Početna » Zanimljivosti » Dragan Jovanović o mogućim promenama u vaterpolu

Dragan Jovanović o mogućim promenama u vaterpolu

Dragan Jovanović
(Foto: waterpology.com)

Za vikend je u Budimpešti završena velika FINA konferencija, na kojoj je više od 200 delegata iz 107 zemalja razgovaralo o budućnosti vaterpola.

Pričalo se o mogućim promenama, a jedan od govornika bio je i Dragan Jovanović, izvršni direktor svetske Asocijacije vaterpolo trenera i član Udruženja vaterpolo trenera Srbije. Na početku razgovora za sajt Udruženja vaterpolo trenera Srbije, Jovanović je istakao da je bio jako srećan kada je čuo da postoji ideja da se obnovi Udruženje trenera u Srbiji i rekao je da se već učlanio.

– Stvarno sam bio jako srećan jer mislim da je to ogromna stvar. Ponudio sam pomoć i učladnio se u Udruženje, tako da ću sigurno i na svaki mogući način pomagati u budućnosti. Mi smo kontaktirali još od početka, dok je postojala samo ideja i želimo da napravimo saradnju između Udruženja vaterpolo trenera Srbije i svetske Asocijacije. Hoćemo da zajedno radimo na poboljšanju uslova trenera u celom svetu, samim tim i u Srbiji i da dobijemo neku povratnu informaciju od trenera iz Srbije, koji su problemi, kako ih rešiti, kako im pomoći i tako dalje – rekao je Jovanović i nastavio:

– Trenerka organizacija Srbije nama može da pomogne jako puno. Imamo trenerske seminare po celom svetu, ali je sigurno da kvalitet trenera Srbije vodeći u svetu, sa nekim novim idejama, koje bi bile izvanredne da se prensu i na druge kontinente. O tome smo pričali i u Budimpešti, o razvoju vaterpola u celom svetu i postoji mogućnost da Asocijacija bude uključena u taj program. Ako se to desi, nama će sigurno trebati pomoć trenera iz Srbije. Oni imaju iskustvo, znanje i to na svim nivoima. Primer je da će već za nekoliko dana Djean Jovović otići u Saudijsku Arabiju da održi seminar.

FINA konferencija, Budimpešta 2018.
(Foto: vlv.hu)

Jovanović je na konferenciji u Budimpešti predstavio nove ideje, a ta pravila će se još testirati i o njima će se razgovarati.

– Utisci iz Budimpešte su pozitivni. Za nova pravila je napravljena radna grupa, čiji sam i ja deo. Od 19 pravila, čak 15 je stiglo iz Asocijacije trenera, što dovoljno govori o njenoj snazi. Plan je da se pravila Tehničkog vaterpolo komiteta testiraju u oktobru, a da se u novembru na kongresu FINA odlučuje o tome. Postoji nekoliko radikalnih pravila i to će morati malo više da se testira. Mislim da je realno da do Svetskog prvenstva u Fukoki 2021. godine sve bude jasno.

U decembru se razgovaralo o pravilima koja su predložena pre nekoliko godina:

– Prošle godine u Barseloni mi smo bili za promene, ali ne reda radi i bez cilja. Ne želimo pet igrača i malu loptu, dok su mišljenja bila podeljena kada je u pitanju teren od 25 metara i o tome ćemo još razgovarati. Sada smo odredili šest ciljeva, koji su proistekli iz velikog broja predloga. Svaki cilj ima po nekoliko pravila, a pravilo može da podržava više ciljeva. Znači, svako pravilo mora makar jedan cilj da ispuni.

Jovanović je potom svojim rečima predstavio neke najvažnije promene, a interesantno je da će se možda neka testirati i u Regionalnoj ligi.

1. Prvo radikalno pravilo je da se svaki običan faul tretira kao lična greška, kao u košarci, ali ostaju tri faula. To će smanjiti broj faulova i zvižduka sudija.

2. Ideja je da se limitira vreme za centre ispred gola, ali nije definisano još uvek. Slično je u košarci za tri sekunde u reketu.

3. Golman može da ide u napad i da bude igrač više, kao u rukometu. Nije još dogovoreno da li sme igrač da uđe umesto golmana, ali ja to podržavam.

4. Odloženo isključenje, kada sudija pokaže da je isključenje ali praktično pusti prednost ako bude gol. U suprotnom, zaustavlja se igre i svira se isključenje. To danas ne postoji kao pravilo, ali bolje sudije to rade nekad.

5. Igrač posle kornera može sebi da izvede loptu, da krene ka golu i šutira. Tako bi se smanjilo gubljenje vremena, dok se svi postave u napadu.

6. Da se linija od pet metara pomeri na šest, jer se danas 75% igre bazira na centru i pet metara. Nema uplivanja, jer se svi nabijaju u pet metara. Sada bi se prostor širio i moći će više da se uplivava.

7. Sudije i delegati bi imali slušalice i mogli bi praktično u toku meča da komuniciraju između sebe.

8. Da sudije mogu da dosude brutaliti i posle utakmice i tako kazne igrača. To treba da se definiše odmah kao čelendž, ali za sada taj predlog nije prošao.

9. Verovatno će biti tri tajm-auta u toku utakmice, a pauza između dva poluvremena tri umesto pet minuta.

10. Biće 15 igrača u Svetskoj ligi i u Svetskom kupu, a LEN može kako želi.

11.  Da se vrati pravilo da je faul gde je lopta, a ne gde je sviran faul.

12. Prvi napadi 30 sekundi, a posle isključenja je napad 20 sekundi, isto važi za korner ili ako ponovo dobiješ posed.

13. Leteće izmene, kao u rukometu, ali još nije definisano kako bi to išlo.

14. Na dva metra može da se svira lična greška umesto isključenja kada je duel bez lopte. Lična se svira i pokaže, a igrač u odbrani može da dobije i dve lične u jednom napadu.

Izvor: Udruženje vaterpolo trenera Srbije

Jedan komentar

  • ovim pravilima ce se samo jos vise buniti obican gledalac.sportovi sa loptom se gledaju zbog golova,koseva atraktivniih poteza,neizvesnosti…ja sam za pravila dvojke ,trojke,brze igre(kraci teren)vise golova(malo veci gol)…puno toga da bi bilo zanimljivije.ovako gledalac blene koga ima na utakmici jer je igra dosadna.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.