Početna » Nacionalna selekcija » Hrvatska i Italija u finalu Svetskog prvenstva, Francuska bila na korak od nove senzacije

Hrvatska i Italija u finalu Svetskog prvenstva, Francuska bila na korak od nove senzacije

Hrvatska polufinale EP slavlje 2024
(Foto: European Aquatics)

U finalu Svetskog prvenstva za vaterpoliste sastaće se reprezentacije Hrvatske i Italije, koje su posle dve dramatične polufinalne utakmice bile bolje od svojih rivala! Italija je u prvom polufinalu pobedila aktuelnog evropskog prvaka, Španiju, rezultatom 8:6, dok je Hrvatska posle još veće drame i izvođenja peteraca bila bolja od Francuske sa 17:16 (3:2, 3:3, 3:1, 2:5 – 6:5).

Francuzi su bili na korak od prave senzacije, mada su već veliko iznenađenje napravili plasmanom u polufinale posle pobede nad Mađarskom, ali nema nikakve sumnje da će i u Parizu na Olimpijskim igrama biti među glavnim kandidatima za medalju.

Hrvatska je dobro otvorila meč, vodila je tokom prve deonice sa 2:0 i 3:1, ali se Francuzi nisu predavali, pa je na semaforu pisalo 3:2. Dva gola je postigao Harkov, jedan Biljaka. Strelci za Francusku, bili su Tomas Verno i Marion Vernu. Marion je na početku drugog kvartala doneo izjednačenje – 3:3. Brzo je odgovorio Fatović – 4:3. Bue je pogodio za 4:4, Marinić Kragić sa 5:4, Bjork za 5:5, Fatović za 6:5, a zatim su usledile po dve fenomenalne odbrane Fontanija sa jedne, odnosno Bijača sa druge strane.

Usledio je rat nerava uz granitne odbrane. Na tri minuta pre kraja treće deonice, Lazić je uspeo da zatrese mrežu – 7:5. Već u sledećem napadu odgovorio je Verdon – 6:7. Usledila je munjevita kontra Hrvatske, peterac, a Kragić je bio siguran – 8:6. Usledila je greška Francuza i gol Žuvele za velikih 9:6 uoči poslednjeg kvartala. Bue je smanjio na 7:9, a nedugo zatim Kas je pogodio za 8:9. Francuska je bila u naletu, koji je uspeo da zaustavi Burić – 10:8. Odmah je odgovorio Toma Vernu – 9:10. Fontani je skinuo još jedan zicer, a Bue na nešto više od dva minuta pre kraja pogodio za 10:10.

Hrvatska je izgubila loptu, Bijač zaustavio udarac Buea. Hrvatska je imala igrača više na 60 sekundi pre kraja. Fatović je pogodio za 11:10. Francuska je dobila igrača više, a Kas iz teške pozicije pogodio za 11:11, na 16 sekundi pre kraja.

Usledio je penal rulet. Marinić Kragić je bio siguran, siguran je bio i Kas. Fatović je pogodio, pogodio je i Bue. Burić je bio precizan, precizan je bio i Toma Vernu. Žuvela je zatresao mrežu, a isto je uradio i Marion Vernu. Vukićević je bio miran, miran je bio i Bodega. Serija je nastavljena. Kragić je pogodio, Anić je zaustavio udarac Kasa i slavlje Hrvatske je moglo da počne.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske Loren Fatović sa tri, odnosno Jerko Marinić Kragić i Konstanin Harkov sa po dva gola. Kod Francuske, Aleksandre Bue je postigao tri, Toma Vernu i Marion Vernu po dva gola.

(Foto: facebook.com/leneuropeanaquatics)

Italija je sjajno počela meč. Igrala je vrhunski u odbrani, sjajno je branio De Lungo. Larumbe je pogodio za 1:0, a na kraju prve deonice, na semaforu je pisalo 1:1. Strelac je bio Kondemi. U drugom kvartalu, Veloto je pogodio za 2:1, Munariz izjednačio, a onda je usledila serija Italije. Pogađali su Di Fulvio, Fondeli, Bruni, Kondemi, a Italija je sredinom trećeg kvartala vodila sa 6:2.

Španija je imala velikih problema u napadu (igrač više 1-9), ali se nije predavala. Larumbe je smanjio na 3:6, posle deset minuta bez gola, ali je Italija imala velikih plus tri uoči poslednjeg kvartala. Granados je iz munjevite kontre smanjio na 4:6. Nedugo zatim Munariz je pogodio za 5:6.

Španija nije iskoristila napad sa igračem više, Italija jeste. Precizan je na dva minuta pre kraja bio Di Fulvio – 7:5. Španija je već u sledećem napadu smanjila na 6:7, strelac je uz dosta sreće bio Bustos. Kondemi je iznudio peterac, a Fondeli na 60 sekundi pre kraja pogodio za nedostižnih 8:6.

Prevagu na tasu Italije doneli su Frančesko Kondemi, Framčesko Di Fulvio i Andrea Fondeli sa po dva gola, odnosno Stefano De Lungo sa 12 odbrana. Kod Španije, Alberto Munariz i Mark Larumbe su postigli po dva gola.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace