Savić: Radimo u nesnosnim uslovima, situacija je katastrofalna

Trenerki seminar, Dejan Savić

(Foto: Ivica Veselinov)

U nedelju ja na Fakultetu za sport Univerziteta Union u Beogradu održan seminar za vaterpolo trenere, a prisustvovalo je skoro 150 stručnjaka.

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije i trener Crvene zvezde, Dejan Savić, istakao je na seminaru da je zabrinut za budućnost srpskog vaterpola i da pod hitno mora da se vrati sistem, kako bi se nastavilo sa stvaranjem novih šampiona. Savić je rekao da Srbija više nema prepoznatljivu školu, jer se radi u teškim uslovima.

Ne slažem se da imamo prepoznatljivu školu vaterpola i sistem. Radimo u nesnosnim uslovima. Katastrofalna je situacija, moramo da se snalazimo i da improvizujemo. Izgubili smo sistem, koji što pre moramo da vratimo – naglasio je Savić i dodao da su bazeni prenatrpani i da tako ne može da se radi sa decom.

On je jasno izneo niz stvari kojima bi trebalo struka da se bavi u narednom periodu, a naglasio je rad sa mlađim kategorijama.

Ne slažem se i da je krajni proizvod – reprezentativac. Jer, uvek ćemo imati igrače za “A” tim. Nama su problem klubovi i rad sa njima. Neophodni su nam vaterpolisti, uslovno rečeno “srednjaci”. Bez njih ne može da opstane nijedan klub. Govori se o zvezdama, a zaboravlja se da baš ti “srednjaci” vuku klubove, prvenstvo – kaže Savić, a prenose Novosti.

Seminar, Udruženje vaterpolo trenera Srbije

(Foto: Ivica Veselinov)

Kako prenosi, poređenje testova iz 2002. i 2017. godine nije ohrabrujuće.

Kada se uporede istraživanja iz 2002. i 2017, vidi se da su današnji klinci sporiji za 1,25 sekunde. Naši su sada slabiji plivači, dok ostali napreduju. To moramo da ispravimo.

Jedan od ozbiljnijih problema je i ponašanje roditelja, koji sputavaju i svoju decu, ali i trenere.

Oni imaju negativan uticaj i na decu i na nas, trenere. Nažalost, živimo u takvom vremenu, da roditelji preko dece žele da izađu iz krize. A egzistenciju može da obezbedi samo jedan odsto vrhunskih vaterpolista u svetu. Zato idemo unazad, a ne napred.

Na narednim Olimpijskim igrama selektori će moći da računaju na 11 umesto 13 igrača.

Poslednji put tako se igralo na Igrama u Moskvu 1980. Ali, od tada je prošlo 40 godina, a vaterpolo je sve zahtevniji. Zato moramo da stvaramo igrače koji će moći da igraju sve, i beka i centra, jer će sigurno i Evropa da smanji broj igrača. Za to moramo da spremamo mlade igrače – zaključio je Savić, a prenose Novosti.

Podeli sa prijateljimaShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

You may also like...

2 Responses

  1. ilke kaže:

    napokon neko da iskritikuje sistem…jos samo da je dodao da drzava ne pomaze najtrofejniji sport.(klupski) a i reprezentativni, kao neke sportove.npr dovoljno je da se ne placaju termini na bazenima.to je najveca stavka..za pocetak.imamo ministra ali dzaba !!!!!!

  2. igi kaže:

    Sa jedne strane mi je zao sto ovoliki apeli i objektivno sagledavanje stanja u nasem trofejnom sportu nedolaze do svesti ovih novokompanovanih politicara kojima je ovaj sport bitan samo kada se nesto osvoji pa se onda sepure pored nasih reprezantivaca kako bi bili vidjeni i slikani , a sa druge strane mi je veoma drago videti ovakve velikane kao sto je Savic koji zive za ovaj sport i bezrezervno se bore za njega. SVAKA CAST

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.