Početna » Nacionalna selekcija » Neverovatan preokret Srbije za veliko finale !

Neverovatan preokret Srbije za veliko finale !

IMG_0252
(Foto: Vojislav Petrovic) Gol za pobedu: Slobodan Nikic

 

Srbija je u finalu Evropskog prvenstva pošto je u dramatičnom meču pobedila Crnu Goru sa 10:9, iako je u dva navrata zaostajala čak četiri gola razlike. Neverovatna predstava, vredna najveće scene kakva je bazen Alfred Hajoš u Budimpešti, preokretom je odvela Srbiju u finale gde je čeka veliki rival i domaćin Mađarska. Domaći su u prvom polufinalu bili bolji od Italije 8:7, a veliki orkšaj za zlato i prestiž odigraće se u nedelju od 20.30. U borbu za bronzu će Crna Gora i Italija istog dana od 19.00 časova. Čudesna noć za tim Dejana Savića u petak, vratili su se iz situacije iz koje je delovalo nemoguće pobediti. Pokazali su čvrstinu, volju i znanje, a pre svega veliki timski duh i došli do trijumfa koji ih vodi u sledeći izazov, okršaj sa domaćinom. Andrija Prlainović odigrao je neverovatnu odbranu, tim je počeo da veruje u pobedu, Crnogorci u poslednjoj deonici nisu mogli da realizuju brojne prilike sa igračem više i tu treba tražiti polaznu tačku preokreta. 

„Ova ekipa će ići do do samog kraja i teško da će se zadovoljiti srebrom. Ovo je velika šansa za nas, izdržali smo i taj loš početak gde je protivniku ušlo u gol gotovo sve što su šutnuli, ali smo u poslednjoj četvrtini uspeli da ih slomimo. Srpska reprezentacija je poznata po tome što nikada ne odustaje, dešavalo se to i ranije kao u polufinalu Svetskog prvenstva u Šangaju kada smo savladali Mađare. Mislim da smo nakon ovoga u dobroj situaciji .Ovo je jedna od važnijih pobeda u mojoj karijeri i mislim da ćemo igrati još bolje“, kazao je nakon meča srpski as.

Prlainović se na polufinalu istakao odbranom, a u napadu je odgovornost kada je bilo najteže preuzeo Miloš Ćuk, i sjajnim pogotkom matirao Zdravka Radića za prvo izjednačenje 9:9. Nakon meča Ćuk je istakao timski duh koji je vodio ekipu do pobede.

 

(Foto: Vojislav Petrovic) Milos Cuk
(Foto: Vojislav Petrovic) Milos Cuk

 

“ Ovo je dokaz da smo prijatelji, drugovi i ekipa, da nikada ne odustajemo. Presrećen sam da smo na kraju uspeli da pobedimo. Ovog momenta zaboravljamo ovu utakmicu i okrećemo se duelu sa Mađarima“, rekao je Ćuk.

Stefan Mitrović bio je najefikasniji u srpskom timu sa tri gola, Filip Filipović je postigao dva kao i Miloš Ćuk, dok su po gol dali kapiten Živko Gocić, Milan Aleksić i Slobodan Nikić. U redovima Crne Gore kapiten Nikola Janović dao je tri gola, Draško i Darko Brguljan dali su po dva, a jedan Mlađan Janović i Aleksandar Ivović.

Na punim tribinama bazena na Marget sigetu bilo je pristalica oba tima, oko 150 navijača bodrilo je Crnogorce, sličan broj bio je i uz srpski tim. Kao što su igrači u bazenu opravdali kvalitet i prestiž bratskog derbija, tako su i navijači pokazali da znaju da naprave atmopsferu u kojoj uživa i neutralna publika. Poneki pogrdan uzvik, takozvana prozivka, više kao pritisdak na rivala. Na kraju su se radovali srpski navijači, i očekuje se da će ih mnogo više u nedelju pohrliti ka Budimpešti.

Crnogorcima ostaje borba za bronzu i utehu. Biće to repriza duela u grupi koji je završen nerešeno 6:6. Selektor Ranko Perović nakon meča bio je razočaran porazom, ali veruje da je borba za bronzu važna.

