Početna » Domaća takmičenja » VK Šabac – Klub za primer

VK Šabac – Klub za primer

11703431_912627525440575_6911713276603806463_o

Vaterpolo klub Šabac osnovan je 1990. godine, a zbog nemogućnosti korišćenja šabačkog plivačkog bazena klub je 15 godina kasnije bio primoran da se privremeno fuzionisao sa ekipom „Sever“ iz Beograda.

Klub je i tada dobro radio sa mladim vaterpolistima, a u prilog tome ide i činjenica da je 2005. godine Šabac imao između 250 i 300 mališana, koji su svakodnevno trenirali, takmičili se i osvajali medalje na takmičenjima.

Čitavih 10 godina Šabac nije imao zatvoren bazen, ali je bez obzira na to klub uspeo da opstane tako što je trenirao i igrao van Šapca. Najpre je Beogradu, a potom i u Novom Sadu, Obrenovcu, ali i nekim drugim gradovima u Srbiji.

Konačno, u novembru 2014. godine počela je rekonstrukcija bazena. Izvođač radova bio je konzorcijum četiri firme predvođen preduzećem In tehnik doo Šabac, a radovi su završeni šest meseci kasnije, kada je pred punim tribinama odigrana i prijateljska utakmica između reprezentacija Srbije i Rusije. Kao što je i bilo očekivano, interesovanje za vodene sportove je sada mnogo veće, a grad i klub su se potrudili da pomognu neplivačima tako što će organizovati veliku obuku.

Pre nešto više od mesec dana grad Šabac i vaterpolo klub organizovali su besplatnu obuku za neplivače, u okviru velike akcije „Šabac – grad bez neplivača“. Cilj akcije je da u narednom periodu sva deca iz osnovnih i srednjih škola u Šapcu nauče besplatno da plivaju, a ideja je da se mesečno jedna generacija obučava.

11052452_459910004189896_4125988880757299834_n

U julu je organizovana obuka za đake koji su završili prvi razred, a od septembra se nastavlja i sa drugim generacijama, što je potvrdio i predsednik Skupštine VK Šabac, Nenad Živanović:

Ovo je samo prva generacija koja će biti obučena, u planu je da bude jedna kontinuirana obuka, dece uzrasta koja ide u osnovnu školu, i srednju školu, tako da ćemo od septembra nastaviti sa novim generacijama.

Obuka se sastoji od 20 časova (tri puta nedeljno), završava se polaganjem a sa decom radi 12 trenera. Zanimljivo je da su grad i klub istu akciju organizovali i pre zatvaranja bazena, a tada je obučeno više od 3000 dece.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović veoma je zadovoljan, a prilikom posete bazenu istakao je da do kraja sledeće školske godine sva deca nauče da plivaju.

Presrećan sam zbog slike koju vidim. Bazen smo i napravili da bi Šabac bio grad bez neplivača. Besplatnu obuku za prvake finansira Grad Šabac, sa idejom da do kraja sledeće školske godine sva deca osnovnoškolskog uzrasta nauče da plivaju. Zahvalan sam vaterpolistima i instruktorima plivanja koji su posvećeni ovoj akciji, kao i roditeljima i deci koji su se odazvali našem pozivu.

Vaterpolo klubu Šabac, kao i gradu, treba čestitati na velikoj akciji i apelovati na druge klubove da, ukoliko imaju mogućnosti, urade nešto slično.  Šabac danas ima oko 50 mališana u vaterpolo školi i više od 300 na plivačkim obukama, a od kojih se očekuje da u budućnosti popune takmičarske selekcije vaterpolo kluba. Taj broj će posle ove akcije biti mnogo veći, što je značajno i za decu, ali i za klub i naš vaterpolo.

Oznake

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.