Početna » Nacionalna selekcija » Stevanović sumirao utiske: Ne možemo da budemo zadovoljni četvrtim mestom, postoji teret zbog zlatne generacije

Stevanović sumirao utiske: Ne možemo da budemo zadovoljni četvrtim mestom, postoji teret zbog zlatne generacije

Uroš Stevanović Srbija Španija Fukoka 2023
(Foto: Albert ten Hove / Orange Pictures / Vaterpolo savez Srbije)

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije, Uroš Stevanović, sumirao je utiske po završetku Svetskog prvenstva u Fukuoki, gde je Srbija zauzela četvrto mesto i tako je napravila iskorak u odnosu na prethodna dva Svetska šampionata.

Stevanović je odmah po povratku u Beogradu rekao za Novosti da ne može da bude zadovoljan četvrtim mestom.

Značajna pobeda je bila protiv Italijana, jer smo posle nekog perioda konačno ušli u polufinale. Ali, na kraju kako smo bili među četiri, a ostali bez medalje, sigurno je da ne možemo da budemo zadovoljni – istakao je selektor Uroš Stevanović, a prenose Novosti.

Stevanović je istakao da je četvrto mesto vredno najviše zbog plasmana na Svetsko prvenstvo u februaru iduće godine u Dohi, gde će četiri selekcije izboriti odlazak na Olimpijske igre 2024. u Parizu.

To je izuzetno bitno zbog Evropskog prvenstva u januaru iduće godine u Netanji, odakle samo jedna ekipa vadi kartu za Pariz. To prvenstvo u Izraelu je za nas otežavajuće, jer idemo iz donjeg doma i moramo preko osmine finala da izborimo četvrtfinale u kojem nas čeka pobednik jedne od dve grupe iz gornjeg doma. S te strane možemo da budemo zadovoljni četvrtim mestom. Sve ostalo je za jednu dublju analizu, ali sigurno je napravljen jedan korak napred. Sad koliko, to ćemo da vidimo u budućnosti – naglasio je Stevanović.

Srpski vaterpolisti u Beogradu nisu boravili još od 22. juna, kada su se uputili u Istanbul na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Tu su opravdali očekivanja i sa tri pobede su izborili plasman na Šampionat Evrope u Netanji, a potom su zauzeli sedmo mesto na fianlnom turniru Svetskog Kupa u Los Anđelesu, odnosno četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u Fukuoki.

Što smo više vremena provodili zajedno, što kroz trening, što kroz utakmice bili smo bolji. Na šampionatu planete imali smo pad u polufinalu protiv Grčke, što nije posledica kvaliteta. Prevelik grč, prevelika ispražnjenost posle utakmice sa Italijom i fizički i emotivno, jednostavno nismo se vratili do tog polufinala. Ostaće žal dugo, ali i to je jedno iskustvo koje smo morali da platimo – smatra Stevanović.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Fukoka 2023.
(Foto: Albert ten Hove / Orange Pictures / Vaterpolo savez Srbije)

Na šampionatu se videlo da je konkurencija sve jača.

To je očigledno po rezultatima. Prvih osam ekipa su pokazale da svaka svaku može da pobedi. Nikad veća konkurencija, iako se priča da je kvalitet opao.. Hrvatska je deveta, a sa svima je bila egal. Zato će izuzetno teško biti otići na Olimpijske igre, što je nama glavni cilj. Zbog toga je bitno što smo izborili Dohu – podvukao je Stevanović.

Stevanović je priznao da ekipa oseća psihološki teret zbog prethodne, zlatne generacije:

Veliki je teret. To se videlo posle pobede nad Italijom, jer taj izliv emocija koji sam video kod igrača nismo uspeli da eliminišemo do polufinala sa Grčkom. Mislim da ih je to dosta opterećivalo, toliko je bilo pražnjenje posle četvrtfinala da protiv Grčke nismo bila ekipa, kakva je bila na šampionatu.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace