali pred nama je dugačak put da se postigne konačan dogovor. Za sada nije sigurno koliko bi klubova učestvovalo, i da li bi pored najkvalitetnijih iz tri zemlje trebalo dati šansu i timovima koji zbog finansija trenutno nisu u mogućnosti da pariraju, ali bi sa učećem u novom takmičenju možda mogli da osnaže. Prioritet je na kvalitetu, i naravno on bi trebao da privuče i sponzora lige kako bi klubovi imali interesa da učestvuju. Procena je da bi putni troškovi, i izdaci za delegate bili blizu pola miliona evra za jednu sezonu, a potrebno je formirati i nagradni fond za najbolje. Dogovore ćemo nastaviti na turniru Kupa Srbije i tada ćemo svakako znati više“, rekao je Marijan.

Tačan broj učesnika nije poznat, razgovaralo se o deset ekipa, a možda i 12, uz kvalifikacije za klubove koji ne bi u prvoj sezoni mogli direktno da se nađu u regionalnom projektu.

Ideja o formiranju zajedničke lige već neko vreme se pominje u vaterolo krugovima, a njena realizacija bila bi sigurno dobra stvar za sve tri zemlje jer bi se veliki broj vrlo jakih klubova borio za bodove i titulu, što sada nije slučaj u srpskom prvensvu, pa ni Jadranskoj ligi gde dominiraju po dva do tri kluba a poseta je ukpuno gledajući u oba takmičenja jako slaba,a TV prenosi pre izuzetak nego pravilo.

Nova liga mogla bi da vrati publiku na tribine, i uz dobar marketing zaista udahne život u vaterpolo scenu na prostorima bivše Jugoslavije gde nesumnjivo postoji kvalitet, ali nedostaj druge stvari, a pre svega tržišno orijentisan marketing koji bi mogao da donese finansijsku dobit i profesionalno takmičenje koje može da privuče pažnju šire javnosti, a samim tim i sponzora.

Ukoliko do takmičenja dođe ostaje pitanje kako će se organizovati domaća prvesntva u tri zemlje,  rešenja se mogu tražiti pre svega u košarkaškoj ABA ligi, pa i sistemu po kome Hrvati i Crnogorci već niz godina igraju domaća takmičenja paralelno sa Jadranskom ligom.

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace