Početna » Nacionalna selekcija » Rašović: Optimista sam, vratila nam se hemija

Rašović: Optimista sam, vratila nam se hemija

Strahinja Rasovic Srbija Crna Gora SP
(Foto: Slobodan Sandić, waterpoloserbia.org)

Srpski vaterpolisti su prošle nedelje završili učešće na kvalifikacionom turniru Svetskog kupa, a sa tri pobede su se plasirali na finalni turnir, koji se igra u Los Anđelesu krajem juna. Srbija je u Podgorici pobedila Australiju i Crnu Goru, dok je posle velikog preokreta i peteraca savladala Španiju. Sa druge strane, poražena je od Grčke i u poslednjem kolu posle peteraca od Gruzije.

Posle nekoliko dana, utiske je sumirao 31-godišnji srpski reprezentativac, Strahinja Rašović, koji je na početku razgovora za Novosti istakao da se u nacionalnu selekciju vratila hemija koja je nedostajala prošlog leta.

Ono što nam je falilo prošlog leta, mi smo i te kako sada dobili, još u decembru na turneji u SAD. Vratila se hemija među nama, ta želja i to htenje. Barem sam ja osetio tu razliku i sa te strane sam vrlo srećan – priča za „Novosti“ Strahinja Rašović.

Utakmice u Podgorici pokazale su da novi tim ima potencijala, ali i da je sklon padovima, što se videlo u poslednjem meču protiv Gruzije.

Mislim da smo odigrali par sjajnih utakmica, a onda smo doživeli da nas Gruzija dobije na peterce. Taj poraz i dalje ne mogu da svarim. To je samo dokaz da ne može više niko da se potcenjuje. Nemamo samo naš primer, setimo se da Španija prošle godine na EP u Splitu umalo nije izgubila od Holandije. Jasno je da u svaki meč moramo da uđemo kao protiv Crne Gore – ističe Rašović.

Sa druge strane, tim Uroša Stevanovića je pokazao karakter u meču sa Španijom, kada je gubio sa 5:0, a posle stigao do pobede.

U meč sa Špancima smo ušli u grču, napeto. Ali brzo smo se „opasuljili“ i vratili, dok nam je protiv Grka trebalo malo vremena da dođemo do svoje igre, pa nismo preokrenuli. Protiv Crne Gore smo celu utakmicu držali pod kontrolom. Ono što smo pokazali u Podgorici je ohrabrujuće, optimista sam, turnir nam je ulio veliku nadu da i te kako možemo nešto da uradimo u budućnosti – smatra Rašović.

Uros Stevanovic Srbija Podgorica 2023
(Foto: Krsto Vulović / Vaterpolo savez Crne Gore)

U Podgorici je bilo primetno da ekipa lošije počinje utakmicu, da u finišu ispušta dva gola viška…

Nećemo se pravdati, tražiti alibi. Ali sigurno je da nas je stigao umor, dekoncentracija. Ekipa je nova, taj neki strah, grč, uvukao se među nas… To moramo da saniramo do leta – ističe Rašović.

Ni vreme nije saveznik „delfina“. Do pre koju godinu nije bilo toliko takmičenja.

Bukvalno ste u mašini sve vreme, nemate odmora, a svi od vas očekuju rezultate. Mi igrači nismo roboti, pogotovo mislim na vaterpoliste iz ovog podneblja, jer igramo i Regionalnu ligu, domaća takmičenja, evrokupove, tu je i reprezentacija. Zaista, ne stignemo da se predahnemo ni tri dana. Vreme možda nije naš saveznik, ali moramo da nađemo način da to vreme preduhitrimo, da sve te stvari nadomestimo većim radom i da u glavi shvatimo da je ovo nova priča – naglašava Rašović.

Čim se završi klupska sezona, reprezentaciju na leto čekaju kvalifikacije, finalni turnir Svetskog kupa i od sredine jula Svetsko prvenstvo u Fukuoku.

Jedva čekamo novo okupljanje, lepo nam je i prijatno kada smo zajedno. Radujemo se novim utakmicama, treninzima. Probaćemo i pored zgusnutog rasporeda da iskoristimo tu pozitivnu energiju – podvlači Rašović.

Srbija Crna Gora kvalifikacioni turnir slavlje
(Foto: Krsto Vulović / Vaterpolo savez Crne Gore)

Na turniru u Podgorici počela su da se primenjuju nova vaterpolo pravila, ali i da se koristi nova lopta.

Lopta je gumena, kao ona s kojom igrali fudbal kao deca. Nema šare, ponekad se teže hvata, za nijansu je lakša, ali igrači, ne samo naši, nisu baš zadovoljni ovim loptama. Na turniru se videlo da je igračima često ispadala iz ruku. Problem je i što svako takmičenje igramo sa drugom loptom – ističe Rašović, a prenose Novosti.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Baner Srbija gace

Proizvodi

Proizvodi

Baner Srbija gace