Dragana Ivković: U budućnosti imamo čemu da se nadamo

Dragana Ivković

(Foto: VSS / UNIQA)

Danas je u Volosu završeno Evropsko prvenstvo za juniorke.

Srpske vaterpolistkinje rođene 2002. godine i kasnije zauzele su šesto mesto i plasirale su se na Svetsko prvenstvo, što je sjajan uspeh kada se u obzir uzme da samo pet igračica ima 17 godina. Dragana Ivković i njen stručni štab naporno su tokom leta radili sa ovom selekcijom i trud se na kraju isplatio.

Ona je posle završetka takmičenja najpre čestitala svojoj selekciji i stručnom štabu.

Prvo bih čestitala svom timu na plasmanu na Svetsko prvenstvo, a veliku ulogu u svemu tome odigrao je stručni štab. Ivana Ćorović, pomoćni trener, bila je zadužena za rad sa centrima. Zoran Mijalkovski, takođe pomoćni trener, bio je zadužen za kondicione treninge u bazenu. Vladimir Mijanović je radio sa golmanima, Konstantinos Stratakis je bio zadužen za kondicione treninge na svuom, a Aleksandar Isakov je fizioterapeut tima.

Selektorka nije zaboravila ni VSS:

Imali smo veliku podršku VSS kroz ceo period priprema i nadam se da smo plasmanom na SP opravdali uloženo i da će podrška za ženske selekcija iz godine u godinu, kao i rezultati, biti sve bolja.

Ženska juniorska reprezentacija Srbije

(Foto: waterpoloserbia.org)

Ova selekcija se okupila još pre nekoliko meseci.

Kroz ceo period priprema, uz jake kondicione treninge, tempiranjem forme i odmora uspeli smo da dođemo do toga da devojke kroz ceo pripremni period i samo takmičenje nemaju problem sa povredama. Izgubili smo od Španije, koja je u ovom momentu svojim sistemom takmičenja daleko ispred svih, i Grčke. To govorim uzimajući u obzir broj klubova i broj devojaka u selekciji.

Srbija je mogla bolje protiv Grčke, ali se selektorka nada da će u budućnosti biti bolje.

Od ekipe Grčke smo u ovom momentu za nijansu slabiji, u prvoj utakmici pali smo poslednja četiri minuta, a u drugoj utakmici od početka nismo krenuli jako i posle je bilo kasno. Ono što je falilo oba puta je da od samog starta krenemo da grizemo i da tako bude do samog kraja. Na tome treba da radimo većim brojem utakmica i da tu kočnicu probijemo i prelomimo za nas. To ne ide preko noći i za to treba vreme i više egal utakmice. Ono što smo planirali od samog početka smo i ostvarili, a to je plasman na SP. Naravno da bi bilo bolje da smo takmičenje završili pobedom, ali korak po korak.

Interesantno je da je na Šampionatu za igračica do 17 godina Srbija u svom sastavu imala samo pet vaterpolistkinja koje su rođene 2002.

Treba i te kako uzeti u obzir da smo na Šampionatu do 17 godina imali samo pet igračica koje su imale toliko godina, da nam prvi golman ima 14, drugi 15 i da je igralo devet igračica koje imaju 16 godina. Kada se uzme to sve u obzir jasno je da se dobro radi, da su naši igrači obučeni i da u budućnosti imamo čemu da se nadamo.

Ženska juniorska reprezentacija Srbije

(Foto: waterpoloserbia.org)

Prioritet je da se bolje radi i u klubovima.

U narednom periodu je bitno da klubovi povećaju broj devojčica, jer smo mi ovaj rezultat napravili sa selekcijom od njih 24, od kojih je 18 ostalo na širem spisku. Verujem da bi sa većim brojem devojaka po klubovima bili konkurentni i jačim selekcijama – rekla je Dragana Ivković i dodala:

Naše seniorke će i ove sezone igrati Dunav ligu, u kojoj sada učestvuje osam ekipa. Generacija do 16 godina će igrati i Jadransku ligu, tako da im se kroz ta regionalna takmicenja svima daje prostor za napredak i razvoj. Mogu da zaključim da je iz godine u godinu sve bolje i da radom kakav je sada u mlađim selekcijama možemo očekivati sve bolje rezultate.

Seniorke uskoro nastavljaju pripreme, jer ih očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo.

Što se tiče seniorskog sastava, okupljamo se ponovo već za nedelju dana i nastavljamo sa pripremama za EP u Budimpeštu iduće godine, gde u kvalifikacijama igramo protiv Češke dve utakmice.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.