Početna » Slajder » Finale Svetske lige 2013. u Pekingu

Finale Svetske lige 2013. u Pekingu

Sportski centar Jing Dong Natatorijum u kome su održane OI 2008.
Sportski centar Jingdong Natatorijum u kome su održane OI 2008.

 

Iz izvora bliskih Svetskoj federaciji vodenih sportova (FINA) dolaze najave da će finale Svetske lige  biti održano u glavnom gradu Kine Pekingu. Svetska liga tako drugu godinu za redom ostaje u Aziji budući da je finalni turnir 2012. održan u Almatiju, Kazahstan. Ekonomski zamah Azije i posebno Kine doneo je u proteklim godinama nekoliko važnih vaterpolo takmičenja u tom delu sveta, a posle Olimpijskih igara 2008. i Svetskog prvenstva u Šnagaju 2011. vaterpolisti će se ponovo za medalje boriti u Kini. Takođe, to znači da će uz Kinu još dve azijske zemlje izboriti pravo učešća na završnom turniru, što se najviše odražava na Evropu gde će samo pobednici tri izuzetni teške grupe biti u prilici da se nadmeću među osam najboljih.

Na sreću Srbija je sa dve pobede odlično počela i teško da će Španija i Nemačka uspeti da ugroze plasman evropskih šampiona. Ipak, sigurno je da u Pekingu nećemo videti ili olimpisjke šampione Hrvate ili izuzetno jak sastav Crne Gore, a mesta na završnom turniru biče i za samo jednu od reprezentacija Italije ili Mađarske.

Početak leta na vaterpolo pozornici pripašće Kini, a vrhunac sezone, očekuje nas krajem jula i početkom avgusta na Svetskom prvenstvu u Barseloni. Kina je več bila domaćin završnica ženskog turnira Svetske lige 2011. i 2012. pa verujemo da će organizacija biti na nivou koji zahtevaju vrhunska takmičenja.

 

Spoljni izgled SC Jingdong Natatorijum
Spoljni izgled SC Jingdong Natatorijum

 

Srbija će u februaru imati prilike da u Novom Sadu protiv Nemačke osigura plasman na završni turnir, pošto već ima dve pobede u Grupi B gde se nadmeću tri tima zbog odustajanja Makedonije. Na rekordnih 6 zlatnih medalja Srbija će imati priliku da u Pekingu doda još jednu, ali je neizvesno da li će na završnom turniru biti aktuelnih šampiona Hrvatske. Naime, Hrvatska je na otvaranju u Zagrebu u Grupi A poražena od Crne Gore pa će na revanšu imati težak zadatak da trijumfuje.

 

Isti je slučaj i sa Italijom koja će imati direktan okrašaj sa Mađarskom u Grupi C kako bi obezbedila plasman. Mađari su pobedili u prvom meču.

Osim tri pretstavnika Evrope na završnom turniru učestvovaće domaćin i dva predstavnika Grupe Azija/Okeanija kao i dve selekcije iz Grupe Amerika.

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.