Početna » Zanimljivosti » Novljani obeležili veliki jubilej – 100 godina PVK Jadran Herceg Novi

Novljani obeležili veliki jubilej – 100 godina PVK Jadran Herceg Novi

Jubilej 100 godina PVK Jadran
(Foto: PVK Jadran)

Najtrofejniji crnogorski klub, Jadran iz Herceg Novog, obeležio je osmog jula revijalnom utakmicom vaterpolo šampiona veliki jubilej – 100 godina postojanja.

Revijalna utakmica „Jadranove legende“ odigrana je između timova Bijela vila i Spjaža, nazvanih po ekipama koje su daleke 1926. godine odigrale prvu zvaničnu vaterpolo utamicu.

Publika je imala jedinstvenu priliku da ponovo u bazenu vidi Vladimira Gojkovića, Borisa Zlokovića, Miloša Šćepanovića, Denisa Šefika, Slobodana Sora, Danijela Premuša, Ištvana Mesaroša, a sa njima su u bazen prvi put uskočili vaterpolisti mlađe generacije ponikli u Jadranu, predvođeni Aleksandrom Ivovićem i Aleksandrom Radovićem. Iz nepoznatog razloga u bazenu nije bilo nekoliko istaknutih vaterpolista Jadrana, poput Predraga Jokića, Andrije Prlainovića…

Na spisku članova stručnih štabova, sudija i delegata našle su se vaterpolo legende Jadrana: najstariji jadranaš Boris Čukvas, Slobodan Pura Uljarević, Zoran Mustur, Stanko Zloković, Zoran Ivanovski, Petar Porobić, Boro Lazarević, Ljubisav Gavrilović, Veselin Krivokapić, Vasko Čerović, Milorad Murišić, Boris Obradović, Draško Vuković, Danilo Odalović.

Rezultat je na kraju bio 13:11 u korist ekipe Spjaže, a konačni slavljenik u ovom meču bio je – Plivački vaterpolo klub Jadran. Utakmici je prethodio defile Gradske muzike i mažoretki Škverom, a potom i defile „jadranaša“ svih generacija, koji su oko bazena formirali prsten kao simbol zajedništva, slavne istorije i svetle budućnosti kluba povodom 100 godina PVK Jadran.

Jubilej 100 godina PVK Jadran
(Foto: PVK Jadran)

U Gradskoj kafani, mestu na kojem je održana prva Skupština kluba, upriličen je svečani prijem za zvanice, kojem su prisustvovali ministar sporta i mladih, Vasilije Lalošević, predsednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, predsednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i predsednik Skupštine opštine Herceg Novi, Ivan Otović, potpredsednik Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore, Nenad Vukanić, predstavnici Upravnog odbora i Skupštine kluba, bivši i sadašnji članovi Jadrana, predstavnici prijateljskih klubova i sponzora.

Dobrodošlicu zvanicama poželeo je direktor kluba, Miloš Mračević zahvaljujući se svima koji su uveličali Jadranovo slavlje.

Možemo li poželeti lepšu proslavu kluba od ovakve, na kojoj su na našem bazenu u istoj utakmici akteri bili šampioni one prve Jadranove titule 1958. godine i oni koji su učestvovali u osvajanju ovogodišnje titule – istakao je Mračević.

Govoreći o vezi između grada Herceg Novog i Jadrana, predsjednik Opštine, Stevan Katić kazao je da oni „traju i rastu zajedno puni jedan vek“, tokom kojeg je ovaj klub postao okosnica razvoja sporta u gradu i državi.

Jadran i sportisti koji su ponikli na tridesetak metara novskog Škvera ispisali su istoriju vaterpolo i plivačkog sporta naše države i regiona, ali i Evrope i sveta. Upravo zbog njih, jedan mali grad na Jadranu od oko 30 hiljada stanovnika danas je prepoznat kao olimpijski grad i svojevrstan fenomen. Bilo bi suvišno i trajalo bi predugo da večeras elaboriram sve razloge zbog kojih Jadran uvek jeste zasluživao podršku svog grada. Reći ću samo da, bez obzira na izazove i teška vremena koja tokom proteklih decenija nisu bila retkost, ovaj klub je svojim srčanim radom uvek potvrđivao dve važne stvari, da je veliki i da je novski – kazao je Katić.

Jubilej 100 godina PVK Jadran
(Foto: PVK Jadran)

Predsjednik PVK Jadran i Vaterpolo-plivačkog saveza Crne Gore, dr Đuro Marić, naveo je da je ono što je pre jednog veka niklo samoinicijativno, iz ljubavi prema sportu, danas „jedna od najrespektabilnijih sportskih institucija u Crnoj Gori, regionu, snažan sportski argument i u širim okvirima“.

