Početna » Slajder » Finale Svetske lige 2013. u Pekingu

Finale Svetske lige 2013. u Pekingu

Sportski centar Jing Dong Natatorijum u kome su održane OI 2008.
Sportski centar Jingdong Natatorijum u kome su održane OI 2008.

 

Iz izvora bliskih Svetskoj federaciji vodenih sportova (FINA) dolaze najave da će finale Svetske lige  biti održano u glavnom gradu Kine Pekingu. Svetska liga tako drugu godinu za redom ostaje u Aziji budući da je finalni turnir 2012. održan u Almatiju, Kazahstan. Ekonomski zamah Azije i posebno Kine doneo je u proteklim godinama nekoliko važnih vaterpolo takmičenja u tom delu sveta, a posle Olimpijskih igara 2008. i Svetskog prvenstva u Šnagaju 2011. vaterpolisti će se ponovo za medalje boriti u Kini. Takođe, to znači da će uz Kinu još dve azijske zemlje izboriti pravo učešća na završnom turniru, što se najviše odražava na Evropu gde će samo pobednici tri izuzetni teške grupe biti u prilici da se nadmeću među osam najboljih.

Na sreću Srbija je sa dve pobede odlično počela i teško da će Španija i Nemačka uspeti da ugroze plasman evropskih šampiona. Ipak, sigurno je da u Pekingu nećemo videti ili olimpisjke šampione Hrvate ili izuzetno jak sastav Crne Gore, a mesta na završnom turniru biče i za samo jednu od reprezentacija Italije ili Mađarske.

Početak leta na vaterpolo pozornici pripašće Kini, a vrhunac sezone, očekuje nas krajem jula i početkom avgusta na Svetskom prvenstvu u Barseloni. Kina je več bila domaćin završnica ženskog turnira Svetske lige 2011. i 2012. pa verujemo da će organizacija biti na nivou koji zahtevaju vrhunska takmičenja.

 

Spoljni izgled SC Jingdong Natatorijum
Spoljni izgled SC Jingdong Natatorijum

 

Srbija će u februaru imati prilike da u Novom Sadu protiv Nemačke osigura plasman na završni turnir, pošto već ima dve pobede u Grupi B gde se nadmeću tri tima zbog odustajanja Makedonije. Na rekordnih 6 zlatnih medalja Srbija će imati priliku da u Pekingu doda još jednu, ali je neizvesno da li će na završnom turniru biti aktuelnih šampiona Hrvatske. Naime, Hrvatska je na otvaranju u Zagrebu u Grupi A poražena od Crne Gore pa će na revanšu imati težak zadatak da trijumfuje.

 

Isti je slučaj i sa Italijom koja će imati direktan okrašaj sa Mađarskom u Grupi C kako bi obezbedila plasman. Mađari su pobedili u prvom meču.

Osim tri pretstavnika Evrope na završnom turniru učestvovaće domaćin i dva predstavnika Grupe Azija/Okeanija kao i dve selekcije iz Grupe Amerika.

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace