Početna » Domaća takmičenja » Ko će suditi Kup Srbije?

Ko će suditi Kup Srbije?

sudija prava

 

Kvalitet domaćeg takmičenja i želja klubova da se dokažu u oštroj konkurenciji počinje da se odražava i na pitanja suđenja, delegiranja i druge faktore van samog bazena, što je očigledno u zahtevu klubova učesnika Kupa Srbije da se na turniru posle koga će neka od ekipa prigrabiti prvi trofej u sezoni delegiraju sudije iz inostranstva. Zahtev za stranim sudijama uputili su Radnički, Partizan pa i Vojvodina koja još uvek formalno nije obezbedila učešće. Protiv stranih sudija je Vaterpolo savez Srbije  i Crvena zvezda. Predsednik saveza Velibor Sovrović izjavio je da bi se sa stranim sudijama dovela u pitanje sposobnost organizacije da rukovodi takmičenjima.

„Odmah sam odgovorio klubovima da takvu ideju ne podržavam. Smatraju da naše sudije ne mogu da izdrže pritisak takvog takmičenja, da nemaju potrebni kvalitet a sve u cilju zaštite regularnosti. Međutim imamo i sudije i delegate koji su uspešni na međunarodnoj sceni. Siguran sam da mogu dobro da obave posao. Sa druge strane šta će se onda događati u budućnosti. Hoćemo li za svaki derbi, za plej of takođe da tražimo strane sudije. Ako kao ozbiljna organizacija ne možemo sami da vodimo takmičenje pokazaćemo da ne cenimo sebe a onda nas neće ceniti ni drugi. Neka svako od uprava klubova preko delegata, sudija, trenera i igrača rade svoj posao kako treba  biće  sve u redu. U suprotnom ni stranci nam neće pomoći“, kazao je Sovrović za zvaničnu stranicu VSS.

Povodom suđenja na turniru Kupa, koji je na programu 12. i 13. januara uz učešće 4 najbolje plasirana tima na polovini sezone, oglasio se i predsednik Zvezde Viktor Jelenić koji je za ‘Sportski žurnal’ izjavio kako smatra da nema potrebe za angažovanjem stranih sudija.

“ Ti klubovi su se prvo sve dogovorili, a onda nam ponudili papir da potpišemo. Za nas je to glupost! Imamo ligu za koju kažemo da je među najjačima na svetu, imamo takav rejting na međunarodnoj sceni, a nemamo arbitre. To nije stvar klubova. Bojim se da ia svega stoji neka druga priča“, rekao je Jelenić.

Sa druge strane u Partizanu, Radničkom i Vojvodini smatraju da u zemlji „nema dovoljan broj kvalitetnih sudija koji mogu da izdrže pritisak tako jakog turnir“,navodi se u zahtevu upućenom Savezu.

Inače u Svetskom udruženju vaterpolo sudija koje je osnovano tokom Evropskog prvenstva u Zagrebu 2010. ima osam sudija iz Srbije koji su članovi.

Prema predviđenoj proceduri sudije će, kao i za sve utakmice prvenstva, biti žrebane. To je predviđeno za 10. januar kada će biti održana i konferencija za štampu uoči takmičenja.

Mečevi su na programu u subotu i nedelju od 18.00 i 20.00 časova. U jednom polufinalu sastaće se Partizan, koji brani trofej, i Radnički dok u drugom Zvezda  čeka Vojvodinu, ili  ŽAK ako Kikinđani uspeju da u poslednjem meču 9. kola osvoje tri boda u Kragujevcu i preotmu 4 mesto na tabeli od Novosađana, što je teško za očekivati. Meč u Kragujevcu na programu je 5. januara.

 

 

2 komentara

  • Pa da.. treba uzeti sudije iz Kazahstana i Mongolije kao na velikim svetskim takmičenjima..tamo imaju jak vaterpolo, najjači na svetu! Neverovatno kakvih se sve gluposti zaludni mogu setiti , a neretko i sprovesti ih. Srbijo daleko ćeš dogurati !!!

  • Dopuna komentara: gledao sam Olimpijadu a najskorije sinoć Zvezdu i Olimpijakos. Bavio sam sa vaterpolom 18 godina i nakon toga ga aktivno pratio. Danas mi stvarno više nije jasan kriterijum inostranih(a ponekad i naših sudija) pri proceni prekršaja :
    za kontrafaul , većina odluka na sidru(centru) i neverovatne previde kod namernih udaranja iznad vode – recimo udaranje Filipa Filipovića od strane N.Dobuda u Aindhovenu , pa im treba i usporen snimak!

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.