“ Nismo očekivali da ovaj meč ovako dobro počnemo, malo nas je poslužila sreća na startu, koja nam je u završnici zafalila. Težak poraz, ali pokušaću da motivišem ekipu da se borimo i osvojimo bronzu“, rekao je crnogorski strateg.

 

01

Duel Srbije i Crne Gore bio je velika borba dva tima koji se odlično poznaju, Crnogorci su bolje ušli u meč, igrali su strpljivo, precizno i organizovano. Na drugoj strani Srbija nije mogla da dođe do igre, u napadu je lopta završavala nekoliko puta na okviru gola izvrsnog Zdravka Radića. Problema je bilo i u odbrani, Crnogorci su pogađali sa svih pozicija, a Gojko Pijetlović nije imao svoje veče.

Sjajan gol Draška Brguljana na samom otvaranju meča kao da je zaledio srpski tim. Crnogorci su iskoristili taj trenutak i nastavili da pogađaju mrežu Pijetlovića. Nikola Janović je od samog starta bio inspirisan za igru i pronlazio je načina da pogodi iz svih situacija, a priključio mu se i Darko Brguljan, najpre iz kontre a potom iz izrađene akcije.

Vodila je Crna Gora i 5:1, Radić je bio sjajan na golu, uspeo je u drugoj četvrtini da zaustavi i peterac Filipu Filipoviću. Pokušali su izabranici Dejana Savića i individualnim akcijama ali nije išlo. Ipak, do poluvremena su uspeli nekako da se primaknu na tri razlike 4:7

Međutim, nakon odmora, Srbija je zaigrala mnogo bolje, odbrana je prva proradila, jedna ukradena lopta Andrije Prlainovića u trećoj četvrtini kada je sve delovalo izgubljeno iznenadila je Crnu Goru, Stefan Mitrović je realizovao kontru i počeo je preokret. Nikola Janović je neverovatnim golom iz šraube nakon faula pokušao u poslednjoj sekundi treće deonice da  zaustavi ponor svog tima, ali čak ni to nije slomilo čeličnu volju i karakter izabranika Dejana Savića.

 

(Foto: Vojislav Petrovic)
(Foto: Vojislav Petrovic)

 

U poslednjoj četvrtini na gol je stao Branislav Mitrović, i to je bio detalj koji je u velikoj meri odlučio. Mitrović je imao samopouzdanja i živaca i nije dozvolio da ga rival savlada. Pomalo čudno suđenje, možda i na štetu obe strane u posledjoj deonici pomalo je omelo ritam utakmice, bilo je mnogo promašaja, isključenja i nervoze, ali kada je bilo najvažnije srpski tim je nalazio rešenja u napadu, a konačno je prvo vođstvo doneo Slobodan Nikić na dva minuta i 30 sekundi do kraja.

Bilo je prilike da se ta prednost i uveća u poslednjem minutu, Prlainović je pogodio prečku Mitrović uhvatio loptu i nakon punog napada Srbije Crnoj Gori je ostalo samo 15 sekundi za napad. I ponovo sjajna odbrana bila je uzrok uspeha. Osvojena lopta, finale, veliko uzbuđenje i slavlje.

Velika drama i dokaz da su srpski vaterpolisti veliki tim koji može nemoguće, jer to su u petak učinili u polufinalu. Gubili su 4 razlike u prvom poluvremenu, a potom i u drugom, ali to ih nije zaustavilo.

Evropsko prvenstvo, polufinale:

Srbija – Crna Gora 10:9 (3:5, 1:2, 3:2, 3:0)

Bazen „Alfred Hajoš“. Gledalaca 5000. Sudije: Stavridis (Grčka),Naumov (Rusija). Igrač više: Srbija  17 (6), Crna Gora 12 (3). Peterci: Srbija 1 (0).

SRBIJA: G.Pijetlović, Mandić, Gocić 1, Randjelović, Ćuk 2, D.Pijetlović, Nikić 1, Aleksić 1, Radjen, Filipović 2, Prlainović, S. Mitrović 3, B.Mitrović. Selektor: Savić.

CRNA GORA: Radić, Dr. Brguljan 2, Pasković, Petrović, Da.Brguljan2, Čučković, M.Janović 1, N.Janović 3, Ivović 1, Mišić, Klikovac, Jokić, Šćepanović. Selektor: Perović.

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.