Početna » Slajder » Radni početak važne godina za srpske vaterpolistkinje

Radni početak važne godina za srpske vaterpolistkinje

IMG_8029

Srpska ženska vaterpolo reprezentacija u nedelju je okončala šestodnevne pripreme koje su prvi korak na putu ka kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2014. Na bazenu Republičkog zavoda za sport na Košutnjaku oko 40 seniorki i devojaka rođenih 1996. vredno je radilo i treniralo od utorka do nedelje, po dva puta dnevno. Vaterpolo savez Srbije rešen je da ove godine omogući sve uslove za devojke, i uz postojeći stručni kadar i nesumnjiv talenat, trebalo bi da pogura ženski vaterpolo putevima muških kolega. Srećna okolnost je i promena kvalifikacionog okvira za šampionat u Budimpešti 2014. Srbija je već u aprilu trebalo da sa Španijom, Nemačkom i domaćinom igra u Francuskoj turnir sa koga bi dve selekcije putovale u Mađarsku. Ipak, kvalifikacioni termini su pomereni, sistem takmičenja promenjen, a prvi mečevi biće igrani u oktobru, dok bi u februaru naredne godine trebalo da bude poznato da li će devojke Srbije izboriti plasman, jer su tada na programu plej-of mečevi.

Prema rečima selektora reprezentacije Novice Todosijevića i prvog trenera Miloša Bradića, osnovni cilj prvog okuplkjanja je sagledavanje situacije. Rad je pratio i predsednik sStručnog saveta VSS-a Nenad Manojlović. Dugo devojke u Srbiji nisu imale adekvatne uslove za rad, pa je prirodno izostao i rezultat. Ništa čudno, budući da mnogi muški klubovi imaju velikih poteškoća, posebno finansijskih, kako bi omogućili nesmetane i adekvatne uslove.

„Dobili smo veliku podršku od Saveza i pokušaćemo u 4 ciklusa priprema da uključimo što više devojaka, seniorki ali i juniorki. Ove pripreme poslužile su nam da sagledamo situaciju, upoznamo se sa mogućnostima i započnomo rad koji bi trebao da bude dobra podloga za takmičenja koja su pred nama“, kazao je Bradić.

IMG_8002

O fenomenu ženskog vaterpola u Srbiji, pa i u regionu u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pomalo sa porugom, pisalo se u italijanskim medijima po završetku Juniorskog svetskog prvenstva u Pertu krajem prošle godine. Kao što je poznato Srbija je osvojila bronzu u muškoj konkurenciji, ali u ženskoj nije učestvovala. Sličan raskorak između devojaka i muškaraca je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori na šta se italijanska novinarka osvrnula u članku ‘Abnormalija balkanika’, navodeći neverovatan nesklad između uspeha muških selekcija balkanskih zemalja i odsustva ženskih timova.

Ipak, početak nove godine označava takoraći novi početak za srpske vaterpolistkinje. U stručnom štabu ženske selekcije navode da će tokom godine biti obavljena četiri niza priprema, od kojih je prvi okončan u nedelju. Prva dva, trebalo bi da budu u službi sagledavanja situacije i mogućnosti igračica sa željom da što veći broj devojaka dobije priliku da vežba i prikaže svoje mogućnosti.

IMG_8003
Dragana Ivković

Sa približavanjem takmičarskih mečeva završna dva ciklusa biće u svetlu taktičke pripreme, selekcije, uigravanja i drugih elemenata koji čine uvod u takmičenja. Devojke međutim nisu imale prilike da razmišljaju o strategiji razvoja. One su od ranog jutra bile u bazenu, pa potom u teretani i suvom treningu da bi se ponovo u vodi našle popodne. Odigrano je i nekoliko sparing mečeva sa dečacima Vaterpolo kluba Beograd.

Ono što smo imali prilike da vidimo je da devojkama sigurno ne fali žara, borbenosti niti znanja u duelu sa nešto fizički nadmoćnijim mladićima. Utakmice nisu imale rezultatski značaj, ali su se devojke dobro snalazile u svim segmentima igre. Primetna je bila sličnost u igri sa muškim kolegama iz reprezentacije jer su u napadu srpskih devojaka posebno vešte i ubojite bile Dragana Ivković sa kapicom 11 (koju nosi  Andrija Prlainović) i Žoka Patak, levoruka devojka u kapici broj 10 (sa kojom nastupa Filip Filipović).

Do sada su u ženskom vaterpolu u Srbiji odigrani samo mečevi u Kupu, gde su trijumfovale devojke Partizana, ali prava sezone tek treba da počne, ovaj put sa pet klubova pošto se Vračaru, Tašu 2000, Partizanu i Senti pridružila i Vojvodina. Takođe trebalo bi da se nastavi saradnja sa klubovima iz Hrvatske, i odigra regionalna liga, drugu godinu za redom.

IMG_7983
Opasna po gol protivnika levoruka Žoka Patak

Žestok tempo početkom proleća trebalo bi da donese i prve test mečeve reprezentacije, a u stručnom štabu navode da bi iz dobre saradnje sa Hrvatskom i Grčkom, koja je velesila u ženskom vaterpolu, trebalo da se organizuju prijateljski mečevi.

Radan početak godine, posvećenost devojaka i trenera i dobri uslovi obećavaju da 2013. može biti prekratnica za ženski vaterpolo koji je u svetu u velikoj ekspanziji budući da iz nekoliko vrlo jakih evropskih selekcija takmičenjima dominiraju timovi SAD, Kine i Australije što ženskom vaterpolu daje izuzetnu konkurenciju i popularnost. Nadamo se da će se uskoro i Srbija naći među velesilama, kao što je to slučaj u muškoj konkurenciji.

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.