Početna » Intervjui » Teško na mađarskom, lako sa Mađarima – Intervju sa Živkom Gocićem

Teško na mađarskom, lako sa Mađarima – Intervju sa Živkom Gocićem

IMG_6110Početkom protekle godine vrsni srpski vaterpolista Živko Gocić osvojio je treće evropsko zlato u reprezentativnoj kapici. Debitovao je u čuvenom finalu u Kranju 2003. i odmah se okitio najsjajnijom medaljom. Početkom 2012. sa nešto više od 250 mečeva u nacionalnom timu Gocić je stigao do trećeg evropskog zlata ( drugo je osvojio 2006. u Beogradu), a uz to je bio i svetski prvak u Rimu 2009.  Tokom mnogih legendarnih duela sa Mađarima Gocić je po pravilu bio među najboljima, imao daleko više pobeda nego poraza, a sada već drugu godinu nastupa u jakom prvenstvu mađarske. U intervjuu za vaterpolo vesti između ostalog srpski as iz bogatog iskustva izneo je zapažanja o razlici između vaterpola u dve najuspešnije zemlje u istoriji sporta, o statusu vaterpola u Mađarskoj, i otkrio ko su njegovi favorit u prvenstvu Srbije i Mađarske. Takođe, morali smo pitati da li će se, i kada vratiti u Srbiju, pa pročitajte…

Mađarsko prvenstvo je trenutno verovatno najjače na svetu, veliki broj kvalitetnih klubova konkuriše za titulu i mesta koja vode u Ligu šampiona, da li Solnok ima šampionske ambicije?

Slažem se sa konstatacijom da je mađarsko prvenstvo jedno od najjačih na svetu. Da, Solnok ima šampionske ambicije ali je samo jedna od 5 ekipa koje sa pravom gaje iste!

Ko su po Vama glavni kandidati da osvoje titulu u Mađarskoj?

 – Pored velikih favorita i ekipa koje već duze vreme dominiraju u prvenstvu mađarske Vašaša, Egera i Segedina kao favoriti iz senke ove godine se javljaju jos dve ekipe: Solnok i Debrecin. Blagu prednost u odnosu na rivale dajem Vašašu i Segedinu.

U kapici Solnoka
U kapici Solnoka

 

Kakva je atmosfera na utakmicama u Solnoku, koliko se prati vaterpolo, i da li se može reći da su vaterpolisti u Mađarskoj zvezde?

– Atmosfera na našim utakmicama je odlična s obzirom na to da je bazen pod balonom i da može da primi tek oko 500 gledalaca. Mađarska je zemlja u kojoj postoji vaterpolo kultura. Sva dešavanja u našem sportu se pomno prate, a samim tim vaterpolisti su poznate ličnosti.

Gde je najbolja atmosfera na tribinama u Mađarskoj, a gde u drugim gradovima u kojima ste igrali tokom karijere

Najbolja atmosfera u Mađarskoj je na Vašaševom bazenu, i u Egeru. Što se tiče ostalih evropskih bazena najlepšu atmosferu doživeo sam na bazenu Banjica kada sam sa Partizanom igrao u Ligi šampiona.
Mađarski je izuzetno težak jezik, da li ste uspeli da ga savladate i kako komunicirate sa trenerom i saigračima na treninzima i utakmicama.

Jeste jako težak jezik. Prve godine sam komunicirao uglavnom na engleskom jeziku. Sada polako počinjem da savladavam mađarski i sve više ga koristim u komunikaciji sa trenerom i saigračima.

Da li Vam je lakše sada kada i Milan Aleksić igra u klubu?

Naravno da je lakše, ne samo meni, vec i celom timu. Dobili smo veliko pojačanje u Milanu.

Koje su razlike u pristupu i koncepciji igre između srpskog i Mađarskog vaterpola?

Gocić pd vodom

Postoje razlike u koncepciji i pristupu igri izmedju Mađarskog i srpskog vaterpola. Naime, Mađari se uzdaju u „napadački“ vaterpolo sa više šuteva i pokreta u napadu, što je i logicno jer su najbolji šuteri na svetu. U odbrani se više oslanjaju na instinkt i pokušavaju da iskoriste nepravilan raspored protivničkog napada. Naša vaterpolo škola sa druge strane nas uči da sve kreće iz dobre odbrane i da u njoj nema improvizacije. Iz dobre odbrane se crpi potrebno samopouzdanje za desavanja u napadu.

Da li pratite srpsku ligu, i za koga navijate, ko će biti šampion Srbije ove sezone?

Naravno da pratim domaće prvenstvo. Navijam za Partizan u kojem sam proveo detinjstvo i najlepše i najuspešnije trenutke. Sto se tiče favorita u ovogodišnjem prvenstvu, blagu prednost dajem Radničkom u odnosu na Zvezdu i Partizan. Ipak, za mene nece biti iznenađenje ako neka od ove dve ekipe osvoji šampionsku titulu. Siguran sam da ce ove godine plej-of u Srbiji biti jako interesantan.

Kakve su šanse da se sledeće sezone i Vi vratite u Srbiju. Koji su osnovni preduslovi da bi se to dogodilo?

Jako bih voleo da ponovo zaigram pred domaćom publikom, koliko je to realno u ovom trenutku ne znam…? Osnovni preduslovi za to su dobra i ambiciozna ekipa i finansijska stabilnost kluba ukoliko je to uopšte moguce danas u Srbiji.

Živko Gocić naslovna

U reprezentaciji ste osvajali medalje skoro na svakom takmičenju, u Solnoku je ove sezone malo falilo da osvojite Kup Mađarske i plasirate se u polufinale Evropa Kupa. Šta to nedostaje timu da postigne vrhunski rezultat, malo sreće ili nešto drugo?

Da bi jedan tim postigao vrhunske rezultate, potrebno je da svi članovi tima veruju u ogroman rad koji je iza njih, da samim tim imaju veliko samopouzdanje i da u svakom trenutku veruju u konačnu pobedu! Ukoliko ovi preduslovi postoje onda se i sreća osmehne u odlucujucim momentima.

 

 

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.