Početna » Intervjui » Priželjkujem srpsko finale – Intervju Marko Stefanović

Priželjkujem srpsko finale – Intervju Marko Stefanović

Marko-Stefanović-gen-sek-VSS

 

Jedan od najvećih sportskih događaja proteklih godina u Beogradu bliži se početku. U noći 1. juna na otvorenom bazenu SRC Banjica predsednik Evropske federacije vodenih sportova (LEN) Paolo Bareli dodeliće pehar šampionima Evrope za sezonu 2012/2013.  Šansu da podignu trofej imaće i dva beogradska kluba, Crvena zvezda i Partizan, a uz njih za vrh Evrope boriće se prvak Hrvatske – Jug i Španije –  Barseloneta. Sada sledi ono najlepše, kvalitetan vaterpolo, veličanstvena atmosfera, uzbudljvi mečevi i nada da bi u finalnoj večeri mogla da se ispiše nova stranica srpskog sporta. Da je upravo srpski klupski vaterpolo i Beograd zaslužio da ove sezone bude u centru evropskih zbivanja deluje prirodno,  iza toga stoje sportski uspesi, ali i organizacioni. Zbog toga smo razgovarali sa generalnim sekretarom Vaterpolo saveza Srbije Markom Stefanovićem od koga smo saznali kako je F4 u Beograd stigao preko Budimpešte, da za turnir vlada do sada nezabeležano interesovanje medija, kao i da će se osim borbe u bazenu vrlo važne stvari za evropski vaterpolo odigrati i za konferencijskim stolom, na sastanku LEN-a, 1. juna u Beogradu.

Gospodine Stefanoviću, u narednim danima očekujemo dolazak najboljih evropskih ekipa, velikog broja stranih novinara i funkcionera klubova i LEN-a, recite nam kako je sam Fajnal-for stigao u glavni grad Srbije?

 – F4 je doputovao tako što smo Aleksandar Šoštar i ja došli na ideju da Beograd ugosti završnicu LŠ. Predlog smo izneli u federaciji (VSS), a kada smo odlučili da podnesemo kandidaturu dobili smo podršku Ministarstva omladine i sporta. Potom smo uputili zahetv za domaćinstvo LEN-u, odluka je doneta na sastanku te organizacije u Budimpešti. Beograd je bio jedan od mogućih domaćina, jaku kandidaturu podneo je i Istanbul, ali mi smo pobedili.

Šta je presudili da se LEN odluči za Beograd?

Presudio je kvalitet srpskog klupskog vaterpola ove sezone. Imamo jednu od najjačih liga, konkurenciju i odlične rezultate u Evropi i reputaciju dobrog organizatora velikih takmičenja. LEN je to prepoznao i odlučio se za Beograd. Naravno, od početka smo se nadali da naši klubovi mogu stići u samu završnicu i verovali u to jer je tek plasmanom Partizana i Crvene zvezde sve je dobilo puni smisao.

Kada je kandidatura podneta, nije se moglo znati da će oba beogradska kluba stići do samog kraja?

Tačno je da to u trenutku podnošenja zahteva za domaćinstvo niko nije mogao da zna koji će se timovi naći u završnici. Mi smo imali vizionarski pristup, verovali u uspeh naših timova, malo smo se i ‘kockali’ tako da kažem, ali na kraju se isplatilo.

f4

 

Organizacija F4 je izazov za sebe, šta očekujete od samog turnira?

Pred nama je vrlo važan turnir, završnica Lige šampiona. Organizacija takmičenja u sportu uvek ide napred, od svakog sledećg turnira očekuje se sve bolja organizacija. Tribine na Banjici biće kapaciteta oko 5.000 mesta i to je na nivou evropskih i svetskih prvenstava. Imamo zadovoljstvo, ali i odgovornost da takav događaj protekne u najboljem redu i nadam se da uz dobar rezultat naših timova svi položimo taj ispit.

Srpski vaterpolo pa i F4 koji predstoji izazvao je veliku pažnju publike i medija, kakva su vaša očekivanja od  takmičenja?

Mogu da kažem da smo za sada vrlo zadovoljni pažnjom koju turnir ima u medijima. U prilog tome govori i činjenica da je oko stotinak stranih i domaćih novinara podnelo zahtev za akreditovanje. To je dobar odziv medija, što i nije bio slučaj proteklih godina kada su slična takmičenja prošla bez primerenog publiciteta. Vaterpolo u Srbiji je svojim kvalitetom privukao pažnju domaće, ali i inostrane publike, ambijent na otvorenom plivalištu Banjica sigurno će biti izvanredan. Sa organizacione strane upravo će taj ambijent i zadovoljstvo publike biti veliki uspeh. Ipak, moram da kažem da priželjkujem srpsko finale i to je  sigurno ono što naš vaterpolo, Beograd i srpski sport uopšte zaslužuju.

Osim u bazenu, važne odluke za evropski vaterpolo odigraće se i za stolom. O čemu se radi?

U beogradu će 1. juna biti održan i važan sastanak LEN-a povodom reorganizacije samog takmičenja Lige šampiona. Na sastanku će biti i predsednik LEN-a Paolo Bareli, i očekujemo bitne promene u sistemu takmičenja. Više ćemo znati po završetku sastanka.

 

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.