Početna » Slajder » U Istanbulu prvi korak ka cilju ‘medalja 2020’

U Istanbulu prvi korak ka cilju ‘medalja 2020’

Juniorke naslovna

Početkom godine krenulo se sa radom na podizanju nivoa ženskog vaterpola u Srbiji, a prve će priliku na takmičenju dobiti juniorke koje 1. septembra počinju nastup na Evropskom prvenstvu u Istanbulu za devojke do 17 godina. Posle priprema u Beogradu juniorke su protekle nedelje stigle u Bečej gde se pripremaju za turnir, a stručni štab na čelu sa Markom Jankovićem zadovoljan je radom i očekuje da nekolicina devojaka iz generacije stasa i za prvi tim 2016. kada će se srpske vaterpolistkinje predstaviti pred domaćom publikom na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Kadetkinje, devojke rođene 2000. i mlađe, takođe su uključene u program priprema i to je generacija od koje stručni štab očekuje medalju u godinama koje dolaze.

“ Ovde se dobro pripremamo, imamo sve uslove i devojke naporno rade. Očekuju nas teški rivali u Istanbulu, takmičenje otvaramo u 1. kolu protiv Grčke, a zatim nas očekuje duel sa Slovakinjama u kome ćemo tražiti pobedu koja bi nam omogućila da se plasiramo iz grupe. Fizički smo se dobro pripremili, i radimo na nekim tehničkim elementima i jedino nam nedostaju pripremni mečevi da budemo u potpunosti spremni. U juniorskoj selekciji ima nekoliko devojaka na koje ćemo sigurno moći da računama u godinama koje dolaze. Mi u stručnom štabu kažemo da je to ideja ‘medalja 2020’ i to je dugoročni cilj na kome radimo“, kazao je Janković.

Srbija će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi C, sa selekcijama Grčke, Italije i Slovačke a plasman u eliminacionu rundu obezbediće prva tri tima pa bi pobeda protiv Slovačke uvela srpske devojke u borbu za visok plasman. Srbija se ukršta sa Grupom A u kojoj su vrlo jake selekcije Mađarske, Holandije i Velike Brtanije, dok će se u Grupi B zbog otkaza Francuske takmičiti samo Rusija i domaćin Turska. U Grupi D su timovi Nemačke, Češke, Ukrajne i Španije.

 

Veruju u uspeh: Teodora Rudić i Stasja Ilić
Veruju u uspeh: Teodora Rudić i Stasja Ilić

 

Jedna od uzdanica tima Stasja Ilić posle napornih priprema priželjkuje uspeh na takmičenju, jer smatra da je ekipa dobro pripremljena i da može da se nosi sa konkurencijom.

“ Očekivanja su velika zato što smo se dugo pripremili i uložili dosta truda i rada, pa se nadam i dobrom plasmanu. Želimo da steknemo iskustvo i odmerimo snage sa jakim rivalima i upoznamo igračice iz drugih zemalja“, rekla je mlada vaterpolistkinja Taša 2000.

Njena koleginica iz ekipe Teodora Rudić ističe da će devojke u svaki meč ući sa željom da pobede.

“ Cilj nam je da pobedimo Slovačku pa i Italiju i borimo se za plasman među prvih 6 ekipa što bi nam omogućilo da idemo na prvenstvo sveta. Radimo skoro godinu dana, iza nas je puno treninga i verujem da se svaki rad isplati, zato želimo da igramo na pobedu u svakom meču i napravimo dobar rezultat“, kaže igračica Partizana.

 

Juniorke i kadetkinje
Zalog za medalju 2020: kadetkinje i juniorke Srbije

 

Zajedno sa juniorkama na pripremama su i devojčice od 12 godina i mlađe i one su generacija od koje stručni štab puno očekuje. Prvi trener kadetkinja i strateg šampionki Srbije iz Taša 2000 Miloš Bradić smatra da su to devojke koje su se uključile u vaterpolo na vreme i veruje da bi u godinama koje dolaze mogle da donesu prvo odličje za ženski vaterpolo u Srbiji.

“ Među kadetkinjama ima vrlo talentovanih devojčica, one su počele da treniraju sa osam ili devet godina, i mnoge od njih već pokazuju zavidan kvalitet. Imamo dovoljno vremena da prođemo tehničku, a potom i taktičku obuku i veliki je izazov raditi sa ovom generacijom koja bi mogla da donese i prvu medalju za Srbiju u ženskom vaterpolu“, kaže Bradić.

Svi u stručnbom štabu ističu da su devojke vrlo motivisane za rad, da su predane treninzima i da su svi potrebni uslovi za ozbiljan rad ispunjeni. U stručnom štabu su pored Jankovića i Bradića i treneri Aleksandar Vujović, Petar Kopunović i Dijana Berak koji zajednički veruju u ideju ‘medalja 2020’, pokrenutu početkom godine pod komandom Nenada Manojlovića. Podršku razvoju ženskih slekcija pruža i Olimpijski komitet Srbije, a stvaranju uslova za rad devojčica pomažu i Vuk Blečić i menadžer ženskih selekcija Jana Todorović.

 

Stručni štab: Janković, Koprunović, Berak, Vujović i Bradić
Stručni štab: Janković, Kopunović, Berak, Vujović i Bradić

 

Konkurencija u ženskom vaterpolu je žestoka, i vrhunski timovi su nekoliko koraka ispred Srbije, ali kroz dobar rad i zavidan odziv devojčica koje vole vaterpolo mogao bi u budućnosti da donese zemlji evropskih šampiona odličje i u ženskoj konkurenciji.

 

2 komentara

  • Bravo za vaterpolo savez. Uspesi će sigurno doći, samo država bi trebalo da pomogne konkretno.

  • Pustajte malo snimke sa olimpijade i tek zavrsenog svetskog prvenstva devojcicama da bi shvatile kolika je razlika i da bi upile neka znanja a pri tome mozete i da im objasnjavate. Neka analiziraju, usporavaju, skidaju fazone i pokrete i naravno neka shvate da treba jos mnog mnogo vise da rade kako na tehnici tako i na kondiciji da bi stigle usa i spaniju.

    Svi zelimo da se Vas san ispuni i da nase vaterpolistkinje zauzmu mesto koje zasluzuju bas kao sto ga nasi vaterpolisti drze.

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.