Početna » Slajder » Savić: Ubija se budućnost vaterpola, nisam napustio Zvezdu zbog novca

Savić: Ubija se budućnost vaterpola, nisam napustio Zvezdu zbog novca

dejan-savic-repr

Kontradiktorno je da državni tim beleži izuzetne uspehe, a da su Partizan, Zvezda i Radnički pred gašenjem. To je fenomen koji ne umem da objasnim, možda bolje da pitate stručnjake za medicinu fizičke kulture – kaže za „Blic“ Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije koja se u Užicu priprema za Svetski šampionat u Kazanju.

Dok nacija očekuje nova odličja, klubovi grcaju u problemima?

Uspesi reprezentacije mogu da budu lažna slika s obzirom na stanje u klubovima. Partizan koji je institucija svetskog vaterpola, Zvezda koja je 2013. postala prvak Evrope, Radnički koji je iste godine osvojio Kup LEN su na ivici egzistencije. Plašim se da se ovim ubija budućnost vaterpola, baze iz kojih treba da se rađaju mladi igrači koji će sutra braniti boje Srbije.

Partizan i Zvezda apeluju za pomoć, preti im gašenje?

Klubovi se neće ugasiti, ali ćemo doći u problem kvaliteta lige. Partizan, Zvezda i Radnički će igrati i naredne sezone, ali pod velikim znakom pitanja je u kakvim sastavima. Zvezda je već ostala bez nekoliko odličnih igrača, Mandić je napustio Partizan, velika je nepoznanica kakav će tim uspeti da sastave Kragujevčani i Vojvodina.

Savić tet i zastava

Druge vaterpolo sile čuvaju jake lige, Mađari na primer?

Mađari su to rešili kategorizacijom. Uzeli su pet sportova od nacionalnog značaja gde su bukvalno finansirani od države i potpomognuti jakim sponzorima kojima su ulaganja isplativa na način da im se odbija od krajnjih taksa i poreza. Sigurno da i naša država po mađarskom modelu može da odredi sedam sportova, a jun sa ovoliko medalja pokazuje da imamo kvalitet i budućnost. Ulaganja ne bi bila velika s obzirom na to da je sport jedina grana koja pozitivno reprezentuje Srbiju.

Srbija je na čuvenom balkonu videla mlade fudbalere i košarkašice, ali ne i vaterpoliste uprkos zlatu Svetske lige?

Balkon je u suštini divna stvar, ali je izuzetno izmanipulisan sa raznih stana. na balkon treba da se popnu osvajači najsjajnijih odličja i šampioni, ali Svetska liga realno nije takmičenje koje zaslužuje balkon.

Dakle, sudbina vaterpola je u rukama države?

Nisam to rekao. Možda klubova! Država pomaže i sve što je obećala i ispunila je. Dugujemo joj svu zahvalnost, ali ako se gleda razvoj vaterpolo sporta kroz klubove tu treba da postoji jedan apel da se pomogne. To nije pitanje samo vaterpola nego i ostalih sportova, zato sam i pomenuo Mađarsku.

Zar vaš dojučerašnji saigrač Vanja Udovičić sa pozicije ministra sporta ne može da pomogne?

I u drugim sportovima postoji identičan problem kao u vaterpolu. Siguran sam da Vanja želi svakome da pomogne i on to i radi, ali jedna stvar je želeti a drugo ima li sredstava i načina da se pomogne.

dejan-savic-zvezda

Niste više trener Zvezde?

Nisam napustio Zvezdu zbog novca. Još pre godinu dana dogovorio sam se sa čelnicima da ću kao trener izgurati još jednu sezonu. Zbog obaveza prema reprezentaciji nisam mogao i jedno i drugo, naročito što nas već u januaru očekuje Evropsko prvenstvo u Beogradu. Fizički je neizvodljivo da budem trener Zvezde, ali uvek ću biti tu da na neki način pomognem.

Čekamo vas na balkonu u po povratku iz Kazanja?

Nama je Svetska liga bila najveći cilj u ovoj godini jer je značila vizu za Olimpijske igre, i zato rasterećeni putujemo u Rusiju. Ipak, reprezentacija Srbije po kvalitetu, karakteru i tradiciji uvek ide na medalju, tako da je i cilj da u Kazanju budemo u svetskom vrhu.

Izvor: Blic

Oznake

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.