Početna » Slajder » Vlaho Orlić – Bato otac Jugoslovenskog i srpskog vaterpola !

Vlaho Orlić – Bato otac Jugoslovenskog i srpskog vaterpola !

csm_orlic_1_f1b24a94b8

 

Zatvoreni bazen SRC “ 11 april“ u buduće će nositi ime Vlaho Orlić – Bato u čast legende svetskog, jugoslovesnkog i srpskog vaterpola. Svečanost povodom otkrivanja spomen ploče na bazenu održana je u sredu, a na njoj su govorili supruga Ljilja i vaterpolo učenici Igor Milanović i Aleksandar Šapić. Oni su tom prilikom istakli da je Vlaho Orlić tvorac škole vaterpola koja je iznedrila mnoge uspehe, i istakli nadu da će u budućnosti i novi šampioni stasati na bazenu koji nosi ime velikana. Podrška i čestitka povodom svečanosti stigla je i od Vaterpolo saveza Crne Gore.  

U ime opštine Novi Beograd koja je pokretač inicijative zajedno sa Vaterpolo savezom Srbije govorio je njen predsednik i proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić.

„Na ideju smo došli pre nekoliko meseci i zajednički je realizovali. Ako je neko zaslužio da plivalište dobije ime po njemu onda je to Vlaho Orlić jer ozbiljno bavljenje vaterpolom na ovim prostorima potiče od njega. Možda je bilo logičnije da se neko drugo plivalište nazove po njemu, ali preko 20 godina je živeo nedaleko odavde na opštini Novi Beograd i ovo je najmanje što smo mogli da učinimo. Nadam se da će ovaj bazen u godinama ispred nas biti sinonim za Batu Orlića“, kazao je Šapić.

Igor Milanović je pred otkrivanje spomen ploče istakao da mu je bila čast da poznaje i sarađuje sa Orlićem.

“ Batinom imenu je mesto pored bazena. Ceo život je proveo na bazenu i u njemu, na bazenu je i umro. Srce mi je na mestu posle ovog čina i svi koji su učestvovali u ovome zaslužuju pohvale. Bata Orlić je imenitelj vaterpolo ljubavi svih nas“, rekao je Milanović.

Među učenicima Vlaha Orlića su najveća igračka i trenerska imena Jugoslovenskog i svetskog vaterpola među kojima su i Milan Muškatirović, Mirko Sandić, Zoran Janković, Uroš Marović, Ratko Rudić, Nikola Stamenić, Igor Milanović i mnogi drugi. On je bio tvorac i pokretač velikih uspeha Partizana sa kojim je osvajao evropske pehare i postavio temelje jednog od najuspešnijih klubova u svetu sporta.

Suprug Ljiljana zahvalila se okupljenima i otkrila spomen ploču.

“ Hvala Aleksandru Šapiću koji je iskrenom posvećenošću vaterpolu, ali i istrajnošću okupio batine Batine poklonike i poštovaoce. Bila bi mu velika radost da vas vidi na okupu“, rekla je ona.

Na spomen ploči  sa likom Vlaha Orlića napisano je: Vlaho Orlić – Bato,  otac Jugoslovenskog i srpskog vaterpola čija se reč cenila i slušala.

Genralni sekretar VSS Nemanja Marjan istakao je posle svečanosti da je Vlaho Orlić najzaslužniji čovek za uspehe vaterpola.

“ Inicijativa da bazen 11. april nosi ime Vlahe Orlića predstavlja mali način da se Bati odužimo za ono čemu je on posvetio ceo svoj život i energiju a to je da naš vaterpolo bude na mestu gde se nalazi, na samom vrhu Evrope i Sveta. Veliko hvala Vlahi Bati Orliću na svemu što je učinio za naš sport, a na nama je sada da u budućnosti opravdamo ime ovog bazena i na njemu stvorimo nove vaterpolo šampione na koje bi i Bata bio ponosan“, kazao je Marjan.

Povodom svečanosti srdačne čestitke je uputio Vaterpolo savez Crne Gore, i čije saopštenje možete pročitati ovde.

Vlaho Orlić rođen je u Kotoru 1934. godine a vaterpolom je počeo da se bavi u Dubrovniku. Igrom slučaja iz dubrovačkoj Juga stigao je u tadašnjeg drugoligaša Partizan, gde je bio trener i igrač,  a potom samo trener i tvorac velikih uspeha i šest titula prvaka Evrope.

On je utemeljivač sistema Jugoslovenske škole vaterpola, koja se u njegovim rečima iskazana : “ Igrač je najbolji ili nije, u potpunosti spreman ili nije, nema treće mogućnosti „. Otac jugoslovenskog i srpskog vaterpola mro je juna 2010. godine u Beogradu.

 

 

 

 

 

Jedan komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace