Početna » Nacionalna selekcija » Dejan Udovičić novi selektor SAD !

Dejan Udovičić novi selektor SAD !

Dejan Udovičić - Radnički

 

Nekadašnji trener reprezentacije Srbije i strateg  Radničkog iz Kragujevca Dejan Udovičić novi je selektor reprezentacije SAD, objavila je u utorak vaterpolo federacija te zemlje. On će na poziciji zameniti Novljanina Jovana Vavića koji je bio privremeni trener od odlaska Terija Šredera koji je vodio Amerikance na OI u Londonu. U saopštenju se navodi da će Udovičić preuzeti tim odmah po završetku finala plej-ofa Srbije, a debi na zvaničnim takmičenjima imaće na finalnom turniru Svetske lige u Čeljabinsku od 11. do 16. juna. Ugovor je potpisan do Olimpijskih igara u Brazilu 2016. godine, a u američkoj vaterpolo federaciji imaju velika očekivanja od saradnje sa trofejnim srpskim stručnjakom. Izvršni direktor Vaterpolo federacije SAD Kristofer Remzi ističe da Udovičić zna kako se postižu vrhunski rezultati, i da federacija računa na njega u izgradnji dugoročnog plana razvoja vaterpola.

“ Dejan je predvodio timove do velikih uspeha konstantno i na svim nivoima. On nije samo dokazani pobednik, već i veliki znalac u postavljanju programa za rad i razvoju talenata. On će biti pravi vođa našeg seniorskog tima i sa zadovoljstvom njemu i njegovoj porodici želimo dobrodošlicu u našu zemlju, i radujemo se saradnji sa Dejanom koja će unaprediti naš vaterpolo“, rekao je Remzi.

Pregovori između nekadašnjeg selektora Srbije i američke federacije bili su u toku neko vreme, a kada je saradnja i zvanično ugovorena Udovičić je izjavio da SAD ima veliki potencijal i da je spreman za izazove.

“ Vrlo sam zadovoljan što sam postao selktor reprezentacije SAD, i što sa federacijom delim istu viziju uspeha američkog vaterpola. Počinjemo sa radom na novom dugoročnom programu i pred nama je veliki posao. Američki vaterpolo ima veliki potencijal i bićemo spremni za izazove koji nas očekuju“, kazao je Udovičić.

Prvi izazov će biti Finalni turnir Svetske lige, a kruna sezone za svetski vaterpolo, pa i selekciju SAD očekuje se na FINA Svetskom prvenstvu u Barseloni (19. jula do 4. avgusta) gde će Amerikanci biti u Grupi B sa komšijama Kanadom, olimpijskim šampionima Hrvatskom i Južnom Afrikom.

Američka reprezentacija najviše uspeha ostvarila je na Olimpijskim igrama gde je tri puta bila srebrna (1984, 1988, 2008), i tri puta bronzana (1924, 1932, 1974). Nešto manje uspeha Amerikanci su imali na Svetskim prvenstvima gde se još uvek nisu okitili medaljom, a najbolji rezultat ostvarili su 2009. kada su zauzeli 4. mesto. Na Panameričkim igrama SAD je najtrofejnija ekipa i redovni osvajač zlatnih medalja.

Dejan Udovičić je kao selektor Srbije od 2006. do 2012. godine imao mnogo uspeha, a među važnijim su titula svetskih šampiona 2009. u Rimu i dva evropska zlata, 2006. u Beogradu i 2012. u Ajndhovenu. Na Olimpijskim igrama Srbija je predvođena Udovičićem osvojila dve bronze, u Pekingu 2008. i Londonu 2012. Takođe, Udovičić je sa reprezentacijom pet puta osvajao Svetsku ligu, a poslednji trofej uzeo je sa Radničkim kada je u aprilu ove godine njegova ekipa podigla pehar pobednika Evropa Kupa.  On je osvojio i višstruke titule državnog prvaka i kupa sa Partizanom, a za pet godina na čelu mlađih kategorija Srbije imao je impresivan učinak, u kome se ističu dve stvetske (2003. i 2005.) i dve evropske titule šampiona (2004. i 2006.)

Amerikanci su očigledno dobro odmerili rezultate Udovičića, a kao i obično u njihovim sportskim kriterijumima jedan od važnijih je i statistika, pa se tako u saopštenju navodi da je Udovičić na preko 500 utakmica u kojima je vodio tim ostavrio procenat uspešnosti od preko 80%, što ga čini najuspešnijim srpskim trenerom u svim kolektivnim sportovima.

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.