Početna » Domaća takmičenja » Valjevci spremni za početak sezone i igru na tri fronta: Imamo velika očekivanja

Valjevci spremni za početak sezone i igru na tri fronta: Imamo velika očekivanja

Konferencija VK Valis
(Foto: Valjevska posla)

Narednog vikenda počinje nova sezona za vaterpoliste, a tim povodom Vaterpolo klub Valis održao je konferenciju za novinare, na kojoj su se medijima obratili trener kluba, Miloš Saković, vaterpolista Srđan Baucalo i direktor Valisa, Saša Simić.

Valjevci će u predstojećoj sezoni igrati na tri fronta. Već za vikend, 8. i 9. oktobra, igraju se utakmice prvog kola Regionalne lige, a Valis će na startu odmeriti snage sa Naisom u Nišu. Nekoliko dana kasnije startuje Super liga Srbije, a potom je prvi turnir Kupa Evrope u Kranju.

Govoreći o nastupajućem takmičenju na tri fronta, trener Miloš Saković istakao je da je domaća Super liga najbitnije takmičenje za klub i da je Valis pred sebe postavio visoke ciljeve za ovu sezonu. Napomenuo je da su “vidre” proteklog vikenda odigrale probni turnir, te da je mišljenje svih vaterpolo trenera da će Valis ove godine biti opet prijatno iznenađenje Lige i da će uspeti da se podigne za lestvicu više na kraju sezone.

Nezahvalno je bilo šta prognozirati, na papiru se kotiramo oko 5. mesta zajedno sa Partizanom – kazao je Saković, a prenosi portal valjevskaposla.info.

Što se tiče Regionalne A1 lige, Saković je istakao da je to takmičenje generalno dobro za prezentaciju kluba i samog grada Valjeva u regionu i da će njegovi puleni ove godine napasti šampionsku titulu.

Milos Sakovic Valis
(Foto: Valjevska posla)

Važna novina u odnosu na prošlu godinu je što je Valis ostvario pravo učešća u Kupu Evrope. Pored domaćina Triglava, u Kranju Valisovce čekaju susreti sa italijanskim Telimarom, španskom Terasom, mađarskim Honvedom i francuskim Strazburom.

U tom takmičenju, ne možemo ništa predviđati dok ne počne sam trunir. Ekipe nam nisu nepoznanica, nego smo nepoznanica sami sebi u odnosu na kvalitet drugih ekipa. Nadamo se najboljem. Prve četiri ekipe plasiraće se u drugi krug takmičenja. U slučaju da budemo peti, nastavićemo takmičenje kroz Čelendž Kup, evropsko takmičenje koje isto nije za potcenjivanje – rekao je šef stručnog štaba Valisa.

Pored valjevskih igrača, za VK Valis se za novu takmičarsku sezonu pojačao inostranim i domaćim igračima, koji dolaze iz Holandije, Irana, Crne Gore, kao i iz Vojvodine i Partizana. Neka od novih imena u redovima Valisa su holandski reprezentativac Jorn Vinkelhorst. U saradnji sa selektorom iranske reprezentacije, Aleksandrom Ćirićem, doveden je vaterpolo tandem iz Irana, a boje Valisa braniće i reprezentativac Crne Gore Dimitrije Obradović, Aleksandar Radanović, koji je došaoa iz Jadrana, potom Nikola Bursać iz Vojvodine, kao i Milan Bulajić iz Partizana.

Ima još imena i naš skauting tim odradio je dobar posao. Uložili smo još i u dva mlađa igrača, koja nisu “zvučna” imena, ali od kojih očekujemo da će se pokazati tokom ove sezone. Zadržali smo naše igrače koji su iz Valjeva, kao i povremene reprezentativce za koje je bilo interesovanja drugih klubova. Stefan Porobić otišao je u “Miškolc”, dobio je stvarno dobru ponudu i mi mu želimo svu sreću. Bogdan Gavrilović, koji nam je bio na pozajmici, vraća se ove sezone u Radnički iz Kragujevca i nastupaće za taj tim – rekao je Saković.

VK Valis 2021
(Foto: VK Valis)

Očekivanja za novu sezonu su veća nego za prethodnu. Super liga će biti jaka, jer su i ostale ekipe stvarno jake. Regionalna liga takođe, a u Evropi tek treba da se oprobamo. Kamp reprezentacije, nastup z anacionalni tim i nedavno osvajanje zlata na Evropskom prvenstvu itekako utiču na kvalitet moj eigre i podižu je. Sve što sam naučio pod palicom reprezentacije, pokušaću da prenesem i na moje saigrače u Valis – istakao je Srđan Baucalo, igrač Valisa i ovajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore.

Direktor kluba Saša Simić istakao je da takmičenje u Kupu Evrope, rame uz rame sa najjačim evropskim vaterpolo klubovima, zahteva dodatna finansijska sredstva.

Realno, finasija nikad dosta. Mi smo se opredelili pre desetak godina da idemo ovim putem, a to je ulaganje u mlade igrače iz Valjeva. Kako vreme odmiče, trudimo se maksimalno da obezbedimo uslove za njih. Igranje u Evropi ove godine zahteva izuzetna sredstva. Mi već za 5 dana idemo u Kranj, na prvi turnir LEN Kupa. Tu imaju kotizacije i svašta nešto što nije planirno budžetima. Mi nismo ni mogli da planiramo da ćemo biti 6. na tabeli na kraju sezone i da ćemo ostvariti uspeh da uđemo u LEN Kup. Samim igranjem LEN-a ostvarujemo pravo za igranje Čelendž Kupa. Moramo da pratimo razvoj naših imladih grača, jer oni igranjem tih evropskih takmičenja sazrevaju i dobijaju na kvaliteta. Upravo su zbog toga ti momci evropski šampioni i viceprivaci sveta – istakao je Saša Simić, koji se zahvalio gradonačelniku Valjeva Lazaru Gojkoviću, koji već duže vreme “prepoznaje Valisovu priču i pomaže vaterpolo”.

Dodaj komentar

Klikni da ostaviš komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.