PVK Jadran, jezgro plivačkih rekordera i trofejnih vaterpolo generacija, je više o samog sporta. Više od sportske igre. Nikada ne odstupajući od sportskih načela i sportskih regulativa, naš klub postao je identitetski znak Herceg Novog, sociološki fenomen koji ponekad nadrasta sredinu u kojoj egzistira – kazao je Marić.

Osvrnuo se na istorijski kontekst u kojem je 08. jul 1922. godine na Milašinovića plaži na Toploj osnovano sportsko društvo iz kojeg će se razviti današnji PVK Jadran, kao i višedecenijskih nastojanja da „jadranaši“ zaplivaju u bazenu primerenom njihovim sportskim premisama, ambicijama i rezultatima. Kako je naveo, malo pre isteka jednog vijeka Jadran se skrasio na mestu kojem suštinski pripada, na Škveru.

Škver je duša grada, a Jadran neraskidivi deo te duše. Škver je svojom otvorenošću, šarmom i boemskom određenošću znao da bodri i hrabri Jadran ponekad i novski prigovori, priboka, ali jedno bez drugog nisu mogli i ne mogu. Upravo to pripadanje Škveru je jedno od objašnjenja fenomena Jadran, njegovog utemeljenja u novsko identitetsko određenje – naveo je Marić.

Marić se zahvalio onima koji su svoje živote utkali u Jadranov vek trajanja, uz poruku:

Istorija, rekosmo, beleži i arhivira. Neka i sada bude tako, ali fenomen Jadran ne smemo stavljati samo u okvire istorije. Istorija se zaboravlja. Jadran je živi i aktivni dio i snažna zaloga sportske i društvene budućnosti.

Jubilej 100 godina PVK Jadran
(Foto: PVK Jadran)

Pobrojavajući brojne rezultate i uspehe PVK Jadran, predsjednik Skupštine kluba, Boro Mračević kazao je: „To je sve iz našeg malog Herceg Novog, u kojega su prve titule stigle kada je brojao par hiljada stanovnika, a danas sa oko 30.000 staje ravnopravno uz rame Beogradu, Zagrebu, Budimpešti, Atini, Moskvi, Barseloni, Marseju, Berlinu i drugim višemilonskim gradovima.

Mračević je kazao da su uspesi postignuti iz skromnih uslova rada i još skromnijih finansijskih sredstava, iz male baze, malog broja dece, bez mogućnosti velike selekcije i odabira, a sve zahvaljujući na prvom mestu velikoj ljubavi.

Zatim urođenim talentom, željom, upornošću, borbenošću, zajedništvom, tradicijom, novskim inatom i velikm Jadranaškim srcem. Tek posle tome dodajemo veliko trenersko i organizacijsko znanje, istrajan i stručan rad. To je recept kojim su Jadranaši ispisali svojih prvih 100, treba ga propisati i za naredni vek – poručio je Mračević.

Kako je zaključio, u Jadranovoj školi da sada 300 novskih mališana na kojima je da nastave niz, a „u njihovim zamasima je snaga i ljubav zamaha i uspeha svih stotinu Jadranovih generacija“.

Zlatne plakete zahvalnosti povodom 100 godina PVK Jadran dodijeljene su: Vladi Crne Gore – Ministarstvu sporta i mladih, Crnogorskom olimpijskom komitetu, Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore, Opštini Herceg Novi, Institutu Igalo i Evropskoj plivačkoj federaciji LEN.

Uz to, priznanja koja su znak snažne zahvalnosti uručena su prijateljskim klubovima i sponzorima koji su Jadranu godinama pružali ruku saradnje i podrške.

Uz poruku da Jadranov vek zaslužuje da bude upamćen, istaknuto je da je u centru grada otvorena izložba fotografija „Jadranovih prvih stotinu“, a u saradnji sa Poštom Crne Gore osmišljena je koverta u čast jubileja i sva pošta koje je 08. jula otišla iz Herceg Novog u svfet ima žig Jadrana. Najavljeno je da će u jubilarnoj godini biti objavljena fotomonografija o stotinu godina kluba i jubilarna poštanska marka Jadrana, kao i da je Radio televizija Herceg Novi pripremila dokumentarni serijal čija prva epizoda će biti emitovana 18. jula.

Zvanični dio programa zaključen je porukom „Jadran srcem za Novi – Novi svim srcem za Jadran! Neka sija zvijezda Škvera i narednih stotinu!“, a u nastavku večeri nastupio je bend Marijane Zlopaše.

Izvor: PVK Jadran

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.