Početna » Slajder » Radni početak važne godina za srpske vaterpolistkinje

Radni početak važne godina za srpske vaterpolistkinje

IMG_8029

Srpska ženska vaterpolo reprezentacija u nedelju je okončala šestodnevne pripreme koje su prvi korak na putu ka kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2014. Na bazenu Republičkog zavoda za sport na Košutnjaku oko 40 seniorki i devojaka rođenih 1996. vredno je radilo i treniralo od utorka do nedelje, po dva puta dnevno. Vaterpolo savez Srbije rešen je da ove godine omogući sve uslove za devojke, i uz postojeći stručni kadar i nesumnjiv talenat, trebalo bi da pogura ženski vaterpolo putevima muških kolega. Srećna okolnost je i promena kvalifikacionog okvira za šampionat u Budimpešti 2014. Srbija je već u aprilu trebalo da sa Španijom, Nemačkom i domaćinom igra u Francuskoj turnir sa koga bi dve selekcije putovale u Mađarsku. Ipak, kvalifikacioni termini su pomereni, sistem takmičenja promenjen, a prvi mečevi biće igrani u oktobru, dok bi u februaru naredne godine trebalo da bude poznato da li će devojke Srbije izboriti plasman, jer su tada na programu plej-of mečevi.

Prema rečima selektora reprezentacije Novice Todosijevića i prvog trenera Miloša Bradića, osnovni cilj prvog okuplkjanja je sagledavanje situacije. Rad je pratio i predsednik sStručnog saveta VSS-a Nenad Manojlović. Dugo devojke u Srbiji nisu imale adekvatne uslove za rad, pa je prirodno izostao i rezultat. Ništa čudno, budući da mnogi muški klubovi imaju velikih poteškoća, posebno finansijskih, kako bi omogućili nesmetane i adekvatne uslove.

„Dobili smo veliku podršku od Saveza i pokušaćemo u 4 ciklusa priprema da uključimo što više devojaka, seniorki ali i juniorki. Ove pripreme poslužile su nam da sagledamo situaciju, upoznamo se sa mogućnostima i započnomo rad koji bi trebao da bude dobra podloga za takmičenja koja su pred nama“, kazao je Bradić.

IMG_8002

O fenomenu ženskog vaterpola u Srbiji, pa i u regionu u Crnoj Gori i Hrvatskoj, pomalo sa porugom, pisalo se u italijanskim medijima po završetku Juniorskog svetskog prvenstva u Pertu krajem prošle godine. Kao što je poznato Srbija je osvojila bronzu u muškoj konkurenciji, ali u ženskoj nije učestvovala. Sličan raskorak između devojaka i muškaraca je i u Hrvatskoj i Crnoj Gori na šta se italijanska novinarka osvrnula u članku ‘Abnormalija balkanika’, navodeći neverovatan nesklad između uspeha muških selekcija balkanskih zemalja i odsustva ženskih timova.

Ipak, početak nove godine označava takoraći novi početak za srpske vaterpolistkinje. U stručnom štabu ženske selekcije navode da će tokom godine biti obavljena četiri niza priprema, od kojih je prvi okončan u nedelju. Prva dva, trebalo bi da budu u službi sagledavanja situacije i mogućnosti igračica sa željom da što veći broj devojaka dobije priliku da vežba i prikaže svoje mogućnosti.

IMG_8003
Dragana Ivković

Sa približavanjem takmičarskih mečeva završna dva ciklusa biće u svetlu taktičke pripreme, selekcije, uigravanja i drugih elemenata koji čine uvod u takmičenja. Devojke međutim nisu imale prilike da razmišljaju o strategiji razvoja. One su od ranog jutra bile u bazenu, pa potom u teretani i suvom treningu da bi se ponovo u vodi našle popodne. Odigrano je i nekoliko sparing mečeva sa dečacima Vaterpolo kluba Beograd.

Ono što smo imali prilike da vidimo je da devojkama sigurno ne fali žara, borbenosti niti znanja u duelu sa nešto fizički nadmoćnijim mladićima. Utakmice nisu imale rezultatski značaj, ali su se devojke dobro snalazile u svim segmentima igre. Primetna je bila sličnost u igri sa muškim kolegama iz reprezentacije jer su u napadu srpskih devojaka posebno vešte i ubojite bile Dragana Ivković sa kapicom 11 (koju nosi  Andrija Prlainović) i Žoka Patak, levoruka devojka u kapici broj 10 (sa kojom nastupa Filip Filipović).

Do sada su u ženskom vaterpolu u Srbiji odigrani samo mečevi u Kupu, gde su trijumfovale devojke Partizana, ali prava sezone tek treba da počne, ovaj put sa pet klubova pošto se Vračaru, Tašu 2000, Partizanu i Senti pridružila i Vojvodina. Takođe trebalo bi da se nastavi saradnja sa klubovima iz Hrvatske, i odigra regionalna liga, drugu godinu za redom.

IMG_7983
Opasna po gol protivnika levoruka Žoka Patak

Žestok tempo početkom proleća trebalo bi da donese i prve test mečeve reprezentacije, a u stručnom štabu navode da bi iz dobre saradnje sa Hrvatskom i Grčkom, koja je velesila u ženskom vaterpolu, trebalo da se organizuju prijateljski mečevi.

Radan početak godine, posvećenost devojaka i trenera i dobri uslovi obećavaju da 2013. može biti prekratnica za ženski vaterpolo koji je u svetu u velikoj ekspanziji budući da iz nekoliko vrlo jakih evropskih selekcija takmičenjima dominiraju timovi SAD, Kine i Australije što ženskom vaterpolu daje izuzetnu konkurenciju i popularnost. Nadamo se da će se uskoro i Srbija naći među velesilama, kao što je to slučaj u muškoj konkurenciji.

 

 

Vaterpolo vesti WebShop

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner mornarska

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace