Početna » Slajder » SP Barselona 2013 – poznati svi učesnici !

SP Barselona 2013 – poznati svi učesnici !

Maskota Barselona

Posle završetka kvalifikacija u Američkoj zoni (UANA) poznati su svi učesnici vaterpolo turnira na 15. FINA Svetskom prvenstvu koje će biti održano u Barseloni od 19. jula do 14. avgusta 2013. U odnosu na prethodna takmičenja vaterpolo turnir će imati manjih promena u sastavu učesnika, a ukupno će 22 zemlje imati prilike da se predstave. U muškoj konkurenciji posle dva propuštena prvenstva na scenu se vraća osvajač bronze iz 2005.  Grčka, dok će posle nekoliko uzastopnih nastupa završnicu propustiti Japan i Brazil. Jedini predstavnik Afrike u obe konkurencije biće Južna Afrika, a kod dama dobrim rezultatom na šampinatu Azije kartu za Barselonu su obezbedile devojke Uzbekistana, dok će se po drugi put na prvenstvu naći Velika Britanija. Dok je u muškoj konkurenciji dominacija evropljana uočljiva pošto će devet od 16 učesnika doći sa Starog kontinenta, kod dama je kvalitet ravnomernije raspoređen, a po tri učesnika imaće Amerike i Azija. Dobri rezultati Australije u prethodnim izdanjima omogućili su da Okeanija dobije još jedno mesto u Barseloni pa će devojke i momci Novog Zelanda imati šansu da odmere snage sa najboljim timovima sveta.

Svi kontinenti imaće predstavnika na vaterpolo turniru u Barseloni, i dok će Afrika i Južna Amerika imati po jednu zemlju učesnicu iz Evrope ukupno 12 nacija (Španija, Italija, Mađarska i Grčka će igrati u obe konkurencije) će biti među 32 tima učesnika u obe konkurencije. Po 16 timova muškaraca i žena biće raspoređeno u četiri grupe. Žreb za sastave grupa biće održan u martu, a posle grupne faze takmičenja svi timovi imaće priliku da se bore za četvrtinu finala, pobednici grupa sastaće se u toj rundi sa poslednjeplasiranim timovima susedne grupe dok će se iz istih grupa ukrstiti drugi i trećeplasirani timovi, posle čega će osam pobednika nastaviti u četvrtfinale.

Plivalište Bernat Pikornel
Plivalište Bernat Pikornel

Dame počinju sa takmičenjem 21. jula a finalni meč je na programu u petak 2. avgusta dok će muškarci startovati dan kasnije, da bi se u subotu 3. avgusta borili za medalje. Zlatne medalje iz 2011. i takmičenja u Šangaju brane Italijani u muškoj konkurenciji dok će devojke Grčke u Barselonu stići kao aktuelne šampionke sveta.

Najuspešnija zemlja u muškoj konkurenciji je Srbija koja ima 4 titule šampiona sveta (2x kao Jugoslavija, 1x kao Srbija i Crna Gora) dok su kod dama najuspešnije Amerikanke sa tri titule.

Vaterpolo turnir biće održan na plivalištu Bernat Pikornel kapaciteta 3.000 mesta, koji će verovatno  biti proširen.

Zemlje učesnice:

MUŠKARCI:

Evropa: Španija, Italija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Mađarska, Grčka, Nemačka, Rumunija.

Amerika: SAD, Kanada,

Azija: Kina, Kazahstan.

Okeanija: Australija, Novi Zeland.

Afrika: Južna Afrika.

ŽENE:

Evropa: Španija, Italija, Grčka, Mađarska, Rusija, Holandija, Velika Britanija.

Amerika: SAD, Kanada, Brazil.

Azija: Kina, Kazahstan, Uzbekistan.

Okeanija: Australija, Novi Zeland.

Afrika: Južna Afrika.

 

Vaterpolo vesti WebShop

Jedan komentar

  • Hahaha kako to Srbija osvojila zlato za vrijeme Jugoslavije i u zajednici Srbija i Crna Gora! Ko napisa ovakvu glupost? onda su bile u sastavu Yu ukljucene sve Reoublike dokle cete prisvajati tudje

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.