Početna » Slajder » Filipović i Stevanović: Zvezda je na šampionskom putu

Filipović i Stevanović: Zvezda je na šampionskom putu

Aleksandar Filipović i Nemanja Stevanović
(Foto: Blic sport)

U januaru, posle poraza u Šapcu, uprava Crvene zvezde odlučila je da promeni trenera, pa je Aleksandra Nikolića na klupi zamenio njegov pomoćnik, Aleksandar Filipović. Novi trener crveno-belih u prethodnim godinama bio je trener mlađih kategorija u klubu, a i seniori su počeli da igraju bolje. Filipović i njegov pomoćnik, Nemanja Stevanović, bili su gosti Blic sporta, a intervju prenosimo u celosti. 

Crvena zvezda je trenutno četvrta na tabeli A2 regionalne lige i bori se za ulazak u viši rang.

Prilično su izjednačene sve četiri ekipe u tom gornjem domu A2 lige. Mislim da će na kraju svi timovi imati isti broj bodova i napraviće se krug, pa će bolja gol razlika odlučivati o putniku u viši rang. Imamo ambicije, naravno, da se nađemo u njemu, tako da ćemo dati sve od sebe da ispunimo taj cilj. Ekipa je bila u psihološki lošem stanju, ali došla je ta promena, pa smo Nemanja Stevanović i ja došli na pozicije trenera i pomoćnog trenera. Sada je bolje, međutim ne želimo na ovome da se zaustavimo – kaže za “Blic” Filipović.

Zbog problema sa bazenima Zvezda je primorana da utakmice igra u Zrenjaninu.

Od dva bazena smo dobili i pismeni odgovor da ne možemo da igramo na njima, tako da su u opticaju ostala još dva u gradu. To je Banjica, koji je Partizanov bazen i ne bi bilo prirodno da mi tamo igramo svoje utakmice, i Tašmajdan. Ali dva sata iznajmljivanja Taša je ravno igranju pet mečeva u Zrenjaninu. Eto, toliko je skupo. Zato smo odlučili da igramo u Zrenjaninu – dodao je Filipović.

(Foto: facebook.com/olimpijskibazensarajevo)

A u Zrenjaninu, nažalost, publike nema.

Iskreno, nema navijača. Mi smo očekivali da će ih biti, da će im biti interesantno, ali tribine nisu pune. Zato bih zamolio sve naše pristalice da dođu u subotu i da nas bodre. Igraćemo meč protiv kotorskog Primorca koji će biti izuzetno značajan i uz podršku sa tribina sve bi bilo lakše. Svaka pomoć nam je dragocena, moramo da pobedimo sa što većom razlikom, tako da bi bilo bolje da igramo uz njihovu podršku – istakao je Stevanović.

U Crvenoj zvezdi igraju i prekaljeni asovi poput Branka Pekovića i Petra Ivovića, ali i mlade snage kao što je Veljko Tankosić, koji je juniorski svetski prvak.

Drago mi je što igrači dosta komuniciraju između sebe, što ukazuju jedni drugima na greške. To je velika stvar. Dobro funkcionišu zajedno – naglasio je Stevanović.

Vaterpolo je naš najtrofejniji sport, ali i pored svih uspeha, klubovi kubure sa nedostatkom novca.

Ključ je u sistematskom finansiranju. Da država odredi kategorizaciju sportova i da po njoj i finansira klubove. Naša država ulaže u vaterpolo, ali u reprezentativni. I to je za svaku pohvalu, ali ti igrači nisu stvoreni u reprezentaciji. Moraju da počnu da treniraju u nekom klubu. Takođe, pomoć o d lokalnih samouprava bi bile od velikog značaja. Uzmimo za primer Šabac, koji ima veliku podršku grada. Naprave sjajnu atmosferu za vreme utakmice, i odmah igrači imaju i drugu motivaciju. Hoće da budu jači, bolji, brži, jer znaju da neko radi da im obezbedi sve to – zaključio je Filipović, koji je četiri godine radio kao trener mlađih kategorija, a onda je bio i pomoćni trener prvog tima Crvene zvezde.

(Foto: jug.hr)

Ulaganje u mlađe selekcije

Kako je već radio sa decom, Filipović je želeo da istakne koliko je bitno da mlađe selekcije budu uspešne.

Škola koju imamo je izuzetno dobra, polaže se puno u njihov razvoj. Najmlađi moraju da nauče da plivaju, ako mene pitate, ja bih uveo da plivanje bude obavezno u školama. Vaterpolo je lep i zdrav sport, najmlađi bi trebalo da se bave njime. Želim da pomenem Marka Radovića, koji je od 2010. u klubu i koji igra za kadetsku reprezentaciju Srbije i sa kojom je osvojio nezvanično prvenstvo sveta. On je ponikao u toj novoj Crvenoj zvezdi i nadam se da će biti što više naše dece i da će i ostali klubovi iznedriti neke nove klince – rekao je Filipović.

Anastasijević mentor

Nemanja Stevanović je radio u Izraelu i Saudijskoj Arabiji. On je želeo posebno da istakne značaj jednog čoveka.

Aleksandar Anastasijević je čovek koji je uspostavio taj novi rad sa decom, i pod čijim su nadzorom izašli neki veliki šampioni. Stvarno smo mu maksimalno zahvalni za sve – istakao je Stevanović.

Piše: Jelena Medić, Izvor: Blic sport

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.