Početna » Slajder » Podrška VSS Crvenoj zvezdi i drugim klubovima !

Podrška VSS Crvenoj zvezdi i drugim klubovima !

IMG_3869

Nešto više od godinu dana u Srbiji se igra najbolji klupski vaterpolo u Evropi. Potvrda tome je pehar šampiona Evrope u vitrinama Crvene zvezde, Evropa Kupa u rukama Radničkog i velika uzbuđenja i vrhunski mečevi u finalu Kupa i prvenstva Srbije kao i F4 u Beogradu. Najbolji svteski igrači vratili su se u srpske bazene, i nije izostala reakcija publike i medija. Pune tribine na Tašmajdanu, Banjici, kargujevačkom Parku kao i u Novom Sadu, Nišu i mnogim drugim gradovima dokazale su ono što mnogi dovode u sumnju, a to je popularnost sporta koji je Srbiji doneo mnogo uspeha i medalja. Ipak, to nije dovoljno za komercijalni uspeh vaterpola koji je ukupno u Srbiji u teškoj finansijskoj situaciji. Zbog nekoliko slučajeva koji su u poslednje vreme dobili veliku pažnju medija oglasio se i Vaterpolo savez Srbije pružajući podršku klubovima kojima prete finansijski i organizacioni problemi.

Sigurno najočigledniji primer teških uslova u kojima rade srpski klubovi je aktuelni šampion Evrope i Srbije Crvena zvezda. Kao da nije bilo dovoljno što su crveno-beli zbog promene sistema takmičenja Lige šampiona morali u kvalifikacije gde su uprkos odličnoj igri poraženi od Pro Reka, velike prepreke u nastavku sezone susreću i na organizacionom planu.

Uprava bazena Milan Gale Muškatirović potražuje naplatu dugovanja za korišćenje bazena od strane crveno-belih koji su posle ponovnog formiranja kluba najpre trenirali na tom bazenu, da bi posle prešli na „11. april“, odnosno bazen „Vlaho Orlić – Bato“, kako je njegovo novo ime od utorka u čast legende jugoslovenskog i srpskog vaterpola.

Povodom finansijske situacije u klubu oglasila se i uprava i u četvrtak održala konferenciju za medije na kojoj je upoznala javnost sa situacijom pošto je račun kluba u blokadi. Predsednik kluba Viktor Jelenić tom prilikom istakao je da je sa pravne strane dospevanje naplate regularno, ali da je taj čin krije druge motive.  Izveštaj sa konferencije možete pogledati ovde.

Ono što je očigledno, a to je da za sportske uspehe Crvena zvezda nije nagrađena, odnosno da nije u prilici da dobije termine ne nekom od plivališta po ceni koja je održiva za finansijsko poslovanje kluba. Drugim rečima uprave sportskih centara, odnosno partijski predstavnici koji se iz opština delegiraju na rukovodeće mesta SC rukovode se ekonomskim principima, po kojima šampioni Evrope nisu ništa drugo nego korsnici usluga.

Ne treba mnogo ulaziti u politku i finansijsku situaciju u Srbiji, pa shvatiti da bi besplatni termini za najbolje evropske vaterpoliste bili tek manje od procenta finansijskog tereta na državi koji čine neka druga preduzeća koja građani od poreza izdržavaju. Ako to i nije rešenje, ono bi se svakako moglo pronaći, i izaći u susret ne samo prvotimcima Zvezde, već i mnogobrojnoj deci koja u tom klubu, pa i drugim klubovima treniraju vaterpolo.

Umesto da su vrata crveno-belima širom otvorena na svim bazenima, izgleda da u upravi sportskih centara jedva čekaju da vide leđa šampionima Evrope jer ne mogu da plate tržišnu vrednost termina u državnom objektu. Da se razumemo, da su bazeni privatni niko ne bi mogao da zameri, ali pošto je igradnja i renoviranje tih objekata bilo na teretu države, možda bi mogao da se zauzme i neki stav sa više kompromisa od starne vrlo odgovornih i beskompromisnih službenika uprave kojima je jedini interes poslovanje bazena.

Sličan problem imao je i Vaterpolo klub Stari Grad, koji je i pored plaćanja termina izbačen sa bazena Milan Gale Muškatirović, o čemu su Vaterpolo vesti već pisale. Izgleda da slična sudbina očekuje i VK Vračar.

