Početna » Slajder » Svetsko prvenstvo u Barseloni – govor brojki !

Svetsko prvenstvo u Barseloni – govor brojki !

BCN 2013 lopte

 

U subotu je velikim finalom završeno Svetsko prvenstvo u Barseloni, a do zlata je pobedom nad Crnom Gorom 8:7 zasluženo stigla reprezentacija Mađarske, pa se njen selektor Tibor Benedek učlanio se u ekskluzivni klub ljudi koji su stizali do svetskog vrha kao igrači i treneri. Benedek je bio zlatan upravo u Barseloni deset godina ranije kao igrač, a uspeh je kao selektor, za mnoge iznenađujuće, ponovio 2013. Utisak je da su Mađari i pored nekih promena u postavci igre do trijumfa stigli upravo najboljim kvalitetima koji krase njihovu tradicionalnu školu vaterpola, dobrim udarcem, brzim uplivavanjima, inspirisanom i samouverenom igrom u najvažnijim trenucima. Igra Mađarske i ostalih ekipa podrobnije će analizirati stručnjaci, a mi ćemo razmotriti turnir u Barseloni kroz prizmu statistike i učinka igrača u bazenu Bernat Pikornel. Kao što je poznato najbolji strelci su Sandro Sukno i Aleksandara Ivović, najkorisniji igrač je Deneš Varga, a najbolji golman Viktor Nađ. Tim sa najboljom realizacijom igrača više je Mađarska, za njom sledi Srbija, a najbrži plivači su Italijani, do je najviše lopti plivanjem osvojio je Australijanac Ris Hauden. Vaterpolista sa najjačim udarcem je Italijan Pijetro Filjoli, bar su tako izmerili studenti portugalskog Fakulteta za sport sa Univerziteta u Portu (Faculdade De Desporto Da Universidade Do Porto).

Zbog novog sistema takmičenja svi timovi koji su ostvarili plasman u četvrtfinale odigrali su sedam utakmica, pa su i statistički podaci  relevantni jer su svi pojedinci imali jednaku priliku da se pokažu. Među zanimljivijim informacija sa svakog takmičenja je lista strelaca, a ona je u Braseloni izgledala ovako:

1. Aleksandar Ivović (Crna Gora) i Sandro Sukno (Hrvatska) 20 golova

3. Albert Espanjol (Španija) 17 golova

4. Filip Filipović (Srbija) i Joanis Funtulis (Grčka) 16 golova

5. Paulo Obradović (Hrvatska) 15 golova

6. Duško Pijetlović (Srbija) 14 golova

8. Aleks Đorđeti (Italija), Mlađan Janović (Crna Gora), Petar Muslim (Hrvatska), Deneš Varga (Mađarska) 13 golova

 

(Foto/BetaAP Photo/Manu Fernandez)  Njaefikasniji: Aleksandar Ivović
(Foto/BetaAP Photo/Manu Fernandez) Njaefikasniji: Aleksandar Ivović

 

Kompletnu listu strelaca možete pogledati ovde. Zanimljivo je da iako se ne nalazi u samom vrhu liste, najprecizniji šuter na šampionatu je levoruki Mađar Marton Vamoš koji je postiga 12 golova, ali iz 16 pokušaja čime je ostvario uspešnost realizacije od 75% što ga čini najpreciznijim na prvenstvu. Po istoj logici prvi strelac prvenstva je Ivović jer je postigao isti broj golova kao i Sukno, ali iz jednog pokušaja manje ( Ivović 20/35, Sukno 20/36). Na listi najpreciznijih  posle Vamoša sledi Emanuil Milonakis (11 golova) 61,1%, Filip Filipović 59,3 %, a potom  Ivović 57,1%, i Sukno   55,6%.

Za najboljeg golmana proglašen je Viktor Nađ, potpuno zasluženo uzimajući u obzir njegov impresivan nastup u četvrtfinalu, polufinalu i finalu. On je na turniru zabeležio ukupno 54 uspešne intervencije od 99 pokušaja rivala i ima procenat uspešnosti od 54,5%. Na golu Mađarske u nekim mečevima branio je i Atila Deker, a uopšte na prvenstvu zabeležen je trend u velikom broju timova da oba golmana dobiju priliku. Nađ je briljirao u odlučujućim momentima i proglažen je za najboljeg na turniru. Ipak, statistički gledano u Barseloni su najviše uspešnih intervencija zabeležili srpski golman Branislav Mitrović i njegov španski kolega Injaki Agilar koji su imali po 62 odbrane.

Od golmana koji su branili na dovoljno mečeva da bi njihov učinak mogao da se uzme kao relevantan, najbolji učinak ima baš Mitrović koji ima procenat uspešnosti od 63,9%. Za njim sledi Agilar sa 60,8%, potom srebrni Miloš Šćepanović sa 57,6%,  Grk Konstantinos Calkanis 54,8 i Nađ 54,5%. Kompletnu statistiku učinka golmana na SP u Barseloni možete pogledati ovde

 

(Foto: RFEN) Najviše uspešnih intervencija: Branislav Mitrović
(Foto: RFEN) Najviše uspešnih intervencija: Branislav Mitrović

 

Uvek važan faktor u igri ekipe je i realizacija igrača više, a u njoj su najbolji bili svetski šampioni Mađari. Oni su svoj učinak u tom segmentu znatno popravili u eliminacionoj rundi pa je to jedan od faktora koji je progurao izabranike Tibora Benedeka do zlata. Oni su postigli najviše golova sa igračem više 32, a imali su i najbolji procenat realizacije 63%. Za Mađarskom sledi Srbija, koja je bila najbolja u grupnoj fazi, sa 16 golova iz 23 prilike (69,6%), dok je u eliminacionoj rundi imala učinak11/20 (55%), a ukupno 27/43 0dnosno 62,8%. Na trećem mestu su osvajači bronze Hrvati koji su postigli 26 golova sa igračem više uz procenat realizacije od 59,1%.

Hrvatska je bila i najefikasniji tim na šampionatu sa 89 golova, Srbija je postigla 81, a Mađarska 76. Ekipe iz jugoslovenske škole vaterpola bile su najboilje i u igri iz kontranapada. Hrvatska, Crna Gora i Srbija postigle su najviše golova na prvenstvu iz takvih situacija, po 10. Hrvati su do tog broja stigli iz 12 pokušaja, Crnogorci iz 13, a Srbi iz 16. U igri sa pozicije centra, najefikasnija je bila Srbija koja je iz takvih akcija postigla 13 golova iz 26 pokušaja, koliko su dali i Hrvati, ali iz 32 prilike.

Zanimljivo je da su vrlo dobro igru preko centara imali Kanađani koji su postigli devet golova, ali na 4 meča, isto koliko i Mađari na sedam utakmica. Ipak, najbolju realizaciju sa dva metra imali su igrači SAD-a, koje je vodio Dejan Udovičić. Oni su, najviše zahvaljujući prvom centru Džonu Manu, dali 7 golova iz 11 prilika. Kompletnu statistiku učinka ekipa možete pogledati ovde.

Od ekipa koje su ostvarile plasman među osam najboljih peterce su najbolje šutirali domaćini Španci koji su na taj način postigli čak devet golova iz 10 prilika. Iznenađujuće loš učinak ostvarile su Italija i Srbija. Italijani su pogodili samo 2 peterca od 5 pokušaja dok je Srbija pogodila tek 3 od 6.

Ako su loše šutirali peterce, Italijani su sjajno plivali, oni su od 28 sprinteva osvojili čak 26, najviše zahvaljujući hitrom Filjoliju koji je 17 puta stigao prvi do lopte iz 18 pokušaja, dok je Deni Fiorentini bio uspešan 7 puta iz osam plivanja. Slede Australijanci koji su takođe 26 puta pvi stigli do lopte, ali iz 30 prilika pošto su igrali jedan meč sa produžecima. Kapiten Australijanaca Ris Huoden je vaterpolsita koji je osvojio najviše lopti, ukupno 22 iz 24 pokušaja. Srbija je iz 30 prilika deset puta stigla prva do lopte.

 

(Foto: RFEN) Odličan idividualni učinak: Pijetro Filjoli
(Foto: RFEN) Odličan idividualni učinak: Pijetro Filjoli

 

Tokom grupne faze takmičenja studneti iz Porta postavili su uređaje za merenje iza golova, i na taj način došli do podataka kojom brzinom lete lopte upućene prema golu. Prilikom merenja najbrži udarac imao je Filjoli, pošto je lopta koju je on uputio ka golu letela brzinom od 86,9 km/h. Na drugom mestu su Mađar Marton Sivoš i Španac Rikard Alarkon sa 84,4 km/h, pa Hrvat Petar Muslim sa 83,7 i najbolji strelac šampionata Ivović sa 80,6 kilometara na sat.

U prosečnoj brzini udarca timova prednjače Mađarska i Italija sa prosekom od 80,3 km/h, potom slede Hrvatska sa 79,5 km/h, pa Španija 79,4 km/h, Crna Gora 78,9 km/h. Srpski reprezentativci u grupnoj fazi prosečno su šutirali  ka golu protivnika brzinom od 76 kilomatera na sat.

 

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je kapiten Mađarske i igrač riječkog Primorja Deneš Varga. Najbolji tim na prvenstvu birali su novinari i oni su se odlučili za sledeću postavu:

Na golu je Viktor Nađ, na poziciji centra srpski as Duško Pijetlović  a igrači u polju Deneš Varga, Sandro Sukno, Mlađan Janović, Pijetro Filjoli i Aleksandar Ivović.

Naredno Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima, pa tako i u vaterpolu, biće održano 2015. godine u ruskom Kazanju. U Barseloni najviše odličja osvojile su SAD sa 15 zlatnih medalja i ukupno 33 odličja. Kina je na drugom mestu sa 14 zlata, Rusija je treća sa 9, dok najsjajnija medalja vaterpolsita Mađarske bila četvrta za njihovu zemlju u Barseloni. Domćin takmičenja Španija domogla se samo jednog zlata, i to u vaterpolo za dame.

Vidimo se u Kazanju

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.