Početna » Intervjui » Novo ruho Lige šampiona – intervju Marko Biri !

Novo ruho Lige šampiona – intervju Marko Biri !

Marko Biri (prvi s'leva) tokom konferencije za medije uoči F4 u Beogradu.
Marko Biri (prvi s’leva) tokom konferencije za medije uoči F4 u Beogradu.

Liga šampiona u sredu počinje u novom formatu, prema promenama najavljenim 1. juna na sastanku u Beogradu. Posle dodele ‘vajld karti’, i tri runde kvalifikacija 12 timova će u dve grupe nastupati u grupnoj fazi takmičenja, a finalni turnir F6 biće održan u Barseloni od 29. maja do 1. juna. Uz novi sistem u povoju odmah je došla i visoka cena koja prati nove propozicije, najočiglednije izražena u izostanku iz takmičenja aktuelnih šampiona Crvene zvezde, vrlo kvalitetnog sastava Solnoka, pa i finansijski snažnog Sinteza i još nekih klubova koji su kvalitetom i tradicijom zaslužili da se nađu u LŠ.  Izostanak takvih timova jasan je gubitak za takmičenje, a Vaterpolo vesti su u saradnji sa kolegama sa portala waterpoloworld.com stupile u kontakt sa čovekom zaduženim za vaterpolo u LEN-u Markom Birijem da saznaju šta su prednosti novog sistema u predstojećoj sezoni.

Novi sistem doneo je promene u broju učesnika i grupa u preliminarnoj fazi, kao i na finalnom turniru. Zašto je izabran takav oblik takmičenja?

– Da budem iskren, sistem je napravljen po uzoru na košarkašku Euroligu sa dugoročnom marketing strategijom koja će nam omogućiti da predstavimo jasan proizvod za koji možemo da garantujemo. Mislili smo, i sada mislimo, da bi klubovi iz više rezličitih zemalja trebalo da uzme učešće, i pokušali smo da tu ideju uklopimo u novi izgled takmičenja. To su dve osnovne tačke, jer iza svakog uspešnog sportskog takmičenja postoji zdrava i dugoročna marketinška strategija koja garantuje klubovima, organizaciji i ostalim učesnicima korist.

Šta ste uradili kako bi realizovali tu strategiju ?

– Da bi povećali prostor na kome se igra Liga šampiona, moramo da privučemo timova iz više zemalja da učestvuju. To je nešto što smo mogli učiniti samo sa promenom sa F4 na F6 i novim sistemom kvalifikacija koji sada imamo. U ovom trenutku klubovi iz osam država učestvuju u preliminarnom takmičenju sa 12 ekipa, ali nadamo se da bi u skoroj budućnosti moglo biti i iz 10 različitih zemalja. Ipak, to bi trebao da bude rezultat dobre osnove koju smo postavili sa formatom u ovoj sezoni, i traži vreme. To nije nešto što može da se promeni za nekoliko meseci, pa ni godinu dana, ali ja sam zadovoljan napretkom koji smo postigli sa stanovišta organizacije.

 

Champions League logo 20132014
Novi vizuelni identitet Lige šampiona

 

Jedan od ključnih argumenta na sastamku u Beogradu i uopšte u reorganizaciji Lige šampiona su televizijski prenosi. Šta je urađeno na tom polju?

– Televizijski prenosi i prava na njih uvek su bili najveći problem takmičenja. Ove godine došlo je do velike promene jer su TV prava dodeljena EBU (European Broadcasting Union) . To znači da ako bi , na primer, televizije iz Srbije želele da emituju mečeve Radničkog i Partizana sa gostovanja mogu da kontaktiraju EBU, umesto LEN kako je to ranije funkcionisalo, i lako dođu do signala. Ima još koristi od ove promene. EBU je vrlo iskusan partner u prodaji TV prava, i nudi različite pakete, na primer multi prenose, ili najzanimljivije detalje sa svih utakmica. Prema tome TV stanice će moći da kupe ono što najviše odgovara njihovim potrebama. To znači da čak i zemlje koje nemaju predstavnike u Ligi šampiona, ukoliko su zainteresovane, mogu da izaberu vrstu materijala koja im je lako dostupna. To naravno važi i za zemlje koje imaju predstavnike. Vaterpolo bi mogao da bude i deo paketa sa više sportova koji preuzimaju TV stanice, što bi privuklo više pažnje na sport, ne samo u zemljama gde se on redovno emituje, već i u ostalim, pa čak i van Evrope.

 

Dakle, svi mečevi grupne faze biće prenošeni na televiziji?

– Da. Svaki tim koji učestvuje ima dogovor sa televizijskom stanicom koja će raditi prenos, i imati prava na emitovanje u svojoj zemlji. To ne znači da će sve utakmice biti emitovane uživo, to zavisi od televizijskih stanica, ali će u svakom slučaju biti na televiziji. To je sve deo dogovora koji imamo sa EBU, i koji je na snazi do 2016. godine.

 

LOGO_BLUE
Logo lige šampiona

 

 

Šta je učinjeno da Liga šampiona u vaterpolu dobije identitet, da bude preopznatljivija nego do sada?

– Liga šampiona će u novoj sezoni svakako biti prepoznatljiva, i mnogo je urađeno na izgradnji brenda, odnosno vizuelnog identiteta takmičenja. Napravljen je novi logo takmičenja i televizijska grafika koji bi trebalo da utemelje jedinstven identitet Lige šampiona. Ta rešenja su usvojena i nadam se da će već u sredu ona biti prisutna na televiziji, ali i pored bazena na svim mečevima, ako ne već u sredu onda sigurno u 2. kolu za dve nedelje.Takođe naši partneri iz Malmštajna dali su svim klubovima staze za okvir terena, kako bi on na svim utakmicama bio identičan. Isti dogovor je i sa proizvođečem lopti Miaksom, i trajaće tri godine. Sve je to učinjeno uz veliki rad LEN-a sa ciljem da ubuduće Liga šampiona bude sporstki i finansijski atraktivnije takmičenje.

 

 

 

 

 

2 komentara

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.