Početna » Nacionalna selekcija » Crna Gora posle drame do četvrtfinala, Hrvatska zakazala duel sa Srbijom

Crna Gora posle drame do četvrtfinala, Hrvatska zakazala duel sa Srbijom

Crna Gora Gruzija SP 2022
(Foto: facebook.com/finabudapest2022/)

Vaterpolo reprezentacije Crne Gore i Hrvatske plasirale su se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Budimpešti, dok će im se u toku dana pridružiti još Italija ili Australija, odnosno SAD ili Južna Afrika. Hrvatska je bez većih problema pobedila Gruziju rezultatom 13:7 i tako je za sredu u 16 časova zakazala veliki derbi sa Srbijom u borbi za polufinale, dok se Crna Gora se mučila protiv Japana, gubila je na poluvreneu 6:5, ali je na kraju posle drame u završnici pobedila 10:9 i igraće protiv Španije u četvrtfinalu.

Oslabljena neigranjem Rina Burića, koji je suspendovan na tri utakmice zbog udaranja protivničkog igrača, Hrvatska je kontrolisala rezultat tokom većeg dela meča sa Gruzijom. Povela je selekcija Ivice Tucka sa 3:2, ali se potom odvojila do poluvremena i stekla tri gola razlike (7:4). Sve je bilo rešeno posle treće četvrtine, kada je Hrvatska duplirala prednost i sa 10:4 ušla u poslednjih osam minuta. Selekcija Dejana Stanojevića je na ovom takmičenju pokazala da je napredovala, ali nije uspela da iznenadi podmlađenu Hrvatsku.

Najefikasniji je bio Konstantin Harkov sa četiri gola, dok je tri dodao Jerko Marinić Kragić. Kod Gruzije su se istakli srpski vaterpolisti, Boris Vapenski i Dušan Vasić, sa po dva postignuta gola.

Počele su „Ajkule“ odlično meč osmine finala, vodile su sa 4:1, ali je uvek nezgodni Japan uspeo da se revanšira serijom od četiri gola u nizu i preokrene na 5:4. Do kraja je bilo neizvesno, iako je Crna Gora u četvrtom periodu povela 10:8. Japan je uspeo samo da smanji na 10:9, a da nije bilo fantastičnog Dejana Lazovića na golu, koji je sakpio 20 odbrana, pitanje je da li bi Crnogorci prošli dalje.

Miroslav Perković je bio najefikasniji kod pobednika sa tri gola, po dva su postigli Bogdan Đurđić i Dušan Matković.

Vladimir Gojkovic SP 2022
(Foto: facebook.com/finabudapest2022/)

Bilo je dobro na početku, igrali smo ono što smo spremali. Međutim, izgubili smo kontrolu u drugoj četvrtini i mogli smo da primimo još golova. Promašili smo i mi veliki broj zicera s dva metra, ali na kraju mogu da budem zadovoljan – rekao je selektor Crne Gore, Vladimir Gojković i dodao:

Veliki broj igrača se prvi put susreo s Japanom i ovim stilom igre. Kako je utakmica odmicala razumeli su zahteve. Zatvorili smo odbranu i nije bilo problema kao pre toga. Ali, nismo koristili šanse… Najvažnije je da smo prošli u četvrtfinale – dodao je Gojković, dok je junak utakmice, golman Dejan Lazović, istakao:

Nismo očekivali da će biti baš ovako teško, ali nokaut runda je i ništa nije sigurno – jedna greška menja sve. Dobro smo otvorili utakmicu, posle je Japan nametnuo svoj stil i bio u igri do kraja. Bilo je i pritiska zbog važnosti meča, posebno za mlađe igrače kojima je ovo prvo ovakvo iskustvo. Slavili smo i to je najbitnije. Ispunili smo cilj i okrećemo se Španiji – rekao je Lazović, a prenose Vijesti.

Crna Gora – Japan 10:9 (3:1, 2:5, 3:2, 2:1)

Crna Gora: Lazović (20 odbrana), Mršić, Vučurović, Averka 1, Čučković, Popadić, Radović 1, Đurđić 2, Perković 3, Banićević, Matković 2, Petković 1, Tešanović.

Japan: Tanamura, Adači 1, Vatanabe, Ogihara, Maita, Suzuki 1, Date 1, Takata 2, Arai 1, Inaba 1, Okava 1, Araki 1, Fukušima (10 odbrana).

Hrvatska – Gruzija 13:7 (3:2, 4:2, 3:0, 3:3)

HRVATSKA: Bijač, Popadić (6 obrana), Fatović 1, Krapić 1, Lazić, Bukić 1, Vukičević, Žuvela 2, Marinić Kragić 3, Vrlić, Bašić 1, Harkov 4.

GRUZIJA: Razmadze (5 odbrana), Šubladze (5 odbrana), Adeišvili, Dadvani, Šušiašvili 1, Bitadze, Jelača, Jahaia, Sarić 1, Imnaišvili, Vapenski 2, Baraldi 1, Vasić 2

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.