Početna » Nacionalna selekcija » Španija posle peteraca pobedila Srbiju i prošla u polufinale EP

Španija posle peteraca pobedila Srbiju i prošla u polufinale EP

Vaterpolo EP, Srbija - Španija
(Foto: facebook.com/wp2018bcn)

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva.

U veoma uzbudljivom četvrtfinalu, vicešampion Evrope i sveta, selekcija Španije, pobedila je Srbiju posle peteraca ukupnim rezultatom 10:9 i tako izborila plasman u polufinale Šampionata Evrope u Budimpešti. U regularnom delu meča Srbija je dobro počela, vodila je 2:0 i 3:1, ali su Španci sa četiri brza gola preokrenuli do kraja poluvremena na 5:3. U nastavku su održavali „+2“, ali je Srbija u četvrtoj četvrtini stigla do izjednačenja.

Međutim, Srbija kod peteraca nije imala sreće kao 2009. i 2018. godine protiv istog protivnika. Španci su sada bili precizni u četiri serije, dok je na drugoj strani 39-godišnji Daniel Lopez Pinedo zaustavio udarce Andrije Prlainovića i Dušana Mandića, koji je bio najefikasniji u regularnom delu sa tri gola.

Srbija – Španija 9:10(2:1, 1:4, 2:1, 1:0- 3:4 )

Dunav Arena. Gledalaca: 1800.Sudije: Aleksandresku (Rumunija), Kolombo (Italija). Igrač više: Srbija 11 (5), Španija 11 (1). Dva igrača više: Srbija 1 (0), Španija 2 (1). Peterci: Španija 1 (1)

SRBIJA: G. Pijetlović, Mandić 3, Dedović, Ranđelović 1, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić, Jakšić 1, Filipović, Prlainović, S.Mitrović, B.Mitrović.

ŠPANIJA: Lopez Pinedo, Munariz, Granados 1, Sanahuja 2, De Toro, Larumbe, Delgado, Fernandez 1, Taul, Perone 2, Malarač, Bustos, Lorio Behar.

Peterci: Filipović, Aleksić i Ćuk za Srbiju, Perone, Delgado, De Toro, Granados za Španiju

Srbija je imala bolje prilike u prvim minutima utakmice, ali nije uspela da iskoristi dve situacije sa igračem više. Na drugoj strani je Mark Larumbe šutirao, ali se mreža Branislava Mitrovića, uz dosta sreće, nije zatresla.

Gol za 1:0 postigao je Dušan Mandić, koji je šutirao odmah posle faula i bio je precizan za vođstvo Srbije. Španci su odmah mogli do izjednačenja, pošto su imali priliku sa dva igrača više. Ipak, Adrian Delgado je sa krila pogodio stativu. Nemanja Vico je propustio ogromnu priliku da duplira prednost Srbije. Posle kontre je ostao sam ispred gola Španije, ali je Daniel Lopez Pinedo zaustavio njegov udarac. Ono što nije uspeo centar Srbije, jeste Mandić, koji je svojim drugim golom povisio na 2:0. Odmah je stigao odgovor na drugoj strani, pošto je Španija sa igračem više, preko najboljeg strelca, Alvara Granadosa Ortege, smanjila i sa rezultatom 2:1 se otišlo na odmor.

Dušan Mandić, slavlje, Vaterpolo Evropsko prvenstvo
(Foto: VSS / Marcel ter Bals)

Na otvaranju drugog perioda Španci su imali neke prilike, ali su ti udarci izblokirani. Srbija je mogla preko Mandića do 3:0, ali je Lopez Pinedo dobro reagovo. Kapiten Srbije, Filip Filipović, bio je zaslužan za još jednu odbranu sa igračem manje, dok je na drugoj strani Duško Pijetlović iznudio isključenje, a Andrija Prlainović je pronašao na prvoj stativi Savu Ranđelović, a srpski bek je povisio na 3:1. Odmah je Fransisko Fernandez smanjio na 3:2. Usledio je pad u odbrani Srbije, što su Španci iskoristili da sa dva gola preokrenu na 4:3. Najpre je iz peterca Felipe Perone izjednačio, a zatim je Bernat Sanauha sa distance pogodio za 4:3. Srbija je pokušavala da dođe do novog gola preko Prlainovića, Mandića, Miloša Ćuka i Filipovića, ali je mreža Španije ostala mirna.

Španci su u poslednjem minutu dobili novog igrača više, a Sanauha je, pun samopouzdanja, još jednom šutirao i matirao Mitrovića, za vođstvo Španije od 5:3.

Nikola Jakšić je golom otvorio drugo poluvreme posle sjajne akcije. Međutim, nekoliko minuta kasnije Perone je šutirao iz prve i iznenadio Mitrovića, za vođstvo od 6:4. Srbija je brzala u napadu i dva napada sa igračem više je propustila. Španci su takođe imali odlične prilike da uvećaju svoju prednost, ali se Srbija odbranila uz dosta sreće. Pred odlazak na odmor Ćuk je golom u poslednjoj sekundi napada, uz zvuk sirene, smanjio na 6:5, dok su Španci imali novu priliku sa igračem više, ali je rezultat ostao nepromenjen.

Posle nove aistencije Prlainović, usledio je treći gol Mandića, za izjednačenje – 6:6. Srbija se još jednom odbranila, dok su na drugoj strani pokušali pokušali Filipović i dva puta Mitrović, da donesu vođstvo Srbiji. Do kraja regularnog dela obe selekcije su imale dobre šanse, ali će odlučivati peterci.

Filipović precizan – 1:0
Perone precizan – 1:1
Prlainović promašuje
Munariz promašuje
Mandić promašuje
Delgado precizan – 1:2
Aleksić precizan – 2:2
Larumbe precizan – 2:3
Ćuk precizan – 3:3
Granados Ortega precizan – 3:4

Kraj

16 komentara

  • Šta sad imaju da napišu ludi optimisti koji su Srbiju pre prvenstva videli sa petim zlatom ? Našem narodu u svemu nedostaje umerenosti , ta zapaljivost nas je puno puta skupo koštala . Ovo sad je prilično bezbolno , jer se Srbija kvalifikovala za olimpijadu . Ali , zar to nije bila olakšavajuća okolnost koju naši vaterpolisti nisu iskoristili ? Večeras su se ispromašivali za medalju ! Nisu mogli da se sastave celu utakmicu . Samo Mandić je bio dostojan svog renomea .

  • Bravo momci za sve sto ste do vecerasnje utakmice uradili i sto cete jos u sledecim da uradite!!!!! A veceras je neko drugi bio malo srecnije ruke.
    Napreeed, niko ne igra tako dopadljiv vaterpolo kao vi!!!!!

  • e pa ja sam pesimista ,sto sam komenarima dokazao.medjutim,ispostavi se da sam realista.ovoj generaciji koja je zavrsila sa medaljama ne zameram ama bas nista.zaradili su zasluzenu penziju sa blanko cekom.mene zanima ,sta posle?.mogu i to da vam najavim.potop! pa cete mozda shvatiti da se u vaterpolu nista ne radi vec se zivi od stare slave..srecno u penziji majstori !!!!!

    • Auuu koliko nemas pojma! Pa posle Tokija doci ce do smene generacija to je jasno ali prilicno bezbolno… kostur tima ostaje… a dolazece snage nisu neiskusne! Bice.o i dalje velesila! Hvala Fici Andriji Duletu Banetu Gojku…mozda i Mici… Ali Manda, Mitar Cuk Sava Jaksa i ostali momci obradovace nas jos mnogo puta!

      • ili si iz vaterpolo saveza…?! tako i oni misle ali „zlatno doba“ je izgleda prošlo !

        • Kao da vam je ovaj poraz duševna hrana , pa se vidno naslađujete . Za vas nije dobro da gajite tako negativna osećanja . Ružno za pročitati , a kako li je tek za onog ko je sročio ?

  • Jeste se zurilo, jeste se ocekivalo istorijsko 5.zlato po redu ali……ukoliko pratite vaterpolo i izjave selektora Savica, akcenat je zlato na olimpijskim igrama, sve ostalo su usputne stanice. Desi se da se izgubi, desi se da se brza, sve je to sport i kompleksna ljudska psiha koja ne moze biti uvek na vrhuncu.

  • Nemaju oni vise ni jedan motiv da se sastave. Sve su osvojili a plus i godine koje imaju, vecina njih, i to je to. Ne moze se nista na staru slavu. Kad tad bi se ovo desilo. Zato je trebalo podmladjivati tim postepeno pa da mladi grizu…. Ali zelimo im sve najbolje na Olimpijadi svakako i uz njih smo!

  • Vidim opet komentare koji najavljuju kraj ! Ili nekog kujemo u zvezde ili ga bacamo u
    blato ! Zar je smak sveta jedna izgubljena utakmica ?
    Da okrenemo na dobro , mislim da je korist od ovog poraza da naši vaterpolisti budu ubuduće oprezniji , jer nisu nepobedivi . I da će to biti jedan mentalni poen više pred olimpijadu .
    Nema se njima šta zameriti ! Imam utisak da se , onakvi kakve ih je Bog stvorio -prave sportske vitezove , nisu snašli u bezobrazlucima i provokacijama španskog golmana . Nisam mogla da ga mirno gledam ispred televizora , a kako li je bilo našim vaterpolistima u bazenu ? Sad su videli da može i takvo prostačenje da ih snađe i sigurno će umeti da izgrade bolji odbrambeni mehanizam u sličnim situacijama .
    Filipović je u svojoj izjavi zamolio naciju da ima razumevanja . I to treba svi da ispoštujemo , jer je to ova zlatna generacija vaterpolosta zaslužila time što je puno puta pronela dobar glas o svojoj zemlji , što sportskim uspesima , što ponašanjem.

    • nekim ljudima je lakse reci…super je sve u vaterpolu.! sta reci. miru za predsednika VS.

      • Vi sve izvrćete ! Koliko sam puta napisala da je stanje alarmantno u srpskom vaterpolu ? Ali , nikad nisam likovala , i naslađivala se ! Nadam se da će se nešto pozitivno dogoditi , kao što i jeste . Sitnim koracima, ali se pomera u pozitivnom smeru .
        Momcima je trenutno najteže i ne treba im dodatno stajati na muku ! Dovoljno su zadužili ovu zemlju , da imaju pravo na grešku !

  • Miro koju ste vi utakmicu gledali, Mandic da 2 gola pa primi 2 gola. Jeidno je Bane donekle bio na zadatku, sve ostalo je mnogo usporeno, vidi se da su svi nesto menjali osim nas… A sto se budućnosti tiče ovo je sredina kraja, a početak kraja je bio dan posle olimpijade.

  • Auuuu bre Ike covece… koliko mrznje u tebi… nisam iz VSS.. samo volim vaterpolo i ove momke… bio sam na bazenu… navijao sa tribine i kidao zivce… al ni po jada koliko je bilo njima tesko. Izgubili su pa sta… gde bi nam.bio kraj da smo i svemu bar nalik na vaterpolo.

  • nisi u temi.ko je nesto rekao protiv momaka?ko bi to i mogao da kaze? procitas ,shvatis pa komentarises! da komentarisem protiv vaterpolo sistema i saveza a i buducnosti…DA.moje misljenje.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.