Početna » Nacionalna selekcija » Od danas važe nova vaterpolo pravila

Od danas važe nova vaterpolo pravila

Strahinja Rasovic Srbija SAD trening
(Foto: Slobodan Sandić, waterpoloserbia.org)

Početkom oktobra prošle godine, Tehnički vaterpolo komitet Svetske federacije vodenih sportova doneo je odluku o promeni pojedinih pravila vaterpolo igre, koja su stupila na snagu 1. januara 2023. godine. Njihova praktična primena nije bila moguća u prethodna dva meseca, s obzirom da su nacionalna prevenstva i evropska takmičenja startovala prošle godine, ali će kvalifikacioni turniri Svetskog kupa u Podgorici i Zagrebu biti prava prilika da i u praksi vidimo kako će to izgledati.

Pravilo 2 metra

Prostor u kome se nalazi tzv. pravilo 2 metra više ne važi za celu širinu bazena 2 metra od gola, već samo za uži prostor – 2 metra od gol-linije prema sredini i 2 metra od desne i leve stative. Nešto kao golmanski prostor u fudbalu, unutar kaznenog prostora.

Prekršaj za peterac

Sudija sada može da odluči da odloži dosuđivanje peterca dok traje akcija, kako bi sačekao da vidi da li će napadač ipak postići gol. Ako ne postigne gol, sudija može naknadno dosuditi peterac. Opravdanje za ovu odluku je da se do sada dešavalo da napadač pretrpi faul za peterac, sudija pušta igru, napadač ne postiže gol, ali onda sudija više nema osnova da naknadno dosuđuje peterac.

Izvođenje peterca

Tokom izvođenja peterca, osim golmana i izvođača, svi ostali igrači moraju biti udaljeni 6 metara od gol-linije (do sada 5 metara) i najmanje 3 metra (do sada 2 metra od izvođača). Golman mora biti na zamišljenoj gol-liniji, a sudija može da ga upozori samo jednom ako nije u pravoj poziciji. Ako golman ponovi prekršaj, pliva bliže izvođaču, sudija ima pravo da dosudi isključenje. Isključenog golmana ima pravo da zameni igrač njegovog tima, ali samo onaj koji je na terenu, a ne neko sa klupe.

Žuti i crveni kartoni

Igrači na klupi i službena lica na njoj sada mogu dobiti i žuti karton. Do sada su odmah dobijali crvene kartone zbog nesportskog ponašanja, glasnog negodovanja sudijama i slično. Jedini izuzetak do sada je bio glavni trener, koji je mogao da dobije i žuti, pa i crveni karton, s tim što ima situacija kada se može dodeliti direktan crveni karton. Ako je glavni trener dobio crveni karton, njegovu ulogu može da preuzme pomoćni trener ili drugo službeno lice sa klupe, kao i kapiten ekipe, ali bez privilegija glavnog trenera. Konkretno, ta osoba mora i dalje da sedi na klupi sve vreme, ne sme da ustaje i da se pomera sa klupe. On, međutim, može da pozove minut odmora, a zatim da dođe na ivicu bazena i daje uputstva igračima.

Isključenje bez lopte

Česte situacije koje su se pretvarale u šansu veću od peterca, jer bi igrač nad kojim je dosuđen faul u prostoru od 2 metra ostajao nečuvan, saigrači bi mu brzo dodavali loptu sa spoljne linije i to je bio ‘zicer’ za postizanje gola. Prema novom pravilu, sudija treba da dosudi faul, da označi broj na kapici igrača kojeg isključuje i da tek onda da znak za izvođenje ili nastavak igre. Dakle, sudijama je sugerisana mogućnost da se timu koji se brani pruži određena prilika da se pregrupiše.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.