Početna » Nacionalna selekcija » Mandić: Želeli smo mnogo više, ako pobedimo sebe pobedićemo i druge

Mandić: Želeli smo mnogo više, ako pobedimo sebe pobedićemo i druge

Dušan Mandić, Srbija - Crna Gora
(Foto: MTB-Photo.com / Marcel ter Bals / Vaterpolo savez Srbije)

Srpski vaterpolista i dugogodišnji reprezentativac Srbije, Dušan Mandić, sumirao je u intervjuu za Danas utiske posle Evropskog i Svetskog prvenstva, gde selekcija za koju nastupa nije napravila rezultat koji su svi priželjkivali, odnosno nije uspela da osvoji medalju.

Burna godina je iza levorukog vaterpoliste, posle iznenadne suspenzije u Novom Beogradu mesecima nije mogao da igra utakmice, a zatim je odlučio da produži pauzu, pa nije učestvovao ni u letnjim akcijama reprezentacije. Ipak, sve je krenulo na bolje, zaigrao je za mađarski Ferencvaroš, gde je odlično prihvaćen, a uzvratio je na isti način igrama u bazenu. Priključio se potom i selekciji Uroša Stevanovića, ali nije uspeo da pomogne reprezentaciji da osvoji prvu medalju još od Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

Srbija je i u Zagrebu i u Dohi izgubila dah, ali Dušan Mandić, starogardejac sa dva najdragocenija zlata u sportu, nije zabrinut, pošto je slika o nedostacima koje treba otkloniti za olimpijsko iskušenje, njegovo četvrto (debitovao u reprezentaciji bronzom u Londonu 2012. sa 18 godina), bar jasnija.

Kažu da je na velikim takmičenjima četvrtfinale najvažnija utakmica. S te vododelnice je naša reprezentacija umesto u borbe za medalju otišla u razigravanje za plasman od 5. do 8. mesta. Šta je presuđivalo da se ranije išlo napred, a sada, takoreći, unazad: iskustvo, psihološki momenti, strategija u igri, samo nijanse…?

Četvrtfinale jeste najvažnija utakmica na svakom prvenstvu jer nosi veliki rizik, veliki stres i nema popravnog. Na oba takmičenja nam je nedostajalo vrlo malo da odemo u polufinale. Uprkos svemu, sada kad su se slegle emocije, viđen je pomak i napredak u igri, što hrabri za Olimpijske igre u Parizu. Pokazali smo da možemo da igramo ravnopravno sa svakim.

Dusan Mandic, Srbija - SAD, SP 2024.
(Foto: MTB-Photo.com / Marcel ter Bals / Vaterpolo savez Srbije)

Selektor Hrvatske je izjavio da je najveći deo posla za njihovu pobedu u četvrtfinalu u Dohi obavljen tako što su timski uspeli Vas da stave pod kontrolu, uz svestan rizik da im se pukotine otvore na drugoj strani. Šta mislite o tome?

Očekivao sam pritisak i jesu me mnogo udvajali. Imali smo svoje šanse koje nismo iskoristili. Dali smo 12 golova, uz dva neiskorišćena peterca. Naš problem nije bio u napadu. Izgubili smo jer smo se loše branili sa igračem manje.

Da li je, na kraju krajeva, viza za Olimpijske igre ostvareni cilj koji Vam daje puno zadovoljstvo ili nadjačava gorčina da je moglo i moralo više? Da li su i sami termini takmičenja i dva uzastopna prvenstva za kratko vreme „loš tajming“ za dublje zaključke?

Želeli smo mnogo više, nadali se i verovali da ćemo ostvariti mnogo bolji rezultat. Neću komentarisati raspored takmičenja. Najbitnije je da su svi videli da možemo mnogo kada smo svi u fokusu. Imamo veliki prostor za napredak.

Koliko ste zadovoljni odbranom na prethodna dva takmičenja i napadom sa igračem više? Da li se igra reprezentacije može unaprediti do Olimpijade i u kojim segmentima prevashodno?

Nisam zadovoljan. Odbrana nas je uvek krasila i kroz odbranu smo godinama lomili protivnike. Najteže je uvežbati odbranu jer ako jedan „šraf“ nije zategnut sve pada u vodu.

Poznat je sastav grupe za Igre u Parizu. Kakva su Vaša očekivanja od najvažnijeg turnira u ovoj godini?

Imamo dobru grupu i dobar raspored. Olimpijada je san svakog sportiste, ne može po značaju da se poredi ni jednim drugim velikim takmičenjem. Za to se živi svakog dana dokle god se bavite sportom. Svaku medalju na olimpijskim igrama smatram kao ogroman uspeh. Verujem da ćemo prevazići psihološki momenat i da ćemo biti najjači kada to bude bilo najpotrebnije.

Dve trećine učesnika olimpijskog turnira nadaće se medalji. Stvara li vam konkurencija dodatni pritisak?

Najveći pritisak stvaramo nama samima i najveći smo neprijatelj sami sebi. Ako pobedimo sebe, pobedićemo i druge.

Koje biste glavne vrline i mane izdvojili u selekcijama Mađarske, Italije, Španije, Hrvatske, Grčke i sve bolje Francuske?

Svi igraju izuzetan vaterpolo. Ne bih zalazio u detalje.

Gde je Srbija zaista danas u svetskom vaterpolu?

Trenutno smo u zaostatku u odnosu na druge što se tiče naplate rezultata. Nedostaju nam medalje. Hrvati su bili deveti na svetu prošlog leta u Fukuoki, a sada su prvi. Mađari su bili prvaci, a u Dohi su završili na sedmom mestu, jednom iza nas. Hoću da kažem da su reprezentacije vrlo ujednačene i da me ne bi iznenadilo da upravo mi budemo ispred ovih ekipa u Parizu.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.