Zbog takve situacije oglasio se i Vaterpolo savez Srbije čije saopštenje prenosimo u potpunosti:

VATERPOLO SAVEZ SRBIJE PRUŽA POTPUNU PODRŠKU KLUBOVIMA ČLANOVIMA VSS I APELUJE NA NADLEŽNE OPŠTINSKE USTANOVE ZA RAZUMEVANJE I TOLERANCIJU

 

Beograd, 15. novembar 2013. godine – Vaterpolo savez Srbije pruža punu podršku svim klubovima članovima VSS i apeluje i moli nadležne institucije za razumevanje i toleranciju po pitanju odnosa sa klubovima koji reprezentuju naš najtrofejniji sport.

Teška ekonomska situacija, koja je prisutna u našoj zemlji, nije zaobišla ni naš najtrofejniji sport i klubove koji čine našu organizaciju. U prethodnih nekoliko meseci vlasti na teritoriji opštine Stari Grad nisu pokazali želju i razumevanje da pomognu klubovima koji čine bitne članove vaterpolo porodice.

Prvo su članovi Vaterpolo kluba Stari Grad „izbačeni na ulicu“, sa bazena SC „Milan Gale Muškatirović“, uz obrazloženje da je komercijalnije njihove termine izdavati na korišćenje građanstvu, iako je pomenuti klub na vreme izmirivao sve svoje obaveze. VK Stari Grad u svojoj školi vaterpola ima veliki broj dece koja predstavljaju bazu i osnovu za stvaranje novih kvalitetnih sportista.

Zatim, Vaterpolo klubu Crvena Zvezda, zvaničnom šampionu Evrope i prvaku Srbije su puštene menice za dugovanja nastala u periodu dok je ovaj klub koristio termine na bazenu SC „Milan Gale Muškatirović“. Svoja dugovanja VK Crvena Zvezda priznaje i ne odbija svoju obavezu da ih izmiri, ali razumevanje je nešto što je izostalo i ovoga puta od strane zvaničnika opštine Stari Grad.

Pored ova dva kluba postoje naznake da će i VK Vračar biti izbačen sa bazena SC Vračar. Ovaj klub takođe ima kvalitetnu vaterpolo školu a pored rada u muškoj poseduje i jako kvalitetan rad u ženskoj konkurenciji što je posebno važno u smislu omasovljenja vaterpola i približavanja ženskoj populaciji.

 

Zbog svega navedenog Vaterpolo Savez Srbije, kao krovna organizacija svih vaterpolo klubova, oseća potrebu da zaštiti svoje članove i pruži im podršku u ovim teškim trenucima i situaciji koja nije prijatna ni za koga.

Cilj svih nas u srpskom društvu je da se u narednom periodu omogući besplatno ili simbolično plaćanje za bavljenje sportom za svu decu jer samo na taj način može se napraviti kvalitetna selekcija koja nije privilegija samo bogatih porodica.

Još jednom apelujemo na sve nadležne institucije da pokažu razumevanje za naš najtrofejniji sport, sport koji našoj zemlji i u ovim teškim trenucima donosi medalje, uspehe i priliku za radost i pored svih prisutnih problema u našem društvu. Bez pomoći i želje da se razumeju svi ovi problemi vaterpolu kao nacionalnom sportu preti još veća kriza i opasnost od gašenja mnogih klubova a samim tim i smanjivanje mogućnosti da naša zemlja nastavi da proizvodi prave šampione i prave ambasadore naše zemlje u svetu.                                   

 

Vaterpolo savez Srbije

 

 

Jedan komentar

  • pa prestanite da kukate i radite nesto. Preselite negde klub ( Krusevac, Uzice, Leskovac ) gde kazete da vas mnogo vole pa igrajte i pobedjujte. Ionako ime nije bitno da li je CZ, BK CZ ili kako se vec zove.
    Bicete u jos vecem zapecku, jer kako se prica ( a od toga nece biti nista ili se varam ) Partizan dobija veliku lovu. O cifri me je i sramota da kazem nesto jer je u ovom trenutku a i u bilo kom drugom, NEREALNA

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.