Početna » Nacionalna selekcija » Stanojević: Srbija će još dugo dominirati

Stanojević: Srbija će još dugo dominirati

(Foto: Novosti, N. Paraušić)
(Foto: Novosti, N. Paraušić)

Srbija je oduvek imala vrsne vaterpolo stručnjake, a mnogi od njih uhlebljenje su potražili u isnostranstvu. Tako je i Dejan Stanojević posle više od deceniju rada u Vojvodini kao trener i isto toliko kao pomoćnik selektora u juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji karijeru nastavio u Rumuniji. Tamo skoro već dve godine radi kao selektor nacionalnog tima, a ugovor ima do 2020. i Olimpijskih igara u Tokiju.

U velikom intervjuu za portal dnevnik.rs Stanojević je otkrio kako se radi u Rumuniji i zašto je Srbija trenutno najbolja na svetu.

U januaru će se u Beogradu održati Evropsko prvenstvo u vaterpolu. S kojim ambicijama Rumunija nastupa na ovom takmičenju?

Da bude među prvih devet ekipa na EP kako bi obezbedila mesto na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Koliko je to realno i ostvarivo videćemo. Trenutno u vaterpolu vlada trend dovođenja stranaca u reprezentacije. Setimo se Makedonije sa 13 stranaca, sada u nemačkoj selekciji igraju četiri stranca, pasoše daju i Francuska, Gruzija. Veliki broj zemalja napravio je progresiju dovođenjem trenera i igrača prvenstveno sa ovih prostora, ali i materijalnim ulaganjem. To je donelo neki boljitak, a da li je to dobro ili ne, može se diskutovati. Videćemo koliko će Rumunije moći da se s tim nosi – kaže Stanojević.

Srbija je ove godine bila najdominantnija vaterpolo reprezentacija na planeti. U isto vreme, klubovi su u veoma teškoj situaciji.

Samo pre dve godine Crvena zvezda je bila prvak Evrope, Partizan učesnik fajnal-fora, a Radnički osvajač Evro kupa. Radnički je sledeće sezone igrao u finalu Evrolige i osvojio vicešampionsku titulu. Situacija se drastično promenila, ali rezultati koje naši klubovi postižu trenutno su potpuno objektivni kada se uzme u obzir mladost i neiskustvo igrača. Kada se sve okolnosti uzmu u obzir rezultati su dobi, pogotovo Partizana. Reprezentacija Srbije jeste dominantna u svetu i biće tako još jedno vreme, mada se to nekada ne valorizuje zlatnom medaljom.

(Foto: VSS)
(Foto: VSS)

Zašto postoji tolika razlika između Srbije i ostalih velikih ekipa: Hrvatske, Crne Gore, Mađarske?

To sam shvatio tek kada sam otišao u Rumuniju. Kada sam video šta oni rade na treningu, kako se tamo radi s mlađim kategorijama i kakva je celokupna koncepcija postalo mi je jasno zašto je tolika razlika konkretno između rumunske i srpske vatrepolo reprezentacije. Stalno je pokojni Nenad Manojlović pominjao sistem i koncept i ja sam pravo značenje tih reči shvatio kada sam došao u RumunijuOno što mi radimo sa desetogodišnjim dečacima u ovom sportu oni ne rade ni sa seniorskim ekipama. Seniori ne znaju ono što kod nas znaju deca sa 14 godina, šta se igra u kojoj situaciji, šta se brani i ostale tehničke detalje. Tada sam shvatio zašto Srbija još dugo neće imati većeg rivala u ovom sportu.

Stanojević je u nastavku govorio o šansama Srbije u Riju, ali i novim pravilima. Ceo intervju možete pročitati na sajtu dnevnik.rs.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.