Početna » Zanimljivosti » Petar Tešanović proglašen za najboljeg igrača Crne Gore u 2023. godini

Petar Tešanović proglašen za najboljeg igrača Crne Gore u 2023. godini

Petar Tesanovic najbolji vaterpolista CG 2023
(Foto: wpolo.me)

Vaterpolo-plivački savez Crne Gore proglasio je najbolje sportiste u 2023. godini, a golman reprezentacije i italijanske Breše, Petar Tešanović, proglašen je za najboljeg vaterpolistu u ovoj godini, dok je Marko Pejović, još jedan golman, izabran za najboljeg mladog igrača.

Tešanović je sa 25 godina postao kapiten reprezentacija, a do sada ima 80 odigranih mečeva u kapici nacionalnog tima. Nastupao je na Svetskom i Evropskom prvenstvu, a bio je učesnik i Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine. Sa Brešom je ove godine zauzeo drugo mesto u domaćem šampionatu, a učestvovao je i na finalnom turniru Lige šampiona u Beogradu.

Pejović je član reprezentacije do 15 godina, koja je osvojio srebro na Šampionatu Evrope u Podgorici. Ove godine je bio najbolji golman turnira Olimpijskih nada u Dubrovniku.

Predsednik Saveza, Đuro Marić, obratio se rečima:

Godina je počela kvalifikacionim turnirom Svetskog kupa za vaterpoliste, koji je održan u Podgorici, a koji je još jednom pokazao da je VPSCG spreman da na visokom nivou, uprkos svim ograničenjima, organizuje velika takmičenja. Zahvaljujući znanju i entuzijazmu svih koji su učestvovali u organizaciji na našu adresu stigle su sve pohvale Svjetske federacije vodenih sportova. Kada je reč o takmičarskom aspektu, pre svega želim da naglasim da su zahtevi stručnih štabova svih selekcija za vaterpolo i plivanje, u smislu obezbeđivanja opreme, adekvatnih priprema, putovanja, smeštaja, još jednom ispunjeni – rekao je na svečanosti predsednik Saveza, Đuro Marić.

Seniorska reprezntacija je nakon niza pripremnih turnira, nastupila je na Svetskom prvenstvu u Fukuoki. Bila je blizu završnice, falilo je malo sreće za bolji rezultat od plasmana u četvrtfinale. U20 reprezentacija je učestvovala na Svetskom prvenstvu u Bukureštu, U17 je imala Evropsko prvenstvo u Manisi, a naša najmlađa – U 15 reprezentacija je igrala prvenstvo Evrope, koje smo organizovali u Podgorici. Srebro je bila nagrada kako za naše mlade momke, tako i za sve nas koji smo organizovali najmasovnije vaterpolo takmičenje do sada. Prvi put u istoriji našeg sporta na jednom kontinentalnom šampionatu nastupile su selekcije iz 25 zemalja, za devet dana odigrano je 80 utakmica. Interesovanje ljubitelja vaterpola bilo je veliko, a tribine pune kada su igrali naši momci. Prvenstvo u Podgorici pratilo se širom Evrope – uz 110 sati live-striminga sa preko 150.000 pregleda – poručio je Marić.

Komemoracija Petra Porobica
(Foto: wpolo.me)

U 2023. su preminuli istaknuti članovi VPSCG Petar Porobić i Dejan Adžić.

Nažalost u 2023. godini ostali smo bez dvojice naših istaknutih članova, Petra Porobića i Dejana Adžića. Petar Porobić je bio prvi i dugogodišnji selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore i direktor Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore. Pero je kao selektor donio prvu zlatnu medalju Crnoj Gori u kolektivnim sportovima, po čemi će svakako biti upisan u istoriju našeg sporta.

Marić je rekao da će u znak sjećanja na Petra Porobića Savez od sledeće godine neku od nagrada koju dodeljuje nazvati po Porobiću.

Dejan Adžić, je bio dugogodišnji generalni sekretar Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore kao i komesar za takmičenje. Gotovo dve decenije bio je stalno aktivan u našem Savezu. Dejan je bio i priznati međunarodni vaterpolo sudija. Upravni odbor je takođe nakon smrti Dejana Adžića donio odluku da njegove dvije maloletne kćerke u granicama naših mogućnosti budu stipendisti Saveza do punoletsva. Iskoristio bih ovu priliku da se posebno zahvalim našim sponzorima koji su sa nama sad već godinama. Neću ih nabrajati, ali vaša podrška je nešto bez čega mi ne bismo uspeli da ispunimo sve planirano. Pred nama je olimpijska godina – želim da nam bude svima srećna, želim uspeh kako našim tako i svim sportistima Crne Gore u postizanju najboljih rezultata – zaključio je Marić.

Vaterpolo vesti WebShop

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner mornarska

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace