Početna » Zanimljivosti » Završena velika FINA konferencija

Završena velika FINA konferencija

FINA konferencija, Budimpešta 2018.
(Foto: waterpolo.hu)

Velika FINA konferencija o budućnosti vaterpola završena je u subotu u Budimpešti.

Konferencija je okupila 224 delegata iz čak 107 zemalja, a tokom tri dana, od četvrtka do subote, o budućnosti ovog sporta razgovarali su mnogi stručnjaci, igrači, treneri, sudije, predstavnici FINA i federacija. Zaključak je da nešto mora da se promeni i to odmah. Na konferenciji su, između ostalih, govorili i Dragan Jovanović, Ratko Rudić, Deneš Kemenji, Alesandro Kampanja, Adam Krikorian…

Prvi čovek FINA, Hulio Maljone, istakao je:

Ovaj skup je bio ključan za diskusiju o budućnosti vaterpola. Protagonisti divnog sporta – sportisti, treneri, sudije, ali i oni koji su zaduženi za promociju, marketing i podizanje nivoa vaterpola, okupili su se i došli do zaključka: Moramo da se menjamo i moramo to da uradimo sada. Otvoreno smo razgovarali o pravilima, razvoju, brendiranju, organizaciji događaja, sportskim prezentacijama, olimpijskim izazovima, imidžu, komunikaciji, tehnologijama, inovacijama i atraktivnosti igre. Vaterpolo može da bude atraktivniji na svim nivoima. Ima tradiciju dugu 150 godina, ali njegova budućnost počinje ovog trenutka.

Mark Koganov, sudija i potpredsednik FINA tehničkog vaterpolo komiteta, rekao je da će novi pravilnik biti objavljen pre Svetskog prvenstva 2019. godine, sa video materijalima koji će bolje pojasniti pravila.Rezultati testiranja na velikom broju mečeva biće deo analize Tehničkog vaterpolo komiteta. Veliki broj manjih promena, oko 20, će se testirati na oko 100 utakmica, dok će za radikalnije promene biti potrebno od 300 do 400 utakmica širom sveta. Testiranje bi trebalo da se završi u oktobru, a konačni predlozi će biti predstavljeni na Kongresu FINA u novembru ove godine.

FINA konferencija, Budimpešta 2018.
(Foto: vlv.hu)

Generalni direktor svetske Asocijacije vaterpolo trenera, Dragan Jovanović, predstavio je neka pravila koja će biti testirana. On je takođe govorio o mogućnosti da u timu bude 15 igrača, a istakao je i da se razmatra o uvođenju bežičnih slušalica za sudije, kako bi komunicirali u toku utakmice. To je već testirano pre nekoliko nedelja, u kvalifikacijama za Svetsku ligu na Novom Zelandu.

Oznake

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.