Početna » Slajder » Nikić: Divim se hrabrim novinarima

Nikić: Divim se hrabrim novinarima

(Foto: Novosti)
(Foto: Novosti)

Kao klinac je verovao da će postati zubar. Ni slutio nije da će biti jedan od najboljih vaterpolista sveta. Slobodan Nikić i pored sjajne karijere nije zapostavio obrazovanje. Posle završene srednje zubotehničke škole odlučio se za Poslovni fakultet, na kojem je diplomirao zahvaljujući, kako sam ističe, punoj podršci i razumevanju svih profesora. U intervjuu za Novosti kazao je da ga privlači žurnalistika, ali i ne zna da li će postati naš kolega.

Nisam siguran da bih bio novinar kakav bih želeo da budem. Ali voleo bih da mi to bude hobi. I jedino bih o sportu smeo da pišem i govorim. Posle igračke karijere, planiram da ostanem u sportu, koji mi je pružio mnogo i oblikovao me od malih nogu. Još nisam definitivno odlučio koja će to uloga biti, ali o tome ću brinuti posle Olimpijskih igara – priča Slobodan Nikić.

Trofejni centar otkriva i kako ga je privukla „sedma sila“:

Strastveni sam čitač svih mogućih vesti, članaka, kolumni. Volim da budem informisan o svemu iz raznih uglova, redovno pratim informacije iz politike, ekonomije, sporta… Pretpostavljam da je sve počelo tokom velikih takmičenja, koja traju i po mesec dana i na kojima smo svi u nekoj vrsti izolacije i pod velikim stresom.

Slobodan priča da je pokušavao da se relaksira uz knjige, ali je shvatio da teško može da se usredsredi na literaturu i počeo je da prati vesti…

S vremenom sam razvio i veliko poštovanje prema nekim sjajnim novinarima. Novinarstvo je kod nas poslednjih godina doživelo sunovrat. Sve je manje istraživačkog novinarstva, a sve više žute štampe. Takođe je podložno pritiscima političke i ekonomske elite, pa su mi iz tih razloga hrabri novinari neka vrsta savremenih heroja.

Priznaje da sportisti u sebi imaju određenu dozu sujete i da im sigurno kritike padaju teže:

Sa godinama stekao sam samopouzdanje u sebe kao sportistu, ali i kao čoveka. Mislim da sada znam da procenim kada je kritika dobronamerna i kada ima smisla da razmišljam o njoj. Značajno je od koga je kritika upućena. Dok sam u bazenu, publici u žaru navijanja je dozvoljeno sve, nema ljutnje ni sujete.

Svestan je i kada bi se latio pera da neki možda ne bi prihvatili njegovu iskrenu kritiku:

Ne znam šta bi bilo kada bi bilo. Ali, znam kakav životni neprijatelj sujeta ume da bude. Već sam zbog iskrenosti i najbolje namere izgubio nekog. Pravi prijatelji najbolje kritikuju.

Smatra da nedostaju edukativne i kulturne emisije iz sporta. Primećuje i da je vaterpolo zapostavljen u medijima:

Novinari nas prate samo tokom velikih takmičenja, a onda nas zaborave do sledeće medalje. A mi ostanemo sa istim problemima i mukama, kao i pre osvojene medalje. Ponekad sam veoma zabrinut za budućnost vaterpola kod nas. Mi smo mala država koja je najbolja na svetu u ovom sportu. I jako sam ponosan na tu činjenicu. Nadam se da će istorija svetskog vaterpola nastaviti da se piše sa Srbijom u glavnoj ulozi. 

Često se piše da sportisti tokom velikih takmičenja sportisti slobodno vreme ubijaju u šopingu.

Ma, kakav šoping – odmahuje Nikić. – Kada smo, recimo, na Olimpijskim igrama, veoma smo koncentrisani na turnir, a verujte retko izlazimo iz sela. Ne stignemo ni grad da vidimo.

Slobodan je uz suprugu Tijanu zavoleo i muzeje:

Studirala je industrijski dizajn u Italiji i veoma voli umetnost. Istanbul je metropola u svakom smislu, pa smo bili u prilici da obiđemo sjajne izložbe. Moja supruga insistira da joj pravim društvo pa sam s vremenom počeo i da uživam u tome. Što se tiče našeg Narodnog muzeja, mislim da je tužno da institucija od nacionalnog značaja već duže od decenije tavori zatvorena. Ne znam puno o tome, ali znam da moja deca nikada nisu videli kulturno nasleđe Srbije. Tužno.

Uživanje uz Kaporove knjige

Volim da čitam svašta. Od beletristike do „lektire“. Volim i novinarski stil u romanima Moma Kapora. Skoro sam pročitao i „Džez basket“ Aleksandra Miletića i mnogo mi se dopalo. Divna priča o razvoju naše košarke. Podsetnik na neka druga vremena, na ideale i ljubav prema sportu. Bilo bi fenomenalno da neko napiše sličnu priču o vaterpolu – kaže Nikić.

Izvor: Novosti.rs

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.