Početna » Slajder » Promena pravila za bržu igru !

Promena pravila za bržu igru !

FINAlogo

 

Svetsko prvenstvo u Barseloni bilo je prilika da se sastane i FINA Tehnički vaterpolo kongres, koji je uoči početka takmičenja usvojio nekoliko novih pravila koja imaju za cilj da ubrzaju igru i pomognu sudijama u donošenju odluka. Pravila su poslednji put menjana posle Svetskog prvenstva u Montrealu 2005, a među najvažnijim izmenama su isključenje za svaki kontakt sa protivnikom u odbrani sa dve ruke i obavezu odbrambenog igrača da se posle načinjenog faula odmakne od napadača, a tek onda podigne ruku kako bi blokirao udarac. Pravila će se primenjivati u takmičenjima FINA i LEN već od naredne sezone koja počinje na jesen, a postoji i preporuka nacionalnim federacijama da učine isto. Jasniju formulaciju novih pravila saznaćemo kada budu objavljena od strane FINA, nadamo se uskoro, a trebalo bi da važe do 2017, kada će se razmatrati nove promene.

Takođe, prema novim pravilima svaki tim imaće pravo na jedan tajm-aut po četvrtini, umesto dva tkom utakmice, a ekipe će biti sastavljene od 11 igrača i dva golmana, što do sada nije bio slučaj jer je ekipa mogla da nastupa i sa 12 igrača i jednim golmanom. Vrlo zanimljivo je pravilo o izvođenju peteraca odmah nakon regularnog dela utakmice, ali još uvek ne i potpuno jasno da li će ono isključiti produžetke u svakoj situaciji i takmičenju.

Prema novim pravilima, igrač nad kojim je dosuđen faul moraće da odmah izvede loptu, doda je ili šutira, ili će lopta pripasti protivniku, a u cilju ubrzanja igre doneta su i nova pravila koja će omogućiti sudijama da oduzmu loptu ekipi za koju procenjuju da namerno odugovlači sa napadom, posebno u poslednjem minutu utakmice. Takođe, u slučaju obostranog isključenja, ekipa u napadu neće dobiti novo vreme za napad, već će na raspolaganju imati preostalo vreme za napad od trenutka isključenja.

Jedno od novih pravila je i da igrač koji je izgubio posed lopte u napadu ne sme da napravi faul na protivničkoj polovini, u suprotnom će biti isključen.

Na kongresu je bilo i nekoliko predloga koji nisu usvojeni, a pravila koja će stupiti na snagu imaju za cilj da ubrzaju igru i olakšaju posao sudijama. Formulacije predloga i novih pravila u zvaničnom predlogu Tehničkog biroa FINA možete pogledate ovde .

Budući da formulacija novih pravila nije baš najjasnija u trenutno dostupnim dokumentima, i da je do preciznih informacija sa Kongresa u ovom trenutku teško doći, naš pokušaj da prenesemo u grubim crtama promene pravila uzmite sa rezervom.

 

 

 

5 komentara

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace