Početna » Nacionalna selekcija » DA LI STE ZNALI: Zanimljivosti sa Svetskih prvenstava u vaterpolu

DA LI STE ZNALI: Zanimljivosti sa Svetskih prvenstava u vaterpolu

Srbija šampion sveta u Kazanju
(Foto: waterpoloworld.com)

Reprezentacija Srbije je u fantastičnom nizu na velikim takmičenjima, a VSS je pripremio tekst sa zanimljivostima sa Svetskih prvenstava.

Srpski vaterpolisti su na poslednjih devet velikih takmičenja (četiri svetske lige, dva evropska prvenstva, po jedno svetsko prvenstvo, Svetski kup i Olimpijske igre) osvojili isto toliko zlatnih medalja. Zanimljivo je da je Budimpšeta prvi put domaćin Svetskog šampionata. Međutim, glavni grad Mađarske donosio je sreću našim vaterpolistima u prošlosti. Do zlata u Budimpšeti naša reprezentacija stizala je na Evropskim prvenstvima 2001. i 2014, kao i na Svetskom kupu 2006. godine.

Slobodan Nikić je najtrofejniji vaterpolista sveta. Ujedno je i jedini igrač koji je osvojio zlatne medalje na tri prvenstva sveta, u Montrealu 2005, Rimu 2009 i Kazanju 2015. Po dva naslova ima veći broj naših igrača, od Milanovića i Vasovića koji su dominirali 1986. i 1991, Vanja Udovičić 2005 i 2009 i Aleksića, Filipovića, Gocića, Stefana Mitrovića, Duška i Gojka Pijetlovića i Prlainovića koji imaju najsjajnija odličja iz 2009 i 2015. godine.

Filip Filipović i Andrija Prlainović
(Foto: EPA/ Srđan Sulejmanović)

Zanimljivo je da je Filipoviću i Prlainoviću ovo šesto učešće na SP, dok su po peti put tu G. Pijetlović, D. Pijetlović, S. Mitrović i Aleksić, četvrti put Ćuk, po treći Mandić i B. Mitrović, drugi put Jakšić i Ranđelović, a debitanti su Rašović i Ubović.

Dejan Savić će treći put biti na selektorskoj klupi na Svetskom prvenstvu. u Barseloni je bio sedmi, u Kazanju prvi. I kao igrač bio je učesnik četiri planetarna šampionata. U Montrealu 2005. zlato, Fukuoki 2001, srebro, Barseloni 2003 bronza i Melburnu 2007. četvrto mesto. Zanimljivo je da je Savić jedini među selektorima 16 reprezentacija u Budimpešti koji je osvajao titulu šampiona kao i igrač i kao trener.

Aleksandar Šapić je četiri puta bio najbolji strelac šampionata, a Srbija može da se pohvali da je u ovom veku četiri puta imala i najboljeg igrača prvenstva. Bili su to Šapić 2005, Udovičić 2009, Filipović 2011, D.Pijetlović 2015. Bane Mitrović i Prlainović su dobili priznanje 2015. kao najbolji golman i igrač finalnog dana